Spencer web

Inside story

Voldsom tilbagegang hos groggy headhunter

De senere års voldsomme interne uro sætter nu sit tydelige præg på nøgletallene hos den internationale headhunter Spencer Stuarts danske afdeling. Den omfattende partnerflugt har på få år halveret firmaets indtjening.

Fra at være en af landets førende headhuntere er ambitiøse Spencer Stuart nu i frit fald. Det står klart, efter at firmaet har offentliggjort sit forskudte regnskab, hvor de senere års interne slagsmål har sat sit tydelige præg på headhunterens resultater.

For blot et par år siden var Spencer Stuart ellers meget tæt på at matche indtjeningen hos landets to førende kontorer, Egon Zehnder og Heidrick & Struggles, takket være en tilsyneladende fasttømret partnerkreds, der havde fået et ekstra løft, efter at man havde fået firmaets mangeårige profil Henrik Maartensson hjem fra udlandet.

I regnskabsåret 2018-2019 ramte firmaets således en samlet bruttofortjeneste på knap 60 millioner kroner, hvilket ud over at være det bedste i firmaets historie også placerede Spencer Stuarts danske kontor langt foran andre spillere som Russel Reynolds og Korn Ferry.

Siden da er stort set alt gået galt for det tidligere så succesfulde firma, der tidligere har løst en række af store opgaver for blandt andre Novo Holdings, Arla, Pandora, Mærsk, Ørsted og ISS.

De fleste af de store kunder må formodes at være smuttet nu af den simple årsag, at der stort set ingen partnere er tilbage på Spencer Stuarts kontor i Hammerensgade.

Væk er trekløveret Tobias Petri, Michael Vad og Kåre Sand, der i 2012 blev hentet fra Heidrick & Struggles med en klar ambition om at sikre Spencer bedre fodfæste på det danske marked.

Også firmaets mangeårige partner Henrik Maartensson forlod firmaet kort efter sin hjemkomst til Danmark, og både Frederik Vinten og Mette Aagard, der begge stod i spidsen for det danske kontor i en periode, er nu fortid.

Den massive eksodus ses med al tydelighed i seneste regnskab, hvor bruttofortjenesten i Spencer Stuart nu er halveret siden rekordåret og dermed lander på blot 30 millioner kroner. Dermed er firmaet de facto tilbage på det niveau, man ramte, da den danske afdeling var under opbygning.

Men selv om Spencer Stuart som udgangspunkt ikke udtaler sig offentligt om sine regnskaber siger Petra Helfferich og Rune Jørgensen, der udgør den daglige ledelse af Spencer Stuart:

”Ledelsen vurderer, at resultatet er tilfredsstillende set i lyset af covid-19 og det faktum, at virksomheden har reduceret antallet af konsulenter i løbet af året,” fremgår det af pressemeddelelsen.

Petra Helfferich og Rune Jørgensen er de to eneste tilbageværende konsulenter i den danske afdeling.

Garvet profil skal genopbygge Spencer

Det er dog åbenlyst, at man på Spencer Stuarts internationale hovedkontor i Chicago ikke er tilfreds med tingenes tilstand.

Firmaet smed derfor for nylig lidt af en bombe, da man kunne annoncere, at man havde snuppet Kai Hammerich hos konkurrenten Korn Ferry.

Hammerich har om nogen ansvaret for at have genetableret Korn Ferry herhjemme efter flere års slingrekurs. Forinden var han næsten 20 år hos Russell Reynolds, og i branchen er det forventningen, at Spencer Stuart vil centrere sin danske genopbygning omkring den erfarne headhunter.

InsideBusiness erfarer da også, at firmaet i øjeblikket er i fuld gang med at kontakte potentielle emner hos flere af konkurrenterne herhjemme, da man naturligt nok er af den opfattelse, at der skal mere end blot en enkelt profil til at samle stumperne op.

Udfordringen for Spencer Stuart kan dog blive, at mange i branchen muligvis vil være forsigtige med at skifte over til et kontor, hvor man mere eller mindre starter helt fra bunden uden en pipeline.

Samtidig er spørgsmålet, hvor længe Kai Hammerich, der fylder 63 om ganske kort tid, kan og vil fortsætte i et krævende job som chef for en headhunter, der står over for så markante udfordringer.

Med en bruttofortjeneste på 30 millioner kroner haltede Spencer Stuart i seneste regnskabsår langt efter branchens førende, og det er værd at bemærke, at den gruppe af partnere, der var med til at sikre den indtjening, nu også er fortid.

Senest stoppede først Kåre Sand og siden Mette Aagard for i stedet at gå til Korn Ferry, mens den tidligere Danske Bank-mand Frederik Vinten helt har forladt branchen.

Der er således meget langt op til firmaer som Egon Zehnder og Heidrick & Struggles. Russel Reynolds rundede sidste år en bruttofortjeneste på over 50 millioner kroner og er dermed også langt foran Spencer Stuart. Det samme er Korn Ferry med en bruttofortjeneste på godt 45 millioner kroner, som endda må forventes at stige markant med tilgangen af de mange nye kræfter.

 

Læs mere

Chokskifte ryster landets headhuntere. Hvem følger med?

Tidligere Danske Bank-chef forlader kriseramt headhunter

Headhuntere afviser krisesnak og melder om rekordår

Problemerne tårner sig op for førende headhunter

Headhuntere mister koryfæer

Carlsberg jagter afløser til topchef

International headhunter snupper dansk topprofil

Succesfuld headhunter mister frontfigur