Det er svært at tro, at der ikke er noget i gære i VP omkring ejerstrukturen. For enden af bestyrelsesbordet sidder nemlig tidligere Nordea-direktør Peter Lybecker, som spillede hovedrollen, da Nets blev solgt i en på mange måder parallel situation.
For her var det også bankerne, der valgte at sælge ud af den finansielle infrastruktur for at få penge i kassen, hvilket udløste det tumultariske forløb, da to kapitalfonde og ATP købte Nets og fik koncernen børsnoteret, hvorefter den i disse dage står til at blive afnoteret efter et bud på 33 milliarder kroner fra Hellmann & Friedman.
InsideBusiness erfarer tillige, at Nordea forsøgte at sælge VP for halvandet år siden, men det lykkedes ikke.
I forvejen er ejerstrukturen i VP allerede uholdbar. Ejerstrukturen i VP består med de fire tungeste aktieposter af Danske Bank, Nordea, Nykredit og Nationalbanken – sidstnævnte ejer 24 procent af aktierne. Det er vanskeligt at se det fornuftige i, at Nationalbanken skulle være med til at udrulle en offensiv i Norden baseret på billigere aktiehandel, obligationsudstedelser og depothåndtering. For hvorfor i alverden skulle Nationalbanken være med til at finansiere det?
Der er i forvejen nogen usikkerhed i VP’s bestyrelse, da nationalbankdirektør og næstformand Hugo Frey Jensen har bebudet sin afsked fra bestyrelsen. I stedet skal han erstattes af to bestyrelsesmedlemmer, som ikke er ansat i Nationalbanken, men udpeget af den. Da InsideBusiness henvender sig til Nationalbanken for at høre nærmere om aktiebesiddelsen, falder svaret da også prompte. Der er ikke længere er et match mellem ejerinteresserne nu, hvor VP for alvor går ind i konkurrencen:
Danmarks Værdipapircentral
VP SECURITIES er en finansiel servicevirksomhed, som tilbyder løsninger og knowhow inden for værdipapir- og investoradministration. Før i tiden kendt som Danmarks Værdipapircentral.
VP SECURITIES har som de første i verden digitaliseret værdipapirer fuldt ud. Selskabet er førende på værdipapir- og investorservice i Danmark og tilbyder desuden løsninger globalt. Ejerkredsen er en broget skare af banker og andre aktører. Mest opsigtsvækkende er Nationalbanken, som gerne vil ud af ejerskabet med sine 24 pct. af aktierne. Det er særligt aktuelt nu, hvor VP vil bruge den nye lovgivning til at sprede sig ud over Danmarks grænser i direkte konkurrence med lignende spillere i Norden. VP SECURITIES er værdipapircentral i Danmark, og godkendt af Finanstilsynet i henhold til værdipapirhandelsloven.
“Nationalbanken er ikke en naturlig langsigtet ejer af konkurrenceudsatte virksomheder, og det gælder også VP,” siger chef for sekretariat og kommunikation Julie Holm Simonsen.
Danske Bank er glad for ejerskabet
Men i bankerne er ejerinteresserne ikke så entydige. I Danske Bank lyder meldingen, at man er tilfreds med at eje en del af VP:
”Vi er og har været meget tilfredse med vores ejerskab af VP og har ingen aktuelle planer om at sælge,” siger talsmand Kenni Leth. Både Danske Bank og Nordea har gode muligheder for at udnytte VP til at udbrede clearing til at omfatte flere nordiske lande og på den måde være med til at drive VP fremad. Omvendt havde bankerne også lignende interesser i Nets, før man frasolgte koncernen.
Der er da også den væsentlige forskel, at VP med en omsætning på 413 millioner kroner i seneste regnskabsår er en langt mindre spiller end Nets. Og det vil da også være det helt forkerte tidspunkt at sælge på nu, mener VP’s direktør, Niels Olsen:
”Hvis en nordisk strategi lykkes, så er der mange flere penge til aktionærerne. Vores it-platform og vores organisation er i høj grad skalerbar. Det har vi afdækket i tests med IBM. Man skal derfor ikke sælge nu. Vi ved, at alt blodet løber til maven i organisationen ved et salg, for så fokuserer medarbejderne på det interne og glemmer kunderne.”
Niels Olsen erkender dog, at det ikke ville være en stor overraskelse, hvis ejerkredsen blev enig om at sælge VP:
”Det er en trend, at banker ikke ønsker at eje infrastrukturvirksomheder. Alle disse virksomheder er nu kommet på private hænder bortset fra VP. Vi skal ikke tænke over, hvem der er vores aktionærer. På vej i konkurrence handler det om at have fuld fokus på kunderne.”
Nordea har ikke ønsket at kommentere, om man har forsøgt at sælge VP. Læs også VP vil revolutionere aktiehandel i Norden. Danske Bank og Nordea er positive
LÆS MERE
Industrielle købere cirkler om Nets
Comeback til fyret AP-direktør: Rådgiver for forgyldt Nets-direktør
Regeringen gør klar til at skyde TV 2-salg i gang
Nets-børsnotering forgylder banker