pseudoarbejde

Kultur

Drop pseudoarbejdet

Drop den del af dit arbejde, der ikke er rigtigt arbejde, og gå hjem. Det er budskabet i den yderst lærerige bog ’Pseudoarbejde’.

Pseudoarbejde. Du kender det godt. Klokken er 15.30, og det er måske lige en tand for tidligt at stemple ud fra skrivebordet. I stedet finder du projektet frem fra skrivebordsskuffen. Projekt læringsstafet’, som du har gemt til en særlig lejlighed. Stafetten går på skift mellem dine kollegaer: ’Hvad har de lært i denne uge?

Forfatterne bag ’Pseudoarbejde’ vil sige: GÅ HJEM. Du vil spare dig selv og dine kollegaer for en masse pseudoarbejde. Arbejde, der ligner arbejde, men som reelt ikke er det.

Bogen er skrevet af filosoffen Anders Fogh Jensen og antropologen Dennis Nørmark, der har den klare holdning, at danskerne arbejder mere, end vi burde. Årsagen skal findes i, at vi har fyldt vores arbejdstid op med ligegyldigt pseudoarbejde.

Fakta om bogen

Titel: Pseudoarbejde
Forfattere: Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen
Forlag: Gyldendal
Sideantal: 294
Sprog: Dansk
Pris: 300 kroner
ISBN13: 9788702245325
5 stjerner

Forfatterne laver et snedigt historisk greb og tager os med tilbage til John Maynard Keynes tid. Dengang malede han visionen, at vi i det 21. århundrede gennem effektivisering og automatisering af arbejde ville være nede på en 15-timers arbejdsuge. Sandheden er dog, at vi er meget langt herfra. Det er nemlig gået den stik modsatte vej.

I en medrivende og undersøgende stil søger forfatterne gennem bogen at forklare denne udvikling og komme med ideer til, hvad vi kan gøre for at ændre den. Det sker gennem bogens tre veloplagte dele: ’Om tiden, der forsvandt’, ’Om meningen, der forsvandt’ og ’Om hvordan vi får tiden og meningen tilbage’.

Meningen skal tilbage
Ledelsesvinklen ind i pseudoarbejde vigtig. Hvordan arbejder man som leder med at sikre meningsfulde stillinger, og at medarbejderne kan se meningen i deres job.

Bogen bringer skræmmende eksempler på, at pseudoarbejde bliver normen for hele afdelinger og dermed også hele fuldtidsstillinger. Der er sågar historier om medarbejdere, der i flere årtier har formået at sidde i jobs uden reelt at lave noget.

Timingen med bogen er fantastisk. Motivationen på mange danske arbejdspladser er for nedadgående. Mange har ganske simpelt svært ved at se meningen i det job, de udfører. Måske handler det ikke kun om stigende krav fra generation Z og dårlig ledelse. Måske har vi skabt jobs, der primært er udgjort af pseudoarbejde og ganske simpelt ikke kan give mening.

Refleksion, provokation og mulige løsninger
En god bog skal gerne skabe refleksion og måske endda provokere dig lidt. Det evner ’Pseudoarbejde’ i den grad at gøre.

Men bogen skaber ikke kun refleksion. Den kommer også med konkrete løsninger til, hvordan vi som individer, organisationer og land kan komme tættere på visionen om mindre arbejde.

Bogen får 5 stjerner herfra. Den har vigtige pointer, som bæres fint frem, men til tider bliver forfatterne en smule generaliserende og overfladiske i kritikpunkterne. Derfor får den ikke den sjette stjerne. Bogen er dog bestemt læsetiden værd. Læs den og sæt en stopper for pseudoarbejdet i dit arbejdsliv.

 

Af Kasper Wittrup H&B | Hildebrandt & Brandi

www.hildebrandtbrandi.com

kw@hildebrandtbrandi.com