Uren 2

Kultur

En kvindelig officers ledererfaringer

Bogen ’Uren 2’ om Karen Schultz’ tid på officersskolen viser ekstrem ærlighed og mod. Også fra et ledelsesmæssigt perspektiv. Ærligheden til at sige det, som det er, og som det blev oplevet. Også selv om det udstiller egne mangler og utilstrækkelighed, afslører personer, afslører mennesket. Læs den, anbefaler vores anmelder.

Margrethe Vestager har for nylig udtalt, at hun ikke læser ledelsesbøger, men skønlitteratur fordi den handler om mennesker. Jeg følger ikke trop. Men jeg er ganske enig i, at der i skønlitteraturen findes mange virkelig gode kilder til inspiration for den (leder), der ønsker at udvikle sig selv og andre.

Selv har jeg netop læst forfatter, psykolog og oberstløjtnant Karen Schultz’ autobiografi ’Uren 2’. Jeg anser mig ikke selv som skønlitterær anmelder, min force og erfaring ligger inden for de udgivelser som normalt står på hylderne for ledelse, business og deslige. Men ’Uren 2’ kan sagtens læses – og anmeldes – ud fra et ledelsesmæssigt perspektiv.

Boganmeldelse

Titel: Uren 2
Af: Karen Schultz
Forlag: November
Sprog: Dansk
Sideantal: 312
Pris: 300 kroner
ISBN-10: 8764800253
4 af 6 stjerner

Den ærlige leder

Bogen handler om Karen Schultz’ tid på Hærens Officersskole, på det tidspunkt måske Danmarks eneste officielle ledelsesuddannelse. Men det er ikke selve uddannelsen, der er fokus på. Der er fokus på mennesket, først og fremmest Karen Schultz selv – de tanker, følelser og handlinger, hun gør sig i de år. Hun forholder sig til de mennesker, hun møder, men altid ud fra hvem hun er, og hvad hun kommer af.

Det er en historie om et ungt menneske, der langsomt begynder at træde i karakter og er på en rejse gennem flere lag for at finde ind til sit eget nøgne selv. Litteraturhistorien indeholder mange af sådanne bøger, men ’Uren 2’ er skrevet ud fra og med nogle nye vinkler, som gør den læseværdig.

Først og fremmest er Karen Schultz en af Danmarks første kvindelige officerer i kamptropperne.  Ydermere er hun hudløst ærlig og dermed åbenlyst sårbar. Hun forsøger ikke at pynte på erindringerne, men lukker læserne ind i et ’nøgent’ univers af både mænd og kvinder – men først og fremmest forfatterens egen usikkerhed.

Hvorfor læse denne bog?

Bogens styrke skal findes i dens ekstreme ærlighed og mod. Også fra et ledelsesmæssigt perspektiv. Ærligheden til at sige det, som det er, og som det blev oplevet. Også selv om det udstiller egne mangler og utilstrækkelighed, afslører personer, afslører mennesket. Og modet til at forfølge noget trods modstand og usikkerhed.

Karen Schultz skriver ikke meget om de professionelle ledelsesmæssige beslutninger, hun træffer i denne tid. Men hun skriver om at være et menneske, om at være sig selv og sin baggrund bevidst, om at udvikle sig, om at være sig selv i relationen med andre. Er det ikke også det, det handler om som leder?

Vil du læse en anden type ledelsesbog, så læs ’Uren 2’. Glem, at den er nummer to i rækken, glem, at den er en biografi, måske en roman. Læs den.

Af Olav Vorup, head of People Skills, Maersk Training A/S