9788741257921

Kultur

En teoretisk sværvægter er tilbage i tredje udgave

Med jævne mellemrum kommer der udgivelser, der evner at belyse et omfattende og komplekst teorifelt, der skaber overblik, refleksion og indsigt. ’Modstillinger i organisations- og ledelsesteori’ er sådan en bog!

Bogen har sit afsæt i den akademiske verden. Det er tydeligt fra første sætning, hvor vi støder på ord som ‘paradigmer, ‘discipliner’ og ‘antagelser’. Det er den slags bog, hvor man skal tage sig god tid og reflektere – hvis du vil i dybden og forstå ledelse, så er der ingen hurtige svar.

Forfatternes ambition er at gøre læseren i stand til at arbejde ud fra en flerdimensionel synsvinkel. Man skal med andre ord som studerende og praktiker evne at se teorier om eksempelvis strategiudvikling fra flere vinkler. Det er her begrebet ’modstillinger’ introduceres. Når vi evner at bruge modstillinger, så evner vi at beskue teorier fra alternative synsvinkler.

Fakta: Boganmeldelse

Modstillinger i organisations- og ledelsesteori
Af: James Høpner, Thorkild B. Jørgensen, Torben Andersen, Henrik B. Sørensen og Martin Senderovitz
Forlag: Hans Reitzels Forlag
Sprog: Dansk
Sideantal: 235
Pris: 360 kroner
Udgave: 3.
ISBN: 9788741257921
4 af 6 stjerner

Ledelse består af klassiske modsætninger og dualiteter

I bogens første halvdel præsenteres vi for enten-eller-modstillinger: Organisationsdesign, organisationskultur, organisering og omgivelser, motivation, ledelse af forandringsprocesser, strategisk ledelse, organisationsudvikling, entreprenøriel ledelse og human ressource management.

I anden halvdel af bogen kigges der nærmere på fem både-og-modstillinger: Effektiv ledelse, beslutningstagning, organiseringsform, organisatoriske dilemmaer og teamwork.

Den legende skelnen mellem ledelsesmæssige modsætninger og dualiteter udføres med sikker hånd. Pulsen stiger og falder dog igennem bogen. Kapitlerne bevæger sig fra det gennemsnitlige til det geniale. ‘Strategisk ledelse’, ‘Organisationsudvikling’ og ‘Organisering og omgivelser’ er eksempler på nogle af de geniale. Især sidstnævnte giver stof til eftertanke om, hvad meningsskabelse betyder i organisationer.

Primært et akademisk støtteværktøj – men særlig interesserede ledere vil også få glæde af den
Bogens store styrke er, at den tager afsæt i og har respekt for paradigmerne bag teorierne, men samtidig undgår at falde i fælden med at blive en videnskabsteoretisk bog. Som visuelt orienteret læser kunne man dog godt tænke sig en grafisk opgradering af bogen for at øge bogens tilgængelighed.

Bogen henvender sig ifølge forfatterne til studerende på videregående uddannelser, herunder diplom- og bachelorniveau. Men den er også relevant for praktikere, der søger inspiration i deres daglige arbejde som leder eller medarbejder.

Som ren teoribog er bogen i særklasse, men som ledelsesbog hører den til blandt de teoretisk tungeste på markedet.

Hvis du leder efter konkrete syvtrinsguides, så skal du finde en anden bog. Men hvis du er nysgerrig på de største modstillinger inden for ledelse og søger alternative vinkler på din daglige praksis, så kan ’Modstillinger i organisations- og ledelsesteori’ rykke din tænkning.

Af Kasper Wittrup, H&B | Hildebrandt & Brandi