Teater SORT/HVID - “Der var et yndigt land”

Lifestyle

Her er guiden til forårets fede kultur- og musikoplevelser

Er et af dine nytårsforsætter at være mere kulturel? Hvis ikke, så burde det! For vidste du at individer med meget få sygedage om året har det til fælles, at de alle får en god nats søvn, dyrker 30 minutters motion om dagen og har et højt kulturforbrug? Kan du kun sætte hak ud for de to førstnævnte, så frygt ej. Inside Business’ kulturskribent har samlet en række arrangementer, der fungerer som recept på et godt fysisk og mentalt helbred.

Der var et yndigt land

Teater Sort/Hvid januar – 24. februar mandag-fredag kl. 20, lørdag kl. 17. Se mere

Skuespiller og dramatiker Zaki Youssef står bag en ny forestilling kaldet ’Der var et yndigt land’ på teater Sort/Hvid i Den Brune Kødby, som efterhånden har slået sig fast som Københavns provokerende teater. Teatret høster med kunstnerisk leder Christian Lollike i spidsen anmelderroser og stjerner i hobetal. Og den nye forestilling lader til at finde sig ganske til rette i denne rolle.

I ’Der var et yndigt land’ fortæller egyptiskdanske Youssef os gavmildt, hvad det vil sige at være dansk, idet vi – i hans optik – forekommer at være i identitetskrise med hensyn til de danske værdier.

Allerede inden premieren har forestillingen vakt opsigt og debat i det københavnske bybillede, da den officielle plakat ofte er blevet vandaliseret eller revet helt ned. Det skyldes plakatteksten: ”Og det var Danmark, og det var Danmark, Allah, Allah, Allah”.

Youssef forklarer, at det velkendte ’olé’ slet ikke er dansk, men et andalusisk kraftudtryk, der bruges til at udtrykke noget virkelig godt på samme måde, som man på arabisk siger ’Allah!’.

Om forestillingen er et olé eller Allah værdigt, må tiden vise efter premieren den 25. januar 2018. (Øverste billede af Zaki Youssef)

Danseforestillingen Cartes Blanches, foto af Benoîte FANTON

Carte Blanches

Dansekapellet maj kl. 19.30 maj kl. 15.00. Se mere

Cartes Blanches er en stor retrospektiv danseforestilling af den anerkendte franske koreograf Mourad Merzouki, der spiller i København NV til maj i forbindelse med dansefestivalen subURBAN.

Merzouki, der stiftede sit kompagni Compagnie Käfig for 20 år siden, har samlet det originale hold af dansere, der trods en naturlig aldring langtfra har mistet evnen til at fortælle historier med kroppen.

I løbet af en time udforsker de seks performere den urbane og moderne dans’ trinsprog i det tidligere Bispebjerg Kapel og Krematorium, der i dag rummer København Kommunes danse- og bevægelseshus Dansekapellet.

MUSIK

Gulddreng alias Malthe Ebert er blevet et ikon

 

Gulddreng

Royal Arena februar kl. 19.30. Se mere

Man skal næsten have levet under en sten, hvis man ikke kender til fænomenet Gulddreng. Først overtog Gulddreng radiosendefladen, og senere steg han til notorisk berømmelse i DR3 dokumentarserien ’Gulddreng vs. Malthe’. Det viste sig nemlig, at hans sange om champagne, penge og modeller alt sammen var et gennemført satirisk tag på nutidens musikkultur.

Siden afsløringen i dokumentarserien er Gulddreng-karakteren gradvis blevet afviklet, og kunstneren bag Gulddreng, som har det borgerlige navn Malthe Ebert, er trådt mere i forgrunden.

Det hindrer dog ikke Gulddreng i at trække sig tilbage med et brag, når han den 2. februar spiller Royal Arena op i anledning af spillestedets etårsfødselsdag.

 

Det succesfylde band Fat Freddy’s Drop gæster København, foto af Emil Vinther

Fat Freddy’s Drop

Vega 22. oktober kl. 20. Se mere

Det newzealandske syvmandsorkester Fat Freddy’s Drop er en storfavorit blandt koncertgængere i København og omegn.

Med sin sublime blanding a dub, soul, reggae, rock, roots, R&B, funk og jazz har bandet fået fulde sale af både talentfulde og taktløse danskere til at rocke og gynge med siden 2010. Populariteten er så høj, at koncerter plejer at være udsolgt i månedsvis forinden et besøg.

Men heldigvis har Vega sat endnu en spilledag i kalenderen til oktober, og selv om det ikke just er forår til den tid, er det altså nu, man skal slå til for at sikre sig billetter.

KUNST

På Den Store Diamant kan man opleve en helt særlig udstilling, som stimulerer sanserne. Foto: Laura Stamer

Abramović Method for Treasures

Den Sorte Diamant, løbende udstilling fra 1. juni 2017 – 21. marts 2020. Se mere

Læg hverdagens stress og jag væk et øjeblik, og fordyb dig i nuet – og gode historie. Det er budskabet bag den aktuelle ’udstilling’ på Den Sorte Diamant, som den berømte performancekunstner Marina Abramović står bag.

Udstillingskonceptet sættes på spidsen, når fordybelsen i virkeligheden går i øregangene i stedet for synssansen. Her udstyres den besøgende nemlig med et sæt høretelefoner og muligheden for at skifte mellem oplæsninger af tekster fra bibliotekets skatteudstilling, heriblandt Kierkegaards breve og ’Saxos Danmarkshistorie’.

Udstillingen kan kun besøges af et lille antal besøgende ad gangen, som i alt får 80 minutter til at fordybe sig. Inden man entrerer, afleveres både sko og telefonen i et aflåst skab, så man kun tager én ting med sig ind: tilstedeværelse.

 

Bliv udfordret kreativt og drik en håndbajer. Det er det noget overraskende koncept hos Danmarks Designmuseum

Byg & Bajer

Designmuseum Denmark

Tilbagevendende begivenhed. Næste gang 23. februar kl. 16

Se mere

På Danmarks designmuseum formår man for alvor at trække på de danske (design)værdier, når man på udvalgte fredage inviterer til ’Byg & Bajer.

Arrangementsrækken minder tilnærmelsesvis om Statens Museum for Kunsts kæmpehit ’SMK Fridays’, men her kan man – foruden at nyde en kold håndbajer – blive udfordret kreativt. Designmuseet stiller eksempelvis til opgave at brodere badges eller folde julepynt, alt sammen med udgangspunkt i de aktuelle udstillinger, som man naturligvis også kan komme på gratis rundvisning i.

Alt i alt en oplevelse, der stimulere både smagssanserne, det visuelle og håndværket.