Dybe samtaler billede

Kultur

Boganmeldelse: Godt lederskab starter med dig selv!

Hvad er det, der adskiller en god leder fra en dårlig leder? Hvorfor er der forskel på god ledelse? Bogen ’Dybe samtaler om lederskab’ giver et ærligt indblik i udfordringerne ved at blive en god leder.

Hvad er det, der gør en til en god leder? Og hvordan håndterer man selv lederrollen, hvis der er ting i ens fortid og nutid der ’forstyrrer’?

Dette forsøger Else Kathrine Relster at beskrive i sin bog ’Dybe samtaler om lederskab’, hvor seks personer med ledelsesansvar åbner for personlige forhold, der udfordrer deres daglige virke som ledere, og som forhindrer dem i at blive endnu bedre ledere. Med denne bog kommer vi et skridt længere ind i, hvilke udfordringer der forhindrer ledere i at opnå deres fulde potentiale.

You can only change yourself

Bogen er bygget op omkring seks praktiske cases, der tager udgangspunkt i seks forskellige lederes samtaler med Else Kathrine Relster og disses forløb, under følgende overskrifter:

  • Bjørnen
  • Hofnarren og dommeren
  • Komfuret og tranen
  • Sommerfuglesværmen
  • Stålpanseret og kameluldsfrakken
  • Det gule spøgelse og rotten

I løbet af hvert kapitel får vi et dybt indblik i, hvilke udfordringer der kan være i spil, når man skal begå sig som leder. Lederne beskriver blandt andet personlige oplevelser fra barndommen, og dermed er rammen sat for et ærligt indblik i, at man som leder er defineret af de ting, som vi er opfostret med.

Kapitlerne foregår ved, at forfatteren agerer procesfacilitator og dokumenterer de væsentligste refleksioner fra hver samtale. Vi får indblik i direkte dialoger og forfatterens egne refleksioner. Samtidig sluttes hvert kapitel med en beskrivelse af en af de øvelser, som bringes i spil i forløbet, så der er mulighed for, at man kan øve sig derhjemme.

Fælles for alle seks ledere er, at de ønsker at blive en bedre version af sig selv, både som leder og som menneske. Og løbende fremkommer den væsentligste pointe i bogen: At for at kunne udøve godt lederskab bliver man nødt til at starte med sig selv. For som forfatteren skriver til sidst:

”Man kan kun ændre sig selv. Det er her, man må begynde. Og når man selv forandrer sig, kan man inspirere andre til forandring”

Fakta: Boganmeldelse

Dybe samtaler om lederskab
Af: Else Kathrine Relster
Forlag: Gyldendal
Sideantal: 292
Sprog: Dansk
Pris: 300 kroner
ISBN-13: 9788702256109
5 af 6

Ærligt lederskab

Bogen giver et ærligt indblik i, hvordan man ved at udvikle sig selv som leder og dermed udøve god ledelse kan opnå større glæde i arbejdslivet og i sit liv.

Bogen kan med fordel læses af ledere samt være en inspirationskilde for medarbejdere i forhold til at forstå, hvilke menneskelige mekanismer der er i spil, når vi går på arbejde sammen.

Dermed giver jeg bogen 5 stjerner for en ærlig og anderledes fortolkning af, hvad lederskab er.

Af Daniel Omann Gru, H&B  Hildebrandt & Brandi