gule enke web

Lifestyle

Den Gule Enke er bedre end sit ry

Et champagneinsidertip: Veuve Clicquots alias Den Gule Enke er både berømt og berygtet, men væsentlig bedre end sit blakkede ry, skriver InsideBusiness’ champagnekyndige

Det er altid spændende, når champagnehusene frigiver deres nye årgangsudgaver. Seneste lancering fra de kendte huse er årgang 2008 fra Veuve Clicquot, der først og fremmest er kendt for sin Yellow Label alias Den Gule Enke. Netop Den Gule Enke har de seneste år haft et lidt blakket ry, hvilket jeg ikke finder helt rimeligt.

Tværtimod finder jeg faktisk et stabilt højt niveau i denne vin, som er Veuve Clicquots standardchampagne. Der er takket være den lange kontakt med gærresterne dybe noter af brød og nødder, og en altid frisk og spændstig syre gør den behagelig at drikke. Og holder man den op imod eksempelvis Moët & Chandons Brut Imperial, er den i mine øjne længder foran. Man har også øget mængden af gammel vin i Den Gule Enke over de seneste fem til seks år, så 55 procent af vinen udgøres af ældre årgange, og det er med til at give vinen dybde.

Tilbage til årgang 2008, der er kommet relativt tidligt på markedet sammenlignet med andre store huse, hvoraf flere senest har frigivet årgang 2006. 2008 er på sin vis et skelsættende år for Veuve Clicquot, eftersom det er den første årgang, hvor de har gjort brug af egetræsfade i produktionen. Tidligere er al produktion foregået på ståltanke, og eksempelvis topcuveen, La Grand Dame, består fortsat udelukkende af vin, der er lagret på stål.

Som et krydderi

Betyder det så, at Veuve Clicquots champagner skal til at smage mere af fad med mere fedme frem for friskhed? Svaret er nej, når man spørger chefvinmager Dominique Demarville. ”Blot 3 til 4 procent af vores samlede produktion lagrer på egetræsfade, og vi bruger kun store foudrespå henholdsvis 55 og 75 hektoliter (store fade afgiver relativt mindre smag til vinen i forhold til sm å fade, red.). Meningen er ikke, at de skal give fadsmag til vinen. Derimod skal de være med til at runde dem af og modne smagen en anelse via den mikrooxidation, der finder sted i fadene. De fadlagrede vine skal ses som et krydderi til vinen. I vores nonvintagevine har vi de gamle årgange til at krydre med, men den mulighed har vi ikke i de rene årgangsvine,” forklarer han.

Ung og sart

Efter smagningen står det klart, at Veuve Clicquot 2008 endnu er en meget ung vin. Det er en let og elegant champagne, der spiller mere på friskhed end dybde, og den kan sagtens drikkes nu. Omvendt er jeg heller ikke i tvivl om, at den vil blive bedre over de næste fem år, hvor den vil udvikle flere svampenoter. Næsen byder på pære, citronskal, agurk og rålakrids, mens den i munden spiller på hindbær, grønne jordbær og mere pære. Der er en let bitter tone, der gør, at den også kan give kompleksitet og balance, når man drikker den til mad. Syren er rank og stringent, og boblerne er små med en behagelig