Move fast

Kultur

Boganmeldelse: Højaktuel bog om truslen fra internetmastodonterne

Google, Facebook og Amazon har på få år opnået monopollignende status. Bogen ’Move fast and break things’ illustrerer udfordringerne i vor tid bedre end nogen anden. Bogen får fem af seks stjerner.

Den østrigske økonom, finansminister og Harvard-professor Joseph Schumpeter har stået fadder til begrebet ’creative destruction’. Kort fortalt handler det om, at udvikling medfører afvikling af tilsvarende ukurante forretningsmodeller og arbejdspladser. Schumpeter brugte selv automobilen som eksempel på en teknologi, der ville lægge branchen for hestevogne med tilhørende virksomheder og arbejdspladser i graven.

Den digitale dødedans

Fakta: Boganmeldelse

Move fast and break things. Sådan har Facebook, Google og Amazon sat vores kultur under pres og underminerer demokratiet
Af Jonathan Taplin
Forlag: Jyllands-Postens Forlag
Sideantal: 254
Sprog: Dansk
Pris: 299 kroner
ISBN: 978-87-400-4667-0
5 af 6 stjerner

Facebooks stifter og CEO, Mark Zuckerberg, har ledt Facebook ud fra et mantra om, at hvis man ikke smadrer nok undervejs, udvikler man sig ikke hurtigt nok. Inspirationen er hentet hos Schumpeter og har haft til formål at motivere medarbejderne og retfærdiggøre virksomhedens handlinger trods ødelæggende effekt for andre.

Og Facebook har haft succes. Kolossal succes. Det samme gør sig gældende for andre internetmastodonter som Google og Amazon. De har på få år opnået monopollignende status i markedet. Deres digitale forretningsmodeller udkonkurrerer de ’analoge’ inden for især medier, reklame og musikudgivelser.

Men ’døden’ stopper ikke her. Den rykker videre til de mennesker, der skaber indholdet. Eksempelvis musikerne, der ikke længere kan leve af pladesalg og royalties, når al musik er frit tilgængelig på YouTube.

Det sætter imidlertid ikke kun den enkelte musiker under pres. Det sætter også vores kultur og i sidste ende demokratiet under pres.

Denne slutning drager forfatteren Jonathan Taplin i sin meget roste bog ’Move fast and break things – sådan har Facebook, Google og Amazon sat vores kultur under pres og undermineret demokratiet’.

Startede som roadmanager for The Band

Forfatteren er næppe kendt herhjemme. Men han har stor erfaring og indsigt i de bagvedliggende mekanismer, blandt andet hentet som tidligere roadmanager for The Band og Bob Dylan, filmproducer i Hollywood, corporate finance-advokat, internetentreprenør og universitetsprofessor. Og så skriver han yderst fængende!

Bogen er en sønderlemmende kritik af den måde, disse internetmastodonter og deres stiftere agerer, og den skade, de hensynsløst forvolder.

Taplin har stor forståelse for Schumpeters logik. Men i tilfældene Facebook, Google og Amazon ser han ikke andet end udnyttelse af mennesker, der uvidende og hæmningsløst transformeres til produkter og manipulerbare forbrugere under falsk dække af gratis services.

Michael Moore i bogform

Bogen minder om en Michael Moores dokumentarfilm. Den er ensidig, romantisk og konspiratorisk. Men Taplins pointer om digitalisering og monopoladfærd er yderst rammende.

Efter at man har læst bogen, overraskes man desværre ikke, når man hører om Cambridge Analyticas og Facebooks tvivlsomme omgang med brugernes data.

Du skal læse bogen, hvis du ønsker at forstå de grundlæggende forudsætninger for succes og mulige konsekvenser af digitale forretningsmodeller i en digital verden.

Af Olav Vorup, ConVor – Consulting by Vorup