Diktatoren - billede fra nbt.dk

Kultur

Teaterguide: Oplev sikre hits og vilde eksperimenter

Vores teateranmelder giver stensikre kulturtips til den kommende CPH Stage-festival, der løber af stablen i juni.

I kender sikkert det, at man ser stjerner og hjerter i aviserne, på blogs og Facebook. De er ofte ledsaget af en lille tekst, der vidner om en ”stærk og visuel” oplevelse eller en ”hjerteskærende og gribende” performance. Og som regel afstedkommer de en brændende følelse af ’fomo’ – fear of missing out.

Ganske rigtigt. Det er teateroplevelserne, koncerterne og alle de liveperformances, du ikke nåede at opleve, før de blev taget af plakaten, der står derude og banker på. Og der er sjældent en måde at råde bod for det på, da de netop opstår og forsvinder i samme sekund, uden at man lige kan spole tilbage eller gemme det til senere.

Heldigvis er der en modgift, der kan tage det værste af din sociale angst for at være mere bagud end kollegaerne. Den hedder CPH Stage, er Danmarks største scenekunstfestival for professionelt voksenteater. Den finder sted årligt omkring juni måned og afvikles på op mod 54 forskellige teatre og venues i København og på Frederiksberg.

Her kan du over 10 dage opleve dansk og internationalt teater, der spænder fra performanceinstallationer, til klassisk teater, over dans og til opera i det fri.

Man kan gense det, man ikke nåede i første omgang, og være med, når helt ny og banebrydende kunst ser dagens lys for første gang. Med over 100 performances skal der vælges og vrages blandt de mange programpunkter, og her kommer Insides Business’ CPH Stage-guide til sin ret.

 

InsideBusiness anbefaler …

MASS – bloom explorations

Space10, Flæsketorvet 10, København V

  1. maj – 3. juni

Varighed: 360 minutter

Pris: Gratis entré

Læs mere her

Recoil Performance Group har under kunstnerisk ledelse af koreograf Tina Tarpgaard i de seneste år arbejdet i krydsfeltet mellem performance og biologi. De kalder det ’The Membrane Project’ og tager afsæt i en pointe fremført af filosoffen Bruno Latour.

Latour påstår, at det moderne menneske er underlagt vrangforestillinger om, at markedssystemet står højere end økosystemet, og understreger behovet for at afskaffe tanken, at vores rum er infinit, og at hver enkelt af os kan være til stede og tilfredsstille vores behov uden at sætte væsentlige aftryk.

Det har ført til lange researchperioder i symbiotiske processer, hvor formuldning, strukturer, performance, bevægelse og biologisk materiale som alger og orme, har resulteret i forestillingstrilogien, der hidtil består af ’As I Collapse’ (2017) og senest ’MASS – bloom explorations’ (2018), som vises under CPH Stage. Det sidste værk, ’Extended Falls to Humanity’, får premiere i 2019.

’MASS’ omtales som en koreografisk installation, som man kan komme og gå til, som man vil. Som publikum skal man således ikke komme med forventningen om at sidde i en mørk sal og blive ledt igennem en forestilling fra start til slut. Tværtimod skal man – som det ofte er, når Tarpgaard står bag – være åben for indtryk, der kan være svære at definere. Er det dans eller kemi, performance eller videnskab, fra menneske- eller dyreverdenen?

Slå alle sanserne ud, og gå på opdagelse i en hel ny type forestilling, når CPH Stage viser ’MASS – bloom explorations’.

 Lyder det interessant? Så kan det være du også er interesseret i:
BREATH – en undersøgelse af åndedrættet
Siku Aappoq/Isen Smelter og Seca/Tørke – 1. og 2. del af en trilogi om klimaforandringer

 

Diktatoren

 Nørrebro Teater, Ravnsborggade 2, København N

  1. maj – 9. juni

Varighed: 2 timer 30 minutter, inklusive pause

Pris: 100-435 kroner

Læs mere her

Teaterversionen af Charlie Chaplins film af samme navn fra 1940 har spillet for fulde huse hele efteråret. Så naturligvis må en genopsættelse finde sted under CPH Stage til de uheldige få, der ikke har nået det endnu.

I Nikolaj Cederholms version på Nørrebro Teater kan man opleve et stort cast på ni fremragende skuespillere med den altid sublime Olaf Johannesen i spidsen som barberen.

Denne lille jødiske mand vågner efter 20 års hukommelsestab op til en virkelighed ledet af diktatoren Hynkel. I et sammensurium af lige dele varmhjertede åndsfæller og koldblodede soldater, hvirvles barberen ind i kampen mod Hynkel – som han i øvrigt ligner på en prik. Det giver anledning til nogle sjove ombytninger, man på barnlig vis får lyst til at råbe op om fra publikumsrækkerne. Scenerne er falde på halen-sjove, men heldigvis velkomponerede med masser af slapstick, der er timet ned til sidste millisekund.

Diktatoren er et mustsee fra teatersæsonen 17/18, der trods dets letsindighed og humor tager fat på et alvorligt emne, der snildt kan relatere sig til verden af i dag.

Lyder det interessant? Så kan det være du også er interesseret i:
Hitler on the Roof
Flygt – et drama om Arne Jacobsen og PH’s flugt til Sverige

 

V.O.M.P. – Vanity of Modern Panic

Dansekapellet, Bispebjerg Torv 1, København NV

  1. maj – 8. juni

Varighed: 50 minutter, inklusive pause

Pris: 40-125 kroner

Læs mere her

Med debutforestillingen ’V.O.M.P.’ har upcoming koreograf Gunilla Lind allerede tilkendegivet sit unikke udtryk og stærke stemme på dansescenen i dagens Danmark siden premieren i efteråret 2017.

Med afsæt i en uendelig finurlig, visuel verden krydret med dans og fysisk teater, der får publikum til at trække på smilebåndet, formår hun at sætte noget alvorligt på dagsordenen i ’V.O.M.P.’: skønhedsdyrkelsens dunkle side. For hvem er vi egentlig under lagene af instagramfiltre, forventningspres og fitnessidealer? Og hvorfra kommer behovet for at se ud på en bestemt måde, og hvad gør det ved os?

Det er spørgsmål Gunilla Lind stiller – dog uden løftet pegefinder eller bedrevidende alternativer.

I en eksplosion af lyserøde nuancer ønsker fem kvinder sig ‘slankere, smukkere, strammere, stærkere og allerhelst nu, nu, nu, NU!”, når de vælter rundt i absurde stofpølser, de både forskønner sig med og snører sig ind i. De vælter, ruller og danser rundt på scenen i lige dele eufori og hysteri over at se ud på en bestemt måde, og tårerne triller ned ad kinderne på et publikum, der ikke ved, om de griner eller græder.

Så hvis du har tendens til at lave duckface på dine selfies, og det i øvrigt er længe siden, du har fået taget temperaturen på din selvironi, så tag i antiskønhedsterapi hos Gunilla Lind Danseteater, der genopsætter succesforestillingen i Dansekapellet under CPH Stage.

Lyder det interessant? Så kan det være du også er interesseret i:
Nar – en tragikomisk middelalderperformance
Bingo Bar – en festlig aften arrangeret af CPH Stage