lottosamfundet

Kultur

Ambitiøs dansk bog om lottosamfundet

Er det tid til borgerløn for at få tingene til at hænge sammen i det nye samfund, lottosamfundet, som for længst har erstattet industrisamfundet? Få svaret på spørgsmålet i bogen om temaet, der anmeldes af Joachim Sperling.

Der findes ikke mange danske forfattere med kapacitet til at etablere en opbyggelig historie om, hvor vores samfund er på vej hen. Men en sådan forfatter er Keld Holm, der har en lang karriere bag sig i den finansielle sektor og hos Institut for Fremtidsforskning. I dag arbejder han i Den Sociale Kapitalfond, hvor han blandt andet rådgiver socialøkonomiske virksomheder om forretningsudvikling.

Nu vil Keld Holm præsentere os for lottosamfundet, som er stedet, hvor mulighederne er uendelige, men hvor flere vil fejle, fordi det bliver stadig vanskeligere at bryde igennem med nye innovationer. Det koster noget at bryde igennem – man skal både have tid og penge i form af risikovillig kapital. Kun få opnår gennembruddet, og det er til tider tilfældigt – deraf den lidt kryptiske titel ’Lottosamfundet’.

Keld Holms pointe er, at vi for længst har forladt industrisamfundet, men at vi fortsat lever vores liv, som om vi fortsat var i det – altså med fuldt fokus på effektivitet og tayloristisk tankegang. Selv om antallet af ansatte i industrien er mere end halveret de sidste 20 år, producerer vi i dag langt flere og mere avancerede produkter, og det får Keld Holm til at foreslå borgerløn. Gevinsten vil så være, at vi får tid og plads til at udvikle os, så vi kan udnytte de mange muligheder, som teknologien giver os.

Keld Holm kan for nogle fremstå som en drømmer. Altså en visionær person frakoblet den almindelige hverdag, hvor man står op og går på arbejde fra 8 til 16.

Det er de færreste danskere, der nogensinde kommer til at opfinde noget, så hvorfor ikke bare se i øjnene, at tingene udvikler sig stille og roligt frem for at påstå, at vi pludselig står i et nyt paradigme, hvor vi skal tænke alt ting om. De, der læste Ugebrevet Mandag Morgen i 1990’erne, vil vide, hvad jeg tænker på.

Boganmeldelse

Titel: Lottosamfundet
Af: Keld Holm
Forlag: Egolibris
Sprog: Dansk
Sideantal: 397
ISBN: 9788793664265

4 stjerner

Store ting sker i disse år

Når vi alligevel skal stoppe op og lytte til Keld Holm, er det måske, fordi tingene alligevel ikke er helt, som de plejer. Vores hverdag er allerede præget af kunstig intelligens, stadig mere dominans fra de store techgiganter, uforudsigelige konflikter og større risiko for miljø- og naturkatastrofer.

Vi ser også en række lande, hvor der træffes uovervejede beslutninger, fordi befolkningerne lader sig forlede af nemme løsninger.

Omvendt kan man sige, at vi har nærmest uendelige ressourcer, og at det er blevet både billigere, nemmere og enormt profitabelt, når det lykkes at skabe banebrydende innovationer.

Keld Holms bog er et opråb om, at flere tager stilling til, hvordan de kan bidrage til at forme deres egen fremtid.

Bogen giver læseren et historisk oprids af den teknologiske og sociale udvikling suppleret med et hav af økonomisk statistiske observationer, der skal underbygge bogens pointer. Det gør den til en ganske omfattende sag, hvilket kan irritere læsere, der i forvejen orienterer sig i internationale tidsskrifter og bøger om betydningen af blandt andet digitalisering.

Men for de fleste vil Keld Holms bog være en udmærket introduktion til en række af tidens store udfordringer.

Anmeldt af JOACHIM SPERLING, DIREKTØR, Axcelfuture