Anders Dam. Dir. Jyske Bank. Jubilæumsinterview.
Foto: Jakob Stigsen Andersen

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Anders Dam duperer aktiemarkedet – Aalborg Portland skal særbehandles

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Anders Dam duperer aktiemarkedet

I en ellers trist tid for både aktierne – som især er drevet ned af hårde tider for amerikanske techaktie – ser verden her og nu helt anderledes ud for Anders Dam og Jyske Bank i Silkeborg. Således fik en opjustering af resultatet for 2022 aktiekursen til at eksplodere med en stigning på 13,4 pct. onsdag. Stigningen fortsatte endda torsdag, hvor Jyske Bank kortvarigt ramte en kurs på 410, hvilket er det højeste niveau i fem år.

Det betyder også, at Jyske Bank med en samlet markedsværdi på 23 mia. kr. får lidt lettere ved at finansiere et eventuelt køb af Handelsbankens danske forretning, hvilket Spar Nord støttet af Nykredit ellers er favorit til.

Men Spar Nord blev også ramt af Jyske Banks medvind og steg 6,2 pct. onsdag, hvilket giver Aalborg-banken en markedsværdi på 10 mia. kr. Så her vil et Handelsbanken køb uanset hvad være en betydelig større mundfuld.

Jyske Banks rejse i retning mod at blive mere populær blandt aktionærerne har ellers ikke just været nem for Jyske Bank-topchef Anders Dam. Men i denne uge får Anders Dam en ugens vinder.

Aalborg Portlands venner

Onsdag præsenterede regeringen et forslag, som fagfolk såvel som lobbyister længe har talt om: en højere afgift på virksomheders udledning af CO2. Grundlæggende går forslaget ud på, at det i 2030 skal koste op mod 750 kr. at udlede et ton CO2. I dag koster det til sammenligning 180 kroner.

Forslaget gælder dog ikke de virksomheder, der udleder absolut mest CO2. Skulle forslaget ende med at blive til virkelighed, må landets største CO2-udleder, Aalborg Portland, gnide sig i hænderne, da virksomheden vil kunne slippe med at betale 100 kr. mere for hvert ton CO2, der frigives i cementproduktionen.

Pudsigt nok hører cementmastodonten hjemme i Nordjylland – nærmere bestemt Aalborg – hvor Mette Frederiksen også har rødder og er valgt i. Statsministeren har ved flere lejligheder ytret sin støtte til den nordjyske virksomhed, eksempelvis på Dansk Industris årsmøde i 2018, hvor statsministeren sagde ordene ”som aalborgenser – jeg kommer til at hægte mig fast på Portland, før nogen får lov til at lukke det.”

Regeringens udspil har mødt kritik på tværs af politiske skel, og der skal nok hugges en hæl og klippes en tå, inden der kan skabes opbakning til udspillet. Men hvis det bliver vedtaget med de nuværende klækkelige rabatter til Aalborg Portland, er det i hvert fald ikke en ensartet – nogle vil sige retfærdig – afgift på CO2, der kommer til at tage livet af den nordjyske klimasynder.