frigast

Inside story

Christian Frigast går selv med i Axcels nye milliardfond

Efter et noget kaotisk generationsskifte er Danmarks største kapitalfond Axcel nu snart klar til at rejse sin femte fond, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger bliver på 4 mia. kr. Fondens mangeårige førstemand Christian Frigast gør i den forbindelse klar til at give stafetten videre, men han slipper dog ikke helt fonden.

Kapitalfonden Axcel vil om kort tid officielt gå i gang med at rejse sin seneste fond, der dermed bliver den femte i rækken. Reelt har arbejdet med at skabe Axcel V dog været i gang i flere måneder, hvor fondens mangeårige leder Christian Frigast sammen med arvtagere Christian Schmidt-Jacobsen har rejst verden rundt for at møde investorer og præsentere det hold, der skal stå bag den nye fond.

”Vi har på det seneste været meget aktive og vores fjerde fond er ved at være fyldt op, så vi er ved at gøre os klar til at rejse endnu en fond Teamet er på plads, og jeg har sammen med Christian Schmidt-Jacobsen været rundt i Europa og resten af verden de sidste seks måneder og møde investorer, og her er vi blevet rigtig godt modtaget,” lyder det fra Christian Frigast, der i forbindelse med fondens generationsskifte vil overdrage den daglige taktstok til Christian Schmidt-Jacobsen, mens han selv fortsætter som formand for Axcel’s Managementselskab.

Dermed vil Christian Frigast fortsat spille en markant rolle i den fond, han siden begyndelsen af 1990’erne har været primus motor i.

Axcel har siden da etableret i alt fire fonde, hvoraf især nummer tre i rækken gav et helt forrygende afkast især takket være smykkesuccesen Pandora. Set i det lys kan det undre, at Axcels kommende fond ”kun” vil blive på omkring 4 mia. kr., hvilket er nogenlunde samme størrelse som forgængeren.

Går ikke op i størrelse

Historisk set har andre nordiske fonde så som EQT og Nordic Capital altid stræbt efter at skabe større og større fonde, og senest har norske FSN overhalet Axcel målt på størrelse, da fonden netop nu er ved at etablere en ny fond med et samlet tilsagn på over 5 mia. kr.

For Christian Frigast er det dog et bevidst valg, at Axcel ikke forsøger at gå et hak op i størrelse.

”Det nordiske marked og især den del af markedet vi befinder os i, er noget som investorerne opfatter som et attraktivt segment. Derfor var vi ingen planer om at gå op i størrelse. Det er i mid market vi har vores erfaringer, så derfor bliver det også fokus i den kommende fond,! siger Christian Frigast, der i en hektisk periode op til julen 2014 så ud til at have fundet sin efterfølger i form af Egmonts topchef Steffen Kragh, der i 11. time valgt at springe fra. I stedet måtte Axcel starte forfra i jagten på en ny managing partner, og nogle måneder senere kunne fonden løfte sløret for, at man havde hentet Icopals finansdirektør Christian Schmidt-Jacobsen, der selv har en fortid i Axcel.

Flere steder blev det skifte set som lidt af en nødløsning og kritiske røster beskrev ligeledes, hvordan der var risiko for, at der reelt kun var tale om et generationsskifte på papiret. Det afviser Christian Frigast imidlertid.

”Vi har hele tiden sagt, vi ville foretage et vagtskifte i forbindelse med rejsningen af den nye fond. Vi har sagt farvel til nogle partnere, men nye er kommet til ligesom vi har forfremmet internt. Vi har nye, sultne folk klar, der alle er parat til at dedikere minimum de næste fem år til at håndtere vores kommende fond. Min plads i den kabale er helt klar. Jeg vil stadig spille en væsentlig rolle og hjælpe, når der er behov for det, men jeg også have et kontor et andet sted i byen,” siger Axcels mangeårige leder.

Han understreger samtidig, at han vil give plads til fondens daglige ledelse, selv om han også selv vil investere et betydeligt beløb i Axcels kommende fond.

”Jeg kommer ikke til at sidde på skødet af Christian, men det er klart, at både jeg selv og investorerne har et ønske om, at jeg fortsat vil være en del af Axcel. Jeg kommer da også selv til personligt at investere en pæn del i vores kommende fond, men selv om jeg stadig spiller en rolle, vil jeg også bruge en del af min tid på andre ting herunder bestyrelsesposter fremadrettet,” siger Christian Frigast.

Høje priser

Som InsideBusiness for nylig har beskrevet, er en række både danske og nordiske fonde netop nu ved at rejse penge. Dermed vil der blive sat en masse nye fonde i søen, der skal ud og investere i et marked, hvor priserne på virksomheder er steget markant de senere år.

Selv har Axcel senest investeret i lønfirmaet Lessor samt SFK, der blev købt af Maj Invest Equity, men Christian Frigast frygter ikke, at fonden kommer til at betale overpris og dermed skade muligheden for at skabe afkast på sigt.

”Gode virksomheder har altid kostet penge, men vi mener ikke, vi betaler højere priser nu, end vi tidligere har gjort. Selvfølgelig ligger priserne højere end for nogle år siden, men jeg tror ikke, det skader vores muligheder for at skabe afkast. Vi oplever da også stor interesse fra pensionskassernes side både i forhold til at investere direkte i fondene og for at co-investere,” siger han.