Nyholm beskåret

Redaktørens analyse

Forsikringsselskaber afviser erstatning til OW Bunkers bo

Nu siger forsikringsselskaberne nej til at udbetale bestyrelsens og ledelsens prospektansvarsforsikring i OW Bunker, erfarer InsideBusiness. Dermed står boet til at miste en halv milliard kroner.

Nyhedsanalyse af chefredaktør Peter Nyholm nyholm@ib.dk

Det var en overordentlig ubehagelig skrivelse, der dumpede ind hos OW Bunkers detroniserede ledelse og bestyrelse i sidste uge. Især for kreditorerne i det opsigtsvækkende krak i OW Bunker, som risikerer at skulle kigge langt efter en stor del af deres krav mod selskabets tidligere ledelse.

I skrivelsen stod der, at de forsikringsselskaber, som OW Bunker har tegnet sin prospektansvarsforsikring hos, ikke vil udbetale erstatning på en halv milliard kroner til kreditorerne.

Det sker med henvisning til de fortrolige dokumenter, som InsideBusiness kunne afsløre i sidste uge. Der var tale om et udkast til politianmeldelse af fem højtstående personer i OW Bunker:  bestyrelsesmedlemmerne Søren Johansen, Petter Samlin og Jakob Brogaard samt tidligere finansdirektør Morten Schou og den mangeårige direktør Jim Petersen.

Forsikringsselskaberne afviser at udbetale forsikringen, fordi Finanstilsynet konkluderer, at OW Bunkers top ”udviste grov uagtsomhed”, da de godkendte og offentliggjorde prospektet, der i foråret 2014 sendte OW Bunker på børsen med en markedsværdi på over 5 milliarder kroner.

Konkret handler det om, at man i prospektet undlod at nævne centrale dele af OW Bunkers mere spekulative forretning. Derfor konstaterer Finanstilsynet, at prospektet var mangelfuldt i en sådan grad, at det påvirkede vurderingen af selskabet. Og så mener forsikringsselskaberne altså, at der er en mulighed for at snige sig uden om at udbetale erstatning.

Politianmeldelse ikke sendt endnu

Det er måske lidt kækt, fordi Finanstilsynets bestyrelse endnu ikke har taget stilling til, om de fem personer fra OW Bunker-toppen nu også skal anmeldes til politiet. Det ventes først at ske i de kommende uger og måneder.

De 500 millioner kroner udgør hele forsikringssummen i prospektansvarsforsikringen. Hele beløbet er i spil, fordi olieselskabets krak har efterladt et hul på flere milliarder. Mest på spil har det store tyske forsikringsselskab Allianz med 200 millioner kroner, mens Navigators, QBE og XL Catlin hver har 100 millioner kroner på højkant.

Man bruger selvsagt alle kneb for at liste sig uden om at skulle betale. Det indbefatter også et retsligt opgør, hvor det godt kan betale sig at hyre de bedste advokater til at puste sig op over for de forskellige aktører. Det kan sagtens være, at parterne i et lukket rum når frem til et forlig. Derfor skal man nok ikke tage forsikringsselskabernes udmelding alt for bogstaveligt.

OW Bunker har ifølge InsideBusiness’ oplysninger også en bestyrelsesansvarsforsikring, men her er forsikringssummen langt mindre.

Derfor er nyheden om prospektansvarsforsikringens manglende dækning nok en alvorlig bet for OW Bunkers kreditorer. Også for den svenske kapitalfond Altor er situationen træls. For en del af det kommende retsopgør bliver at forsøge at løfte et erstatningsansvar mod kapitalfonden og dens hovedrige bagmænd, der tjente milliarder på at sende OW Bunker på børsen.

Også her kan forsikringsspørgsmålet komme til at spille en rolle. For kapitalfondens bagmænd har givetvis også forsikret sig mod en katastrofe som OW Bunker.