Danske og nordiske kapitalfondsmænd i dyre jakkesæt har travlt med at stemme dørklokker i disse dage. Flere milliardfonde er således i støbeskeen, og de kommende måneder vil endnu en række fonde gå i gang med at samle kapital sammen blandt pensionskasser, familiefonde og velhavende erhvervsfolk.
Netop nu er det fondene Erhvervsinvest og Maj Invest, der arbejder på at rejse fonde på henholdsvis 1 og 2 milliarder kroner, og om kort tid kommer turen så til Capidea, Catacap og ikke mindst landets største kapitalfond, Axcel, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger i al hemmelighed har taget de første spadestik til en ny fond på 4 milliarder kroner.
Fondenes pengejagt sker, sideløbende med at priserne på virksomheder herhjemme er steget voldsomt de senere år.
”Vi forventer at afslutte første runde af fundraising inden for de kommende uger. Samlet set er vores mål et tilsagn på 2 milliarder kroner i vores femte fond. Vi oplever generelt stor efterspørgsel fra investorerne og har også haft held med at komme i kontakt med udenlandske investorer i denne omgang. Det er vores indtryk, at der fra investorernes side i øjeblikket er stor efterspørgsel efter alternative investeringer, herunder kapitalfonde,” siger Erik Holm, der er managing partner hos Maj Invest Equity, der blandt andet ejer en stor aktiepost i Sticks ‘n’ Sushi.
Ud over de danske fonde har også flere nordiske fonde travlt med at overbevise danske investorer om at bakke op med kapital. Norske FSN Capital, der blandt andet ejer Lagkagehuset og Fitness World, er på trapperne med deres femte fond på over 6 milliarder kroner, mens giganten EQT for kort tid siden lukkede første runde af pengeindsamlingen i forbindelse med dannelsen af fonden EQT Mid Market II; her er forventningen et samlet tilsagn på over 10 milliarder kroner.
Hverken EQT eller FSN ønsker over for InsideBusiness at kommentere deres igangværende fundraising, men i en fortrolig briefing fra den amerikanske investeringsbank Capstone Partners fremgår det, at begge aktører arbejder på højtryk for at søsætte deres respektive fonde.
Hos danske Capidea bekræfter ledende partner Erik Balleby Jensen, at man også her vil jagte kapital om kort tid.
”Vi anser markedet for ganske gunstigt for tiden, og vi vil efter planen gå i gang med at rejse vores tredje fond efter årsskiftet,” siger han.
Vækstfond som blåstempling
Tidligere har netop de danske fonde ikke haft det bedste ry blandt danske investorer. Flere fonde blev således hårdt ramt af finanskrisen, og både Axcel, Polaris, Erhvervsinvest og det daværende Odin måtte dreje nøglen om på en eller flere virksomheder i porteføljen.
Derfor har blandt andet de danske pensionskasser de senere år været noget tilbageholdende med at sende nye millioner af sted til danske fonde. Det er dog så småt ved at ændre sig nu. Sådan lyder meldingen fra flere af de største investorer, som InsideBusiness har talt med.
”Vi har holdt en pause med at investere i danske fonde i nogle år. Vi synes simpelthen, resultaterne var for skuffende. Det er dog vores indtryk, at kvaliteten er blevet løftet, i takt med at fondene er blevet mere modne og har fået bedre styr på deres investeringsprocesser,” siger investeringsdirektør i Sampension Henrik Olejasz Larsen.
Også direktør Christian Motzfeldt i Vækstfonden peger på, at de danske fonde set over en bred kam har fået bedre styr på forretningen de senere år.
”Både de klassiske kapitalfonde og venturefondene har de senere år leveret bedre resultater. Vi kan se, at de investeringer, vi har foretaget i kapitalfondene via Dansk Vækstkapital, de senere år leverer rigtig flot,” siger Christian Mortzfeldt.
Netop Dansk Vækstkapital, der styres af en selvstændig bestyrelse med reference til Vækstfonden, har de senere år været med til at levere nogle solide bidrag til en lang række nye danske fonde i en tid, hvor det langtfra var lige så let at skaffe kapital som i øjeblikket.
”Det er korrekt, at vi har været fødselshjælper og med til at blåstemple nogle fonde og dermed har forbedret deres muligheder for at hente kapital, da markedet så meget anderledes ud. Flere af de fonde er så småt ved at rejse nye fonde, og dem kigger vi naturligvis på og ser positivt på at deltage igen,” siger Christian Motzfeldt, der via Dansk Vækstkapital blandt andet har investeret over 1,3 milliarder kroner i danske fonde som Capidea, Maj Invest og Erhvervsinvest.
Fokus retter sig mod Axcel
Der er både blandt investorer og fondene selv stor spænding om, hvordan landets største kapitalfond, Axcel, vil gebærde sig, når fonden om kort tid officielt går i gang med at rejse sin femte fond.
Axcels historik er nemlig noget broget, idet kapitalfonden med den mangeårige managing partner Christian Frigast havde blandet held med sine to første fonde, mens den tredje i rækken leverede et helt forrygende afkast, blandt andet takket være smykkekometen Pandora.
Derfor hersker der blandt flere investorer stor tvivl om, hvordan man skal vurdere Axcels kommende fond. Ikke blot på grund af usikkerheden om især den tredje fond, men også fordi Axcel sidste år var gennem et noget kaotisk generationsskifte. Således troede man først, at man havde overtalt Egmont-topchef Steffen Kragh til at varetage den svære opgave med at overtage stafetten efter Christian Frigast, men Kragh sprang fra på målstregen, selv om mediechefen havde underskrevet en kontrakt og var blevet præsenteret for flere af fondens partnere.
FAKTA: Fonde på pengejagt
Herunder ses en oversigt over de kapitalfonde, der enten er ved at hente penge i markedet eller står på spring til det. Ud over de nævnte er den svenske storfond EQT i gang med at rejse sin anden Mid Market Fond. Samtidig forventer både Catacap og Capidea at hente frisk kapital næste år.
Axcel
Danmarks største kapitalfond arbejder på at rejse sin femte fond. Axcel var plaget af en række udfordrende investeringer i kapitalfondens anden og tredje fond, men skabte en guldrandet forretning med smykkevirksomheden Pandora og har i sin fjerde og seneste fond også skabt ganske gode resultater.
Så meget vil de rejse: 4 milliarder kroner
Senest fond: Axcel VI (3,6 milliarder kroner)
De investerede i den seneste fond: PKA (250 millioner kroner), ATP PEP (186 millioner kroner), Argentum (113 millioner kroner), SEB Pension (127 millioner kroner), PFA (40 millioner kroner), Industriens Pension (18 millioner kroner). Herudover deltog en række velhavende danske familier, herunder familien Clausen (Danfoss) og Nowac (Nowaco).
Status for fundraising: Går formelt i gang i Q4 2016.
FSN Capital
Den norske fond er i gang med at rejse sin femte fond. FSN har været aktiv i Danmark gennem en årrække og har været særdeles aktiv med opkøbet af blandt andet Netcompany og Fitness World. Ejer desuden Lagkagehuset.
Så meget vil de rejse: 6,7 milliarder kroner
Seneste fond: FSN Capital IV (4,1 milliarder kroner)
De investerede i den seneste fond: Dansk Vækstkapital (275 millioner kroner), Argentum (160 millioner kroner).
Status for fundraising: Er i gang.
Maj Invest Equity
Den danske fond, der oprindelig hed LD Equity, er netop nu i gang med at rejse sin femte fond. Maj Invest Equity har indtil nu ikke foretaget nogen exits, da fonden stadig er relativt ny. Fonden ejer blandt andet Sticks’nSushi.
Så meget vil de rejse: 1,5-2 milliarder kroner
Seneste fond: Maj Invest Equity VI (1,2 milliarder kroner)
De investerede i den seneste fond: Dansk Vækstkapital (400 millioner kroner), Realdania, Tryghedsgruppen.
Status for fundraising: Er i gang.
Erhvervsinvest
Den danske fond, der ledes af Thomas Marstrand, er så småt ved at gå i gang med at oprette sin fjerde fond i rækken med en stribe tunge erhvervsfolk i ryggen.
Så meget vil de rejse: 1-1,2 milliarder kroner
Seneste fond: Erhvervsinvest III (871 millioner kroner)
De investerede i den seneste fond: Dansk Vækstkapital (300 millioner kroner), Bjørn Høi Jensen, Henning Kruse Petersen samt en række partnere.
Status for fundraising: Er i gang.
Pensionsselskab er klar med milliarder
SEB Pension har pt. cirka 18 mia. kr. placeret i alternativer og illikvide kreditinvesteringer, hvilket svarer til cirka 20 procent af selskabets samlede investeringer. Heraf ligger der omkring 3,5 mia. kr. placeret i kapitalfonde. SEB har valgt at investere hovedparten af private equity investeringerne i udenlandske fonde, så man ved udgangen af 2015 kun havde lidt over 150 mio. kr. placeret i danske kapitalfonde – Axcel, Polaris og Dansk Vækstkapital.
Trods det store fokus på udlandet har SEB gennem årene trofast bakket op om især Axcel og den mangeårige leder Christian Frigast.
Alene i Axcels fjerde fond har SEB placeret over 120 millioner kroner, hvilket er pensionskassens absolut største investering i en dansk kapitalfond. Investeringsdirektør Jørn Styczen understreger dog, at han godt kan forstå, hvis andre investorer har svært ved at bedømme især Axcels tredje fond trods det rekordstore afkast.
“Axcels fond III har gjort det fantastisk, og jeg er enig i, at det primært er på grund af Pandora. Hvis den investering ikke bliver regnet med, er afkastet i de øvrige investeringer ikke så imponerende. Vi valgte dog at fortsætte investeringerne i Axcel med et kommitment til Fond IV, da vi mente, at det var på sin plads at kvittere det velfungerende team for den generelt flotte performance, siger investeringsdirektøren.
Når Axcel og fondens nye leder, Christian Schmidt-Jacobsen, om kort tid officielt skyder jagten på at etablere sin femte fond i rækken i gang, bliver det på grund af den store udskiftning i partnerkredsen bag Axcel imidlertid ikke nogen let opgave at vurdere fonden.
”Det er altid vanskelligt, når man møder et helt nyt team. Derfor investerer vi generelt ikke i helt nye fonde uden historik. Men hvis en etableret fond skifter ud i teamet, går vi ind og vurderer de enkelte medarbejderes track record andre steder for dermed at se, hvordan de folk tidligere har været i stand til at investere, siger Jørn Styczen.
Stor udskiftning
For Axcels vedkommende venter der nu Christian Frigasts arvtager, Christian Schmidt-Jacobsen, en svær opgave med at overbevise investorerne om, at fonden også kan skabe afkast fremover, selv om Christian Frigast er på vej ud, og langt hovedparten af partnerne bag Pandora nu er fortid i fonden.
Christian Schmidt-Jacobsen har været finansdirektør i tagpapgiganten Icopal gennem en årrække og har således ikke selv været en aktiv spiller i branchen i mange år. Netop den store udskiftning hos Axcel er noget, som flere investorer over for InsideBusiness beskriver som et risikoelement.
”Der er ikke nogen fast formel, når vi investerer, men vi gør meget ud af at bedømme fondenes track record. Når der er tale om et nyt team, er det en vanskeligere øvelse, så her handler det i høj grad om, hvorvidt man har tillid til de enkelte personer. Selvfølgelig kan man se på, hvad de har lavet tidligere, men det giver ikke det fulde billede,” siger Henrik Olejasz Larsen fra Sampension.
Hos PKA, der er en af landets største pensionskasser og gennem årene flittigt har bakket op om Axcel, peger investeringsdirektør Michael Nellemann på, at han ikke nødvendigvis ser den store udskiftning i fonden som et faresignal.
”Der er kommet en ny ledelse og et nyt team i Axcel, men vi tror stadig på, at Christian Frigast qua sit store netværk har været fortrinlig til at source deals. Vi kigger samtidig ikke så meget på de enkelte medarbejdere, men mere på, om fondens metoder og arbejdsgange generelt er på plads,” siger Michael Nellemann, hvis direktør Peder Damgaard sidder i Axcels advisory board.
Priserne stiger voldsomt
De mange fonde, der i skrivende stund er på kapitaljagt eller er på vej til det, er i overhængende fare for at bevæge sig ud på et marked, hvor priserne på virksomheder er stærkt stigende.
Mulighederne for at låne penge til opkøb har aldrig været bedre; det kan tydeligt aflæses på de multipler, fondene betaler for veldrevne selskaber for tiden.
Risikoen for at købe ind på toppen af et rødglødende marked og efterfølgende brænde fingrene med et dårligt afkast til følge er derfor overhængende.
”Der er et stort behov for at placere kapital i markedet, så vi vil se, at vores allokeringer til kapitalfonde vil stige den kommende tid. Det er klart, at den store efterspørgsel på alternative investeringer betyder, at fondene har gode muligheder for at investere i en tid, hvor priserne på virksomheder er stigende. Her ligger der klart en risiko, men timingen er altafgørende, og samtidig tror vi på, at de lavere finansieringsomkostninger betyder, at risikoen ikke er faretruende høj,” siger Henrik Olejasz Larsen.
Hos kapitalfondenes brancheorganisation, DVCA, er man dog ikke bekymret endnu.
”Det er klart, at priserne på virksomheder har været stigende de senere år, men vi ser dog ikke en boble endnu. Over sommeren har både brexit og de mere afdæmpede forventninger til økonomien trukket i den anden retning, så vi er ikke bekymrede,” siger direktør Jannick Nytoft.