MT Højgaard WEB

Inside story

Tunge aktionærer klar til oprør i MT Højgaard

Efter flere års arbejde faldt en længe ventet fusion af holdingselskaberne bag MT Højgaard til jorden i sidste uge. Bag kulissen raser en række store danske investorer over forløbet og gør nu klar til at sætte tommelskruerne på ejerne bag koncernen.

Efter årevis med snak og gode intentioner så det i foråret endelig ud til, at ejerne bag entreprenørgiganten MT Højgaard var blevet enige om en børsnotering af den hæderkronede byggegigant.

I mange år har MT Højgaard lidt under, at det kun var virksomhedens ejere og ikke selskabet selv, der var noteret på børsen, men i februar kunne MT Højgaard-formand Søren Bjerre Nielsen løfte sløret for, at man nu ville fusionere koncernens holdingselskaber og skabe en langt mere hensigtsmæssig struktur.

Med det enkle træk ville MT Højgaard både blive en langt mere gennemskuelig koncern og en langt mere attraktiv aktie på fondsbørsen.

Fusionen faldt til jorden

Initiativet kom efter flere år med forbedrede resultater under ledelse af den nye MTH-direktør Torben Biilmann, men i sidste uge måtte ejerne bag koncernen chokere de øvrige aktionærer med meldingen om, at den fusion, de fleste anså som en formalitet, nu var faldet til jorden.

Nyheden trak i sig selv ikke de store overskrifter, men InsideBusiness kan nu løfte sløret for et regulært drama i kulissen på den danske entreprenørgigant.

Den skuffende melding om det kuldsejlede ægteskab mellem henholdsvis Knud Højgaard-familiens selskab Højgaard Holding på den ene side og Monberg-Thorsens fond på den anden har nemlig vakt stor harme blandt en række af de professionelle investorer, der ejer aktier i de to børsnoterede holdingselskaber.

InsideBusiness erfarer således, at en række professionelle investorer, herunder Danske Capital, Nordea Asset Management, Maj Invest og Chr. Augustinus Fabrikker, i al hemmelig har ført en række samtaler med henblik på at lægge pres på MT Højgaards ejerfamilier. Samtidig har de hyret investeringsbanken Carnegie som tovholder i forsøget på at danne en fælles front og lægge pres på koncernens ejerfamilier.

Alene de fire store investorer sidder på aktier i entreprenørgiganten for op imod 300 millioner kroner, og de er på ingen måde tilfredse med den måde, hele miseren er blevet håndteret på.

Indtil videre har ingen af dem således fået nogen uddybende forklaring på, hvorfor den længe ventede fusion røg i vasken, hvilket ifølge investorerne i sig selv er dybt kritisabelt. Samtidig er de fire aktionærer ifølge InsideBusiness’ oplysninger chokerede over, at man i MT Højgaards bagland ikke kunne blive enige om en manøvre, de fleste anså for at være en formssag.

“Vi er meget overraskede og samtidig også forundrede over den måde, man har håndteret den her sag på. Vi er helt uforstående over for, at man i ejerfondene ikke kan enes om en manøvre, der burde være simpel. Det er ikke godt nok,” siger en investor, der ønsker at være anonym af hensyn til den kommende dialog med ejerne i MT Højgaard, til InsideBusiness.

Fakta: MT Højgaards ejerstruktur

Ud over nedenstående investorer sidder de to ejerfonde Højgaard Holding og Monberg & Thorsen på langt hovedparten af stemmerne i MT Højgaard-koncernen.

I Højgaard Holding sidder tidligere Danisco-chef Søren Bjerre Nielsen som formand, mens Knud Højgaards Fond ejer stort set samtlige aktier.

I selve fonden er tidligere Coloplast-chef Sten Scheibye formand, ligesom forhenværende Danske Bank-direktør Peter Straarup sidder i bestyrelsen.

På den anden side af bordet sidder børsnoterede Monberg & Thorsen A/S, der har tidligere GEA-direktør Nils Lykke Graugaard som formand. Stort set samtlige aktier i selskabets ejes af Ejnar og Meta Thorsens Fond, der styres af en række af stifternes efterkommere.

Nedenfor ses de største professionelle investorer i MT Højgaard-koncernen. Investorerne ejer aktier via MT Højgaards to ejerselskaber, Højgaard Holding og Monberg & Thorsen.

Samlet set sidder aktionærerne på aktier for godt 300 millioner kroner svarende til omkring 13 procent af den samlede koncern.

Chr. Augustinus Fabrikker: Ejer 10,1 procent af Monberg & Thorsen svarende til en værdi på 89 millioner kroner

LD Equity 1 (Maj Invest): Ejer 6,7 procent af Monberg & Thorsen svarende til en værdi på 60 millioner kroner.

Nordea Investment Management: Ejer over 5 procent af begge selskaber svarende til en samlet værdi på mindst 67 millioner kroner.

Danske Capital: Ejer aktier i samtlige tre holdingselskaber for i alt 60 millioner kroner.

Småaktionærer utilfredse

Det er ikke kun de store investorer herhjemme, der ryster på hovedet over udviklingen i MT Højgaards bagland.

Ud over en række professionelle investorer ejer en række småaktionærer fortsat aktier i henholdsvis Højgaard Holding og Monberg & Thorsen, og formand i Dansk Aktionærforening, Niels Mengel, understreger, at foreningen langtfra er begejstret for udviklingen i MT Højgaards ejerkreds.

”Vi er kede af, at der ikke bliver skabt klarhed over koncernen. Vi mener, at ejerfondene burde vise mere respekt over for de private aktionærer, der er med til at sikre omsætning i aktien,” siger Niels Mengel og peger på, at balladen mellem MT Højgaards ejerfonde er helt usædvanlig.

I Danmarks er der nemlig en lang række store selskaber såsom Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk, der har formået at kombinere et fondsejerskab med det at agere som en børsnoteret virksomhed.

”Det er hovedreglen, at de fondsejede virksomheder opfører sig ordentligt og har respekt for de private aktionærer. Desværre tyder det på, at ejerne bag MT Højgaard ikke har haft småaktionærernes interesse i tankerne,” siger Niels Mengel.

Dårlig timing

Balladen i MT Højgaards bagland kommer mildest talt på et dårligt tidspunkt. Koncernen har igennem flere år kæmpet benhårdt for at overbevise både de private og professionelle investorer om, at man på rette spor.

Tidligere var byggegiganten og daværende topchef Kristian May berygtet for gang på gang at skuffe aktionærerne med sløje regnskaber og en manglende evne til at konvertere de mange ordrer til et fornuftigt afkast på bundlinjen. Den triste udvikling kulminerede i foråret 2012, hvor entreprenørvirksomheden smed sin mangeårige direktør på porten efter et regulært rædselsregnskab med enorme nedskrivninger og et kæmpe underskud til følge.

Siden headhuntede selskabet den svenske rival NCC’s topchef Torben Biilmann, der takket være en klar filosofi om at skabe bundlinje frem for vækst fik MT Højgaard tilbage på sporet med en omfattende turnaround. Det gav ikke blot pote i regnskaberne, men også blandt de mange investorer herhjemme, der som følge af årevis med skuffende resultater havde solgt deres aktier og brugt pengene på andre virksomheder, herunder MT Højgaards konkurrent Per Aarsleff.

Især hos Nordea Asset Management var man imponeret over Torben Biilmann, og her udtrykte Carsten Leth, der er chef for danske aktier, tidligere på året begejstring over udviklingen i MT Højgaard.

”Med Torben Biilmann ved roret er man blevet langt bedre til at sige nej til projekter, hvor økonomien ikke hænger ordentligt sammen. Det anser vi som en stor styrke. Fremadrettet bliver det vigtigt, at MTH løfter sin omsætning til niveauet omkring 8 milliarder kroner uden at gå på kompromis med overskudsgraden på minimum 5 procent,” lød det fra Carsten Leth.

Arbejder i kulissen

Den positive stemning i aktionærkredsen er imidlertid nu vendt 180 grader. Flere af de tunge investorer er oprørte over, at MT Højgaards ejerfonde nu har forskertset muligheden for en gang for alle at skabe en klar og gennemsigtig struktur, der både kan øge værdien af deres investering og gøre aktier mere attraktiv for andre.

Indtil videre har investorerne ikke fået nogen reel forklaring på, hvorfor de to ejerfonde i sidste ende ikke kunne blive enige om en fusion.

Ikke desto mindre mener investorerne ifølge InsideBusiness’ oplysninger, at de både har krav på en forklaring samt en uddybning af, hvorvidt koncernens to storaktionærer har en plan B i skuffen.

Flere investorer siger således til InsideBusiness, at man nu vil forsøge at presse Højgaard Holding og Monberg & Thorsen hen imod en egentlig børsnotering af selve MT Højgaard. Den idé møder dog ikke umiddelbart den store forståelse hos Sten Scheibye, der er formand i Knud Højgaards Fond, der via det børsnoterede Højgaard Holding er storaktionær i MT Højgaard.

”Det er lidt svært at se næste skridt. Vi kan i hvert fald ikke blive enige med modparten for nærværende. I forhold til en selvstændig børsnotering af MT Højgaard er det reelt selskabets bestyrelse, der skal svare på det, men jeg har svært ved at se den store værdi i det. Hvis man gør det, vil der fortsat være to børsnoterede holdingselskaber, så den struktur anser jeg ikke for at være holdbar,” siger Sten Scheibye, der i en årrække var formand i Coloplast.

Pres på formand

Tidligere på året udtrykte storaktionæren Nordea over for InsideBusiness utilfredshed med, at fondene bag MT Højgaard valgte at arbejde på en fusion frem for en regulær børsnotering af entreprenørvirksomheden. Derfor vil investorerne, herunder Nordea, nu forsøge at presse MT Højgaard-formand Søren Bjerre Nielsen til at finde alternativer til den kuldsejlede fusion. Problemet er dog, at der i MT Højgaards to stifterfamilier netop nu er stor uenighed om, hvordan man skal skære kagen, hvis de to fonde skal afgive magt.

”Vi kunne ikke nå til enighed omkring minoritetsrettighederne i forbindelse med en fusion. Det er ærgerligt, og jeg kan godt forstå, hvis investorerne er skuffede,” siger Sten Scheibye.

LÆS MERE

Topchef jagter oprejsning til detroniseret entreprenørgigant