Bavarian nordic web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Axcel satser stort med kæmpe opkøb – Biotekaktie går amok

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Axcel satser stort med kæmpe opkøb

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt den store globale usikkerhed har dæmpet kapitalfondenes risikovillighed, behøver man ikke at kigge længere end til Skt. Annæ Plads i København, hvor landets største kapitalfond Axcel holder til.

I denne uge kunne fonden nemlig løfte sløret for, at man opkøber den danske it-gigant itm8, der tidligere gik under navnet IT Relation.

Selskabet bliver i forbindelse med handlen værdisat til lige under 5 milliarder kroner, og selv om Axcel både fusionerer sin egen porteføljevirksomhed AddPro ind i den nye koncern og har sin trofaste investor Chr. Augustinus Fabriker med til at finansiere købet, er der stadig tale om en historisk stor mundfuld.

Axcel og fondens partner Christian Bamberger Bro har dog ualmindelig gode erfaringer med netop it-sektoren takket været blandt andet succesrige frasalg af Conscia og EG, og det har uden tvivl givet fonden en vis is i maven.

I markedet var det ellers forventningen, at den amerikanske gigant KKR ville opsnappe itm8 fra techfonden Hg, der opkøbte virksomheden fra Adelis i sommeren 2018 for knap 2 milliarder kroner. I ellevte time valgte KKR dog at trække sig af uvisse grunde, hvilket gav plads til Axcel.

Selv om der er grund til at rose Axcel for at have snogle af de store ambitioner, som man indimellem kan savne hos de danske kapitalfonde, så er det samtidig forståeligt, at enkelte af Axcels trofaste investorer også er en smule bekymrede over den ambitiøse investering.

Vokseværk og store armbevægelser er sjældent noget, investorer er ovenud begejstrede for, medmindre tingene selvfølgelig går godt, og de høster et solidt afkast.

Uanset om itm8 ender med skulderklap og champagne, er der dog god grund til at rose Axcel for at tænke stort.

 

Biotekaktie går amok

De fleste sukker nok dybt med udsigten til, at en ny, smitsom sygdom måske ruller ind over verden. På det seneste er der nemlig dukket flere tilfælde af abekopper op rundtomkring i Europa, og derfor er der akut behov for en vaccine.

Sådan en har danske Bavarian Nordic, og derfor ser det danske biotekselskab nok mere positivt på en potentiel epidemi end alle os andre. Det gør selskabets investorer i den grad også, for alene torsdag steg Bavarian-aktien med næsten 30 procent, efter at det kom frem, at et europæisk land havde lagt en bestilling ind på koppevaccine hos den danske virksomhed.

Hvilket land vides ikke, men virussen er allerede fundet i Storbritannien, Portugal og Spanien, og Bavarian Nordic er i den gunstige situation, at selskabet indtil videre har den eneste myndighedsgodkendte vaccine mod den smitsomme sygdom, der har sit udspring i Vestafrika. Bavarian er desuden FDA-godkendt i USA, som netop har lagt en ordre på vaccine hos selskabet.

Oprindelig fik den danske virksomhed godkendt sin vaccine i 2019, men kort efter stjal coronapandemien fuldstændig billedet. Her kom Bavarian Nordic noget på baghjul, hvorfor det uden tvivl er en kærkommen gevinst for virksomheden, at man nu potentielt kan sikre sig betydelige ordrer på den nye vaccine.

Trods skåltalerne er der dog fortsat et stykke vej igen for Bavarian-aktien, idet selskabets markedsværdi trods den seneste stigning er næsten halveret i forhold til efteråret 2021.