Scanmarket web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Tiltrængt exit sikrer kapitalfond jackpot – Forsikringsselskab vinder principsag og undgår kæmpebøde

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tiltrængt exit sikrer kapitalfond jackpot

Selv om det at købe virksomheder og rejse ny fonde normalt altid kan sikre en kapitalfond lidt god omtale, er det i sidste ende exits, fondene skal måles på.

Netop derfor drikker de uden tvivl champagne på europæiske Verdanes kontor i København i denne uge. Fonden lykkedes nemlig med at sælge Scanmarket i en handel, der sikrer kapitalfonden en pris på en halv milliard kroner og et årligt afkast på 35 procent.

Oprindeligt betalte man blot omkring 150 mio. kroner for de danske it-virksomhed i begyndelsen af 2019 i en proces, hvor konkurrencen var begrænset, da Scanmarket ikke var på radaren hos mange af de talrige andre kapitalfonde i en overbefolkede danske andedam.

Det er imidlertid ikke kun det stærke afkast, der har fået propperne til at springe. Verdane var således blandt de mange udenlandske fonde, der for nogle år siden åbnede kontor i Danmark for dermed at få bedre fat i et voksende dansk M&A-marked. Siden har man investeret flittigt, men de lukrative frasalg har ladet vente på sig. Samtidig mistede man for nylig sin ledende partner herhjemme Martin Welna, der gik til storebroren Adelis.

Salget af Scanmarket til Unit4 sikrer dermed Verdanes nye danske kontor arbejdsro, ligesom man får vist hovedkontoret, at det rent faktisk ser ud til at give mening, at have adresse i København.

 

Forsikringsselskab vinder principsag og undgår kæmpebøde

Der var gode nyheder torsdag for det Tryg-ejede forsikringsselskab, Alka. Østre Landsret har frifundet forsikringsselskabet for at have vildledt forbrugerne i reklamer for bilforsikringer på tv og på Alkas YouTube-kanal. Dermed slipper Alka forekøb for en bøde fra en dom i Byretten på 17 mio. kr., medmidre Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen altså vælger at anke til Højesteret. Sagens kerne er, at Alka i 2016 og 2017 markedsførte bilforsikringer som prisfaste, hvis bilen fik en skade, selv om det fremgik af forsikringsbetingelserne, at prisen kunne ændres.

Landsretten fandt imidlertid, at man måtte lægge vægt på ikke kun på de formelle aftalevilkår, men også på produktets reelle egenskaber og lagde til grund, at Alka i intet tilfælde i gerningsperioden har gennemført en prisstigning over for en kunde i forsikringsperioden som følge af en skade.

”Landsretten finder, at ved vurderingen af, om en erhvervsdrivende har afgivet urigtige eller vildledende oplysninger om et produkts egenskaber, må der lægges vægt på ikke blot de formelle aftalevilkår, men tillige på produktets reelle egenskaber.”

Landsretten lagde efter bevisførelsen til grund, at Alka i intet tilfælde i gerningsperioden har gennemført en prisstigning over for en kunde i forsikringsperioden som følge af en skade. Derfor var Alkas formulering ”Hvis du får en skade, sætter vi ikke prisen op,” altså ikke forkert.

På InsideBusiness og InsideForsikring følger vi med i Trygs/Alkas kampe mod Forbrugerombudsmanden i Retten, der nu også omfatter Trygs ifølge Forbrugerombudsmandens ulovlige prisstigninger. I sig selv er det opsigtsvækkende, at Tryg har gang i flere sager med myndighederne. Vedr. sagen om Alka skal Tryg dog ikke glæde sig for tidligt, da Ombudsmanden sikkert anker sagen, når nu man fik medhold i Byretten oprindeligt – og der er tale om et så stort bødebeløb. Men i mellemtiden får Tryg/Alka en vinder.