Lyngsie web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Kapitalfond bag ny stærk handel – Banker kan ryste frygtet konkurrenceanalyse af sig

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Kapitalfond bag ny stærk handel

Det begynder efterhånden at ligne det velkendte idyllisk eventyr om den grå ælling, som mange pegede fingre ad. Kapitalfonden Catacap kæmpede i årevis med manglede frasalg, og da man tabte sin første investering på gulvet i coronakrisens første dage, lignede det en hård kamp for at genvinde markedet og investorernes tillid.

I dag er situationen en helt, helt anden for den danske kapitalfond, der netop nu arbejder på at etablere sin tredje fond i rækken. Efter en række frasalg, hvor flere har givet et direkte forrygende afkast, lykkedes det i denne uge Catacap igen at afhænde et selskab og endda med et yderst solidt afkast.

I denne uge solgte den danske fond nemlig nordjyske Lyngsoe Systems til svenske Accent. Softwarevirksomheden har ellers længe set noget søvnig ud, og gennem en stor del af Catacaps otteårige ejertid var udviklingen lidt for flad til det, en kapitalfond normalt stiler efter.

Men Lyngsoe er gennem det sidste halvandet år kommet godt efter det, og ved salget i denne uge lød prisen på omkring en halv milliard kroner – langt over de lidt over 100 millioner kroner, som den danske kapitalfond i sin tid betalte for at købe sig ind i selskabet. Salget sikrer derfor Catacap og fondens investorer et mere end godkendt afkast, hvor man har formået at firedoble sin oprindelige investering.

Salget af Lyngsoe og de mange andre stærke exits fra Catacaps første fond, herunder salget af GSV i år og Casa sidste år, har været stærkt medvirkende til, at det årlige afkast i fonden nu har rundet 20 procent, så mon ikke kapitalfondens igangværende kapitaljagt går noget lettere, end mange havde troet for blot 18 måneder siden.

 

Banker kan ryste frygtet konkurrenceanalyse af sig

Bankdirektørerne organiseret i Finans Danmark kan med god samvittighed åbne en ekstra flaske rosé til at nyde i det gode vejr fredag eftermiddag. Den længe ventede analyse med en kritisk gennemgang af konkurrenceforholdene i sektoren ser nemlig ud til at blive nok en fuser. Det er der flere grunde til.

Først og fremmest er timingen suveræn for bankerne. For med det forestående valg har ingen politikere tid eller energi til at grave sig ned i konkurrenceforholdene i banksektoren. Så det kommer der med næsten 100 procent sikkerhed ikke noget ud af.

Desuden mangler der totalt konkrete anbefalinger til at løfte konkurrencen i rapporten, hvad Forbrugerrådet – Tænks cheføkonom, Morten Bruun Pedersen, ganske rigtigt gjorde opmærksom på i FinansWatch.

Konkrete anbefalinger er nemlig det eneste, som der for alvor kan være en smule musik i, hvis man skal følge op på sagen fremover. Det kunne f.eks. være at lempe forholdene for, at nye realkreditaktører kan komme ind på markedet, eller et krav om, at der skal frit valg på hylderne af realkreditlåneudbydere i bankerne, som bl.a. Jyske Bank har slået på tromme for. Men nej, konklusionerne var for vage og for generelle til, at de kan bruges politisk.

Det siger da også det hele, at Finans Danmark hoverende udsendte en pressemeddelelse med overskriften: ”Konkurrencen trives i den danske banksektor”, hvor man endda tillod sig at stikke til egen dagsorden på pensionsområdet.

Til sammenligning mente Simon Kollerup, at der er tale om alarmerende læsning. Aha, erhvervsminister. Hvis det bliver dit eftermæle efter valget, så vil det være nok et minde om endnu en utrolig svag dansk erhvervsminister.

Til Finans Danmark er der ingen vej uden om en ugens vinder. Rapporten i sig selv var en slags straffeekspedition mod jer, da I brokkede jer over Arne-skatten, men den endte som endnu en fuser.