;
038a2823-f723-4ee8-9a20-193a825fd0f2_1530191859

Kultur

Gurubog: Hvordan bliver personer og organisationer en succes?

Kilden til passion og inspiration springer kraftigst fra et dybt personligt rodfæstet formål – og det skal man som individ, team eller organisation finde for at sikre motivationen. Det er et af rådene i gurubogen ’Find dit hvorfor’.

Simon Sinek er blevet en berømthed og guru inden for personlig og organisatorisk udvikling. Det skyldes i høj grad hans snart 10 år gamle video på Ted Talk, der hører til de mest downloadede nogensinde, samt hans efterfølgende bog ’Start med hvorfor’ med den berømte gyldne cirkel.

I både video og bog forklarer Sinek, hvordan det er lykkedes ham at afkode, hvordan succesfulde organisationer og enkeltpersoner fra Apple til Martin Luther King inspirerer andre til handling.

Sineks afkodede pointe er, at kilden til passion og inspiration springer kraftigst fra et dybt personligt rodfæstet formål – det, som Sinek på enkel vis omformulerer til ’dit hvorfor’.

Boganmeldelse

Titel: Find dit hvorfor – en praktisk guide til at finde formålet for dig og dit team
Af: Simon Sinek, David Mead og Peter Docker
Forlag: Dafolo A/S
Sideantal: 256
Sprog: Dansk
Pris: 298 kroner
ISBN13: 9788771608298
4 stjerner

Som individ, team eller organisation handler det om at nå ind til kernen af os selv og klarlægge, hvad der grundlæggende motiverer os. På det fundament står vi langt stærkere, når vi udmønter denne motivation i indsats (hvordan) og handling (hvad).

Sinek kan ikke betegnes som banebrydende i hverken tænkning eller menneskelig indsigt, men han har en formidabel evne til at gøre det komplekse meget enkelt og tilgængeligt for de fleste.

Det kommer endnu mere til udtryk i hans seneste bog ’Find dit hvorfor’, som er opfølgeren til ’Start med hvorfor’. Hvor hans første bog fokuserede på, hvorfor vi gør, som vi gør, hjælper ’Find dit hvorfor’ læseren med at formulere et personligt og kraftfuldt hvorfor.

Sinek står som bogens førsteforfatter, men sandheden er nok, at de to medforfattere – men knap så kendte – David Mead og Peter Docker, har skrevet størstedelen af bogen.

Mead og Docker er tilknyttet Sineks organisationStart With Why og har de senere år turneret verden rundt som proceskonsulenter med Sineks ’værktøjskasse’. Bogen er således et destillat af deres erfaringer med, hvordan man på bedste vis – som individ, team eller organisation – arbejder med at nå ind til sit personlige hvorfor og udfolde det i handling og gerning.

Bogens opbygning er slavisk som en Lego-byggevejledning. Læseren mødes i første afsnit af et koncentrat af Sineks oprindelige tanker bag ’hvorfor’ og hans gyldne cirkel. Det er hurtigt overstået, for mere er der heller ikke i det, men alligevel tankevækkende.

Hvad kan du selv gøre?

Herefter følger nøje beskrivelser af, hvilke metoder og spørgsmål man kan gøre brug af i sin egen proces med at blive klogere på sig selv og mere succesfuld med det, man gør.

Bogen er meget udførlig – her er tilmed anvisninger til, hvor flipoveren skal stå i lokalet, når man afholder hvorfor-workshops. Det kan til tider forekomme som ’højtlæsning for dværge’.

Umiddelbart var jeg da også selv lidt lunken ved disse meget udpenslende beskrivelser. Men jeg må indrømme, at det er effektivt. Læseren efterlades på intet tidspunkt på perronen, men holdes konstant i hånden af de pædagogiske forfattere gennem hele processen. Hvis man så synes, at råd om at prøve tuscherne af på forhånd for at sikre sig, at de virker, bliver lidt for meget, kan man trods alt bare bladre videre.

Bogen ­– i denne danske udgave – indledes for øvrigt af Jonathan Løw på glimrende vis. Han måtte gerne have været en del af forfatterteamet. Det ville have trukket bogen lidt op af plovfuren.

Af Olav Vorup, chief consultant, Maersk Training A/S