firedages

Kultur

Samfundet, virksomhedens bundlinje og medarbejdertrivsel går hånd i hånd

Hvordan kan det lade sig gøre, at vi bliver mere produktive, giver virksomheden mere indtjening, får bedre trivsel og samtidig skal arbejde mindre? Det lyder for godt til at være sandt. Og det går stik imod regeringens budskab om, at vi alle har en borgerpligt til at arbejde mere for at sikre vores velfærdssamfund.

Bogens forfatter ved, hvad hun taler om, så det er værd at lytte og ikke mindst værd at læse denne fremragende bog. Den er velskrevet, let at gå til, fyldt med eksempler, og frem for alt er den ikke en ensidig hyldest til det at arbejde mindre. Der er en balanceret tilgang til emnet, så man som læser ikke bare lukker bogen og tager afstand.

I stedet udfordrer forfatteren os til at tænke arbejdslivet på en ny og bedre måde. Pernille Garde Abildgaard øser af sine erfaringer, og dem har hun masser af. Hun har nemlig hjulpet mere end 40 danske virksomheder med at konvertere fra en 5-dages arbejdsuge til en 4-dages arbejdsuge.

Bogen er spækket med eksempler, cases, interviews fra disse meget forskellige virksomheder, så man som læser får et godt indblik i mulighederne og også i de barrierer, man møder undervejs.

Ikke en idé kun for hippier uden lommeregner

Der er mange fordomme mod en 4-dages uge. Det ses ofte kun som en fordel for medarbejderne. Og det er vanskeligt at komme igennem med budskabet om, at det faktisk også er en fordel for virksomhedens ejere.

Det har derfor krævet stort mod for de virksomhedsejere, der er gået forrest og har prøvet det af. Bogen giver eksempler på de mange forskellige virksomheder – både kommunale og private – som har implementeret det nye koncept med succes.

Boganmeldelse

Sådan får vi en 4-dages arbejdsuge
Af
: Pernille Garde Abildgaard

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sprog: Dansk

Sideantal: 208

Pris: 270 kr.

ISBN: 9788727055429

Stjerner: 6 af 6

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

Bogen opstiller en ganske simpel implementeringsmodel med seks faser, som alle virksomheder har fulgt: Hvorfor indføre en 4-dages uge, hvilket problem skal det løse? Hvilken model vil virksomheden bruge? Hvordan og hvilke værktøjer skal anvendes? Hvornår og med hvilken tidsplan? Hvem skal sige ja, inden virksomheden går i gang? Og sidst, men ikke mindst, hvordan måler vi, om det er en succes?

Bogens virksomhedsledere fremhæver alle som argument for at gå om bord i 4-dages ugen, at de gerne vil nytænke arbejdslivet og ikke blot blindt fortsætte industrisamfundets måde at tænke på.

De har sat sig for at forbedre virksomhedens bundlinje med styrket produktivitet og samtidig skabe en arbejdsplads, hvor medarbejderne har større sammenhæng mellem arbejde og trivsel generelt, så medarbejderne har et balanceret liv hele livet.

Og virksomhederne beretter om tydelige resultater. En virksomhedscase i bogen beretter om en omsætningsvækst på 26 procent, en kundevækst på 18 procent, samtidig med at 85 procent af medarbejderne siger, at de har fået mere overskud.

Mange modeller og mange værktøjer

Bogen fremhæver, at der er mange måder at gøre det på. Og de mange forskellige cases giver syn for sagen. ’One size fits none’ er en af hovedkonklusionerne.

En af modellerne er at fordele ugens timer på 4 dage frem for 5, hvor den sidste dag ses som en ”restitutionsdag”, ”innovationsdag”, ”rådighedsdag” eller en ”refleksionsdag”. Medarbejderen skal ikke stå til rådighed for arbejdspladsen, hvis ikke der sker noget akut.

Tanken er at give hjernen ro på den femte dag, dyrke sport, gå en tur i skoven, tænke nye tanker. Hjerneskanninger har vist, at der skabes nye sammenhænge i hjernen, når vi slapper af. Man kan også vælge at slutte fredagen klokken 12, holde hver tredje eller fjerde fredag eller mandag fri.

Bogen viser de mange forskellige måder, som den nye arbejdsuge er implementeret på. Det er fascinerende læsning. Det samme er de mange værktøjer.

Fælles for dem alle er, at det kræver nye og bedre måder at arbejde på. Færre og mere effektive møder, færre forstyrrelser i storrum, mere koordinering af arbejdstid, mere effektiv personlig planlægning, væk med pseudoarbejde, mere fokuseret mailbehandling og disciplineret brug af telefon.

Rød, gul, grøn og blå tid – eller sagt på en anden måde: Respekt-for-hinandens-tid-metoden. Et skoleskema for hele virksomheden, hvor farverne angiver tid til koordinering, koncentration, møder og social tid.

De mange værktøjer i bogen kan bruges og inspirere os alle, uanset hvad. Læs bogen bare af den grund. Vi kan alle lære noget.

Vær nysgerrig på en ny måde at arbejde på

Når man har læst denne meget inspirerende bog, er det meget svært ikke at få lyst til at prøve det i en eller anden form. For der må være noget ideen. Vi kan ikke blot fortsætte i de gamle arbejdsmønstre, hvor alle er ’på’ hele tiden, hvor det grænseløse arbejdsliv giver stress, dårlig trivsel og sætter sine tydelige spor på bundlinjen. Vi skal alle arbejde længere, så vi må udfordre os selv på nye måder at indrette arbejdslivet på. Og vi har gjort det før. I der 19. århundrede arbejdede vi seks dage om ugen.

I det 20. århundrede gik vi til fem dage om ugen med gradvis færre timer per uge. I dag løser vi andre opgaver, har langt mere teknologi til rådighed, men på trods af det fortsætter vi med at organisere arbejdet på stort set samme måde eller måske endda dårligere, fordi vi har fået en yderligere fleksibilitet ind, som ikke sætter klare grænser for arbejdslivet. Kører vi i samme rille, fordi det er det bedste eller fordi vi ikke har fantasi til andet?

Jeg kan varmt anbefale, at du læser denne bog og er nysgerrig på, hvordan I på din virksomhed i fællesskab kan skabe et bedre arbejdsmiljø med fortsat høj produktion. Jeg er sikker på, at alle kan finde ny inspiration i denne bog. God læselyst!

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

 

Læs mere

Samfundet, virksomhedens bundlinje og medarbejdertrivsel går hånd i hånd

Ny bog gør på fremragende vis etik spiselig for ledere

Redesign af menneskeheden,

Sværvægter til krystalklar ledelseskommunikation

Fremragende håndbog til nyudnævnte ledere

Anmeldelse: Klimarådet sætter regeringen under yderligere pres

Gensyn med krigens ledere

Hvad er arbejdsnarkomani og konsekvenserne heraf?

Boganmeldelse: Jeg hedder Kåre Schultz. Jeg løser problemer

‘Blue Ocean’-forfattere vender alt på hovedet med nyt begreb: nondisruptive creation

Psykolog står bag fremragende bog om oplevelsessamfundet

Ledelsesbog: Sådan håndterer du de smukke unge mennesker

Hyggelig og hurtigt læst bog om innovation

Stærk bog om stilheden, vi mistede