officer

Kultur

Gensyn med krigens ledere

Krigsledelse kan vel dårligt være et mere allestedsnærværende emne. Nu har Henrik Bering sammenfattet en bog om 300 års krigsledelse, ikke blot på de europæiske slagsmarker men også med afstikkere til Nordamerika og Stillehavet. Berings baggrund er studier ved University of Oxford og Stanford. Han har også skrevet en autoriseret biografi om den tyske genforeningskansler Helmut Kohl såvel som en bog om amerikanerne i Berlin i perioden 1945-94. Det er med andre ord tyngdepunkter i europæisk historie.

I ’Den perfekte officer’ bliver vi taget på et hastigt ridt gennem slagmarkens krav til beslutninger. Det sker med udgangspunkt i 20 mere eller mindre kendte militærfolk, nogle med meget aktive bidrag i kamphandlinger, andre med tilbagetrukne roller. Vi møder mange af de kendteste generaler. Tag bare Napoleon, der som udmærkelse trak sine generaler i ørerne.

Eller den sovjetiske sejrherre fra Anden Verdenskrig marskal Sjukov, der efter nøje beregning lod infanteriet løbe hen over minefelter for at rydde området, så man kunne bryde gennem fjendens linjer. Og omtalen af Eric von Mansteins sejre på østfronten, ligeledes i Anden Verdenskrig, er næsten en rundrejse i navne fra den aktuelle krig i Ukraine.

Tankevækkende er det, at han blev opbyggeren af det tyske Bundeswehr, som nu forbereder sig på krig med russerne. Manstein gav sin selvbiografi titlen ’Tabte sejre’, hvilket rammende peger på modsætningerne i effektiv krigsledelse og inkompetent politisk styring. Er vi som krigsførende kultur på vej frem eller tilbage, må læseren af Berings bog spørge sig selv.

Hvad skal vi med Ernst Jünger i kontorlandskabet?

Bering forsøger ikke at levere et stykke historisk forskning. Bogen er snarere en detaljeret og bredt funderet sammenstilling af krigserfaringer, garneret med skarpe anekdoter. For den historieinteresserede er dette uden tvivl spændende.

Boganmeldelse

Den perfekte officer – hvad krigshistorien kan lære os om ledelse

Af: Henrik Bering

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sprog: Dansk

Sideantal: 272

Pris: 330 kr.

ISBN: 978-87-27-02444-8

Stjerner: 5 af 6

Anmeldt af Thomas Vorup-Jensen

Det lykkes Bering hen mod bogens slutning at flette perspektiverne i den nyere tids krigsførelse sammen med tråde tilbage til Napoleonskrigene.

Forskellene mellem perioderne taget i betragtning er dette ikke nogen ringe bedrift. Jeg mangler dog en tydeligere belæring fra al det historiske materiale, som Bering konfronterer læseren med. Omslaget fortæller os, at krigens erfaringer ”kan overføres til det civile liv.”

Alligevel holder bogens ledelsesperspektiv sig i dækning af skyttegravene og kun på slagmarken. For eksempel havde Dwight D. Eisenhower jo en flot militærkarriere, som er fint beskrevet i bogen. Men på trods af Eisenhowers otte år som præsident hører vi ikke meget til hans talenter som folkevalgt leder. Brugte Eisenhower af sine militære erfaringer, eller trak han på andre ressourcer?

Det ville også have været en gevinst at få et mere udpenslet ledelsesperspektiv på den tyske forfatter og soldat under Første og Anden Verdenskrig Ernst Jünger. Højt dekoreret for sit heltemod kravlede han om natten op af skyttegravene sammen med sine mænd og bevægede sig rundt i frontzonen. Deres reaktion på lyden af fjendens ladegreb ville teste evnen til selvbeherskelse, mente Jünger. Den slags kan jo nok få de fleste kanindræberkurser til at ligne bagateller. Især i amerikansk politik og erhvervsliv er der et stærkt efterliv for fratrådte soldater.

Så nogen må jo mene, at den militære disciplin og gruppeledelse i dødens skygge har en bredere anvendelighed. Desværre får vi ikke Berings bud på, hvorledes den jüngerske fandenivoldskhed skal rykke frem i nutidens kontorlandskaber.

Sammenlagt er Berings bog både spændende og sørgeligt vedkommende læsning. Som nævnt ovenfor kunne der måske bygges en større diskussion om de præcise paralleller til ledelse i al almindelighed oven på de faktuelle oplysninger om et hav af militære slag. Men Bering er nem at tilgive. Den dannede borger bør orientere sig i måderne, hvorpå militære strategi omsættes i menneskelig handling – og hvilke fejl der begås – for at kunne forstå dagsbulletinerne fra Kiev, Kharkov og Krim.

Jeg dekorerer gerne med både kors og bånd og fem stjerner på bogens bryst.

Anmeldt af Thomas Vorup-Jensen

 

Læs mere

Hvad er arbejdsnarkomani og konsekvenserne heraf?

Boganmeldelse: Jeg hedder Kåre Schultz. Jeg løser problemer

‘Blue Ocean’-forfattere vender alt på hovedet med nyt begreb: nondisruptive creation

Psykolog står bag fremragende bog om oplevelsessamfundet

Ledelsesbog: Sådan håndterer du de smukke unge mennesker

Hyggelig og hurtigt læst bog om innovation

Stærk bog om stilheden, vi mistede

Bureaukratiet er slemt – men ikke så slemt, som forfatteren hævder

Studiebooster – det handler ikke kun om karakterer

Mellemlederne holder nøglen til fremtidens virksomhed

Resonans i organisationer

Heltekvad om Lars Rohde kommer kun halvt i mål