larsrohde

Kultur

Heltekvad om Lars Rohde kommer kun halvt i mål

Hvis nogen nulevende økonom i Danmark fortjener en biografi, må det være Lars Rohde. Ikke alene er han dygtig og sympatisk, men han har også stået i spidsen for to af vores vigtigste samfundsinstitutioner, nemlig ATP og Nationalbanken. Og så var han med til at opfinde flexlånet da han var direktør i RD, og gøre det til en af de mest udbredte låneformer i Danmark. Der er nok at tage fat på.

Det er forfatteren Svend Aagaard Nielsen, der står bag biografien, og jeg må erkende, at jeg ikke vidste, hvem han var. Der står ganske vist lidt om ham på de bageste sider i bogen, men det er meget summarisk, og man skal selv deducere sig frem til, at han som kommunikationschef har arbejdet tæt sammen med Lars Rohde igennem 13 år, mens de begge var hos ATP.

Hvis jeg på tilsvarende vis skulle skrive et portræt af et andet menneske, som jeg havde arbejdet tæt sammen med gennem mange år, ville jeg nok have valgt at skrive om det i et forord, så læseren kunne forstå den indbyrdes relation. Men det sker ikke her, for bogen går direkte til sagen. Bevares, den er skrevet i et let og tilgængeligt sprog, og man får en udmærket gennemgang af en række interessante begivenheder i Danmarks nyere økonomiske historie, men det er vel almindelig journalistisk kutyme at varedeklarere en så tæt relation?

Så selv om der sikkert ikke er meget at kritisere Lars Rohde for, kan man forvisse sig om, at det heller ikke sker i denne bog. Faktisk er Svend Aagaard Nielsen så benovet over sin gamle chef, at det nærmer sig et heltekvad.

Boganmeldelse

Lars Rohde ­– Økonomen, der forandrede Danmark
Forlag
: Underskoven
Sprog: Dansk

Sidetal: 200
Pris: 295 kr.

ISBN13: 9788794349345
Stjerner: 3 af 6

Anmeldt af Joachim Sperling, direktør, AxcelFuture

Det kammer over i gennemgangen af tiden i ATP. Eksempelvis på side 111: ”ATP’s bevidste åbenhed udadtil og i medierne gav synlighed og respekt …”

Trofast følgesvend skriver bogen
Ikke alene er der roser til ATP – man må også forstå, at der lå en yderst velovervejet pressestrategi bag det forbedrede omdømme. Underforstået: Svend Aagaard Nielsen har leveret varen, da han var Lars Rohdes trofaste følgesvend.

Bogen bygger på en lang række kilder, som Lars Rohde har arbejdet sammen med, og former sig som en kronologisk gennemgang af karrieren fra start til slut. Blandt kilderne er Torben Möger Pedersen og Carsten Koch, som han boede sammen med i luksuskollektivet Trudeslund i Birkerød.

Jeg ved, at mange i det private erhvervsliv har rynket på næsen ad de tre ’salonkollektivister’, som med deres nationaløkonomiske baggrund og veludviklede forståelse for finmekanikken i det politiske system kunne etablere og udbygge den institutionelle kapitalisme i Danmark. Og var de ikke også socialdemokrater? Det var der nogle, der lige skulle tygge på, men i dag har man vænnet sig til, at det må være sådan.

På sin vis har de institutionelle kapitalister overtaget den magtposition, som de klassiske bankdirektører havde i gamle dage. Det er pensionskasserne, der kan drive den grønne omstilling og vælge og vrage mellem investeringsmuligheder, mens bankerne er bundet på hænder og fødder.

Navnlig Möger og Rohde har været instrumentelle i opbygningen af den kæmpestore pensionsformue på over 4.000 milliarder kroner, som Danmark har i dag, og som efter nogens opfattelse er en af hemmelighederne bag vores økonomiske succes. Ud over en solid pension medvirker systemet i tilgift til at skabe et massivt overskud på betalingsbalancen, fordi vi sparer op frem for at klatte det hele væk. Hvordan det gik til, fortjener faktisk en nærmere udredning.

Bogen er hen imod slutningen direkte sludrende og lommefilosofisk. Lars Rohde får forklaret, hvorfor det gik til, at han kom til at ansætte sin nabo i en ledende stilling i Danmarks Nationalbank (hvilket der opstod en del palaver om), han taler om grøn omstilling, og så får vi også noget om hans smag inden for bøger og musik.

Det er ret ligegyldig læsning, som en dygtig redaktør kunne have luget ud i. Men en sådan en har der næppe været, for Svend Aagaard Nielsen har udgivet bogen på et selvudgiverforlag. Det forstår jeg ikke, hvorfor Lars Rohde har sagt ja til at deltage i.

Anmeldt af Joachim Sperling, direktør, AxcelFuture.

Læs mere

Ledelsesbog med højt energiniveau

En modpol til den traditionelle rationelle opfattelse af virksomheder, ledelse og systemer

Ny bog om lederskab får fem stjerner

Lær at forstå de satans kunder

Gode budskaber om driftsledelse kommer ikke ud over rampen

Nedsmeltning på flere niveauer i danske mediehuse

Afdansningsbal for topøkonomen John Smidt

Et indblik i strategi og ledelse under coronakrisen

Rammer stod i vejen for en bæredygtig organisation