bogpix design

Kultur

Rammer stod i vejen for en bæredygtig organisation

'Organisationen blev sat fri, og lederskabet skulle genopfindes' er en meget velskrevet bog om Dansk Design Centers ledelsesreje skrevet af centrets to direktører. Bogen får klare anbefalinger fra vores anmelder.

To direktører fra Dansk Design Center kaster sig ud i et ledelsesmæssigt eksperiment med et helt nyt organisationsdesign. En helt ny 2025-strategi, ’Design for Impact’, med fokus på bæredygtighed og integration af en søsterorganisation fik direktørerne til se, at de eksisterende rammer og organisationens måde at fungere på stod i vejen for den forandringsproces, der var nødvendig for en succesfuld implementering af strategien.

Deres udgangspunkt var godt. Organisationen bestod af 40 skarpe og dybt engagerede kolleger, som de stort set alle selv havde ansat. Men de organisatoriske rammer, ledelsesformen og måske også de selv stod i vejen for at slippe organisationens potentiale fri. De var fanget i et organisationsbur, i en traditionel matrixstruktur, hvor de enkelte afdelinger var låst fast. De traf en modig beslutning: Posen skulle rystes!

Organisationen skulle sættes fri, og et nyt lederskab skulle genopfindes. Bogen beskriver forløbet, og det skal understreges, at det er direktørernes personlige beretning om rejsen med at forandre, hvor de tog udgangspunkt i deres erfaring med designtænkning og metode.

Herudover har Frederic Laloux’ ’Reinventing Organisations’ været en stor inspirationskilde.

Organisation fik nyt design med mennesket i centrum og nyt lederskab

De to direktører beskriver i bogen, hvordan de gik frem efter samme metode som at lede en designproces: At udfordre sine antagelser, at navigere i usikkerhed, at øve sig på fremtiden.

De blev klar på procesforløb og satte fra land. Men kunne de forklare tanker og ideer til organisationen? Ville de få opbakning? Hvad ville lederne sige til at miste deres rolle? Hvilket koben kunne bryde organisationen op?

Startskuddet var en solskinsdag i juni 2020, hvor organisationen var samlet for første gang efter corona. Her blev budskabet givet fra de to direktører: Organisationen skulle gentænkes.

Proces blev sat i gang, og organisationens topledelse offentliggjorde et nyt menneskesyn. Mennesker gør en forskel, de arbejder bedst med indflydelse og medbestemmelse, de vil gerne tage ansvar, vil gøre deres bedste, vil hjælpe hinanden. Mennesker trives bedst i tillid og anerkendelse og vil selv udvise lederskab og følgeskab under de rette omstændigheder.

Der er vel ikke mange organisationer, der vil tage afstand fra det menneskesyn?

Opgaven gik nu på at få designet en ny organisation, der passer til og kan understøtte det menneskesyn. Bogen beskriver de enkelte trin i processen. Faste afdelinger blev opløst, rollen som chef/leder forsvandt, og alle tilhørsforhold blev opløst.

I stedet opstod en række nye roller. Ledelse i mange roller, missioner og projekter kom i centrum, og syv fagmiljøer opstod med faglige leder i spidsen uden personaleansvar. Organisationsplan blev tegnet som en cirkel, og alle kunne vælge en personlig leder uden personaleansvar for at finde tryghed.

Boganmeldelse

Organisationen blev sat fri, og lederskabet skulle genopfindes
Af
: Sune Knudsen og Christian Bason
Forlag: Content Publishing

Sprog: Dansk

Sideantal: 120
Pris: 150 kr.

ISBN: 978-87-94205-52-8

Stjerner: 4 af 6

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør og HR-direktør i ATP og direktør i Udbetaling Danmark.

Bogen beskriver forandringsprocessen med usikkerhed, tvivl, corona ind imellem og de to direktørers greb undervejs.

Og processen er ikke færdig endnu. Der er skabt en organisme snarere end en organisation, og sådan en er i konstant udvikling. Forandringsprocessen har været en lang øvelse i radikal opløsning af magt og deling af beslutningskompetence – men er det endt i ubeslutsomhed? Eller er beslutningsmaskinen fra ledelsen blevet delegeret til dem, der vil kunne berige grundlaget for beslutningen?

Topledelsens personlige beretning om frustrationer, overvejelser og håb

De to direktører har måttet sande, at Søren Kirkegaard har ret i at ”livet leves forlæns og forstås baglæns”. Det er let at være bagklog.

Designledelsens værktøjskasse har været en stor hjælp, ligesom menneskesynet har været styrende. Løbende involvering af organisationen, ledelsens evne til at turde miste fodfæste, slippe kontrollen undervejs og lade det vokse har også været afgørende.

De to direktører har også måttet arbejde med sig selv. De har oplevet frustrationer undervejs, har måttet afgive særlige privilegier i forhold til at tage initiativ og beslutte. Magt og privilegier kan let skabe ekkokamre, som er usunde for en organisation.

Så de to direktørers lederrolle er ændret fra at være retningssættende og besluttende til at være langt mere understøttende og faciliterende. De beskriver ærligt i bogen, hvordan de med igangsætning af forandringen lukkede ånden ud af flasken uden at kunne proppe den tilbage igen.

Lederrollen som direktør er forandret for altid.

Spændende inspiration – flere spørgsmål end svar

En meget velskrevet bog, som jeg klart kan anbefale alle nytænkende og modige ledere at læse. Men forvent ikke en drejebog eller en værktøjskasse for, hvordan man kan gå frem, hvis man selv ønsker at skabe en lignende proces. Det svar giver bogen ikke. Og det er ikke alle organisationer, der vil være velegnede til samme transformation.

Bogen giver heller ikke svar fra medarbejderne på, om de trives, og hvad de synes er blevet markant bedre. Eller om kunderne synes, at organisationen er blevet mere innovativ og effektiv til at levere løsninger, der har stor værdi for kunderne.

Der er fortsat en række svære dilemmaer, som fortsat er i proces, eksempelvis hvordan træffes beslutninger om løn, afskedigelser og arbejdstid. Hvad nu, hvis medarbejdere – kollektivt eller enkeltvis – ønsker at tage endnu mere radikale organisatoriske skridt, end de to direktører kan se sig selv i med det øverste ansvar?

Bogen giver stof til eftertanke, og alle kan hente inspiration herfra til til egen organisation.

 

Læs mere

Normaliser frygten for fejl, tvivl og indre usikkerhed

Ny bog om Novo Nordisk får seks stjerner

Kan kommunikationsledelse ændre verden?

En ultraløbers læringer om ledelse

Få inspiration fra kvindelig topchef i verdensligaen

Sådan skaber man en porteføljekarriere

Sjældent nyskabende og konkret bog om stress

En stærk ramme som en hjælp til at kunne svare på de svære spørgsmål

Når arbejdet ikke er løn nok i sig selv

Vismændene har tabt pusten. De må til Århus eller København

Strategi og ejerskab hænger sammen

Hvad vil det sige at være menneske i en tidsalder med kunstig intelligens?

Indsigtsfuld udgivelse om implementering

Sæt kunden i fokus – og ikke kun med ord

Kvinder! Lær at sige nej til ‘lorteopgaver’ for at vælge de ‘karrierefremmende’

Martin Thorborgs nye ledelsesbog scorer fem stjerner