powerbog

Kultur

Få inspiration fra kvindelig topchef i verdensligaen

Bogen ” Good Power – Leading Positive Change in Our Lives, Work, and World” skrevet af tidligere IBM topchef og bestyrelsesformand Ginni Rometty begejstrer vores anmelder, der giver den seks af seks stjerner.

Tidligere topchef for IBM Ginni Rometty er et stærkt eksempel på, hvordan hårdt arbejde, stærke værdier og lidt held kan lede til store forandringer for virkelig mange mennesker.

Hendes bog ’Good Power’ tager læseren med fra hendes opvækst i trange kår og gennem en lang række forskellige positioner inden for IBM, frem til hun bliver ceo og dernæst bestyrelsesformand.

Det er en ledelsesbog – men ikke kun en ledelsesbog. Forfatteren formår at gøre de personlige afsnit ekstremt nærværende, og ved at bruge personlige tidligere erfaringer og værdier til at forklare, hvorfor hun har truffet specifikke valg i svære situationer, får man som læser endnu større respekt for en stærk topchef.

Transformation af mennesker, virksomheder og samfund

Bogen er delt op i tre dele:

  1. The Power of Me: Changing a Life
  2. The Power of We: Changing Work
  3. The Power of Us: Changing Our World

I bogens første del åbner Ginni Rometty for fundamentet for sit liv: hendes barndom og hendes tidlige karriere.

I en fængende fortælling, får vi et indblik i familiens udfordringer og triumfer. Hendes far forlader familien, da Ginni og hendes tre søskende er små, og efterlader sin hustru og børn helt uden støtte. Moren, der har været hjemmegående, må tage kurser og forskelligt slags arbejde, mens Ginni kommer til at fungere som en mor for sine søskende – en oplevelse, der gør, at hun i bogens sidste kapitler reflekterer over årsagen til, at hun aldrig selv har fået børn: Hun har oplevet sine søskende som sine børn – og en hård barndom har præget hende og hendes tanker om selv at sætte børn i verden.

Boganmeldelse

Good Power – Leading Positive Change in Our Lives, Work, and World

Af: Ginni Rometty

Forlag: Harvard Business Review Press

Sprog: Engelsk

Sideantal: 248

Pris: 280 kr.

ISBN13: 9781647823221

Stjerner: 6 af 6

Anmeldt af: Sofie Breum, Managing Director, H&B Analytics

I stedet har hendes mand og hun været nærværende onkel og tante for Ginnis søskendes børn.

I bogens anden del deler Ginni Rometty sine fem principper for ’good power’ – og understøtter hvert enkelt med gode fortællinger og indsigter. Det er principper, der har guidet hende i privatlivet såvel som i hendes arbejdsliv i IBM:

  1. Being in Service Of
  2. Building Belief
  3. Knowing What Must Change, What Must Endure
  4. Stewarding Good Tech
  5. Being Resilient

De fem principper dykker blandt andet ned i, hvordan man ved at gøre nogen eller noget bedre, så de når deres mål, selv kan opnå egne mål. Ved altid at tænke kunden først, skabes tillid og god forandring. Hvordan vi kan vælge at inspirere folk til forandring, kan lede en stærkere transformation end den, der er tvunget. Og hvordan forandring kræver tålmodighed og vedholdenhed.

Fortællingen om fusionen mellem IBM Global Services America og PriceWaterhouseCoopers’ konsulentforretning (PwCC), som Rometty stod i spidsen for, er en stærk fortælling – og eksemplificering af, hvordan hendes fem principper guidede hende.

I bogens tredje del fortæller forfatteren om sit arbejde for at drive samfundsmæssig forandring, hvad angår uddannelse og ansættelse. Ved at gentænke systemer og blandt andet ved at sænke krav for ansættelse, så man ikke kræver universitetsgrader til job, der ikke kræver det, for at give flere mennesker en chance for at komme ind på arbejdsmarkedet. Og for at give virksomhederne mulighed for at få innovationskraft fra dem, der ikke har været igennem universitetssystemet (men som stadig er skarpe) – ved et fokus på skills first.

Bogen er ekstremt velskrevet og en fornøjelse af læse. Skrivestilen er engagerende – og det er nemt at lade sig suge ind i bogens univers.  Der er guf til både hjerne og hjerte i fortællingen – og bogen er svær at lægge fra sig, når man først er begyndt.

’Good Power’ er en bemærkelsesværdig bog. Den går ud over de konventionelle opfattelser af magt og lederskab – og knytter personlige erfaringer, filosofiske overvejelser og praktiske råd sammen i en værdifuld vejledning til at udøve magt på en måde, der fremmer positiv forandring.

Om forfatteren:

Ginni Rometty, tidligere bestyrelsesformand og ceo for IBM, er ikke nødvendigvis superkendt i Danmark. Men hun har en imponerende historik: Under hendes ledelse, genopfandt IBM 50 procent af sin portefølje, byggede en 25 milliarder dollar hybrid cloudforretning, og etablerede ledelse inden for AI og quantum computing. Samtidig med at hun fulgte med tiden og ændrede ledelsessystemer, talentopfattelse og rekrutteringstilgange (skills first).

Anmeldt af: Sofie Breum, managing director, H&B Analytics

 

Læs mere

Sådan skaber man en porteføljekarriere

Sjældent nyskabende og konkret bog om stress

En stærk ramme som en hjælp til at kunne svare på de svære spørgsmål

Når arbejdet ikke er løn nok i sig selv

Vismændene har tabt pusten. De må til Århus eller København

Strategi og ejerskab hænger sammen

Hvad vil det sige at være menneske i en tidsalder med kunstig intelligens?

Indsigtsfuld udgivelse om implementering

Sæt kunden i fokus – og ikke kun med ord

Kvinder! Lær at sige nej til ‘lorteopgaver’ for at vælge de ‘karrierefremmende’

Martin Thorborgs nye ledelsesbog scorer fem stjerner

Ny bog om nomadeledelse skuffer

Kom helt tæt på velfærdsstatens problemer

Vejledning til virksomhedsledelse i en global verden får seks stjerner