bogmening

Kultur

Når arbejdet ikke er løn nok i sig selv

Ny bog fører bevis for, at motivation skal tænkes som andet og mere end blot økonomiske incitamenter. Nemlig som noget, der opstår, når ansatte har mulighed for gennem arbejdet at bidrage til en bedre verden. 

Reformationens fader, Martin Luther, mente, at arbejde var et kald givet af Gud. Smerten ved arbejdet skulle udholdes, fordi Gud havde bestemt det. Tjente man Herren i tilstrækkelig grad, kunne det være, at det skaffede adgang til evig frelse i himmeriget. Og, da intet var givet før den sidste dag, var motivationen til at være flittig skabt.

Hvad der også var skabt, var grundlaget for den protestantiske arbejdsmoral, som vi bl.a. her i Norden har nydt godt af.

Hvad motiveres vi af?

Boganmeldelse

Mening & motivation i organisation og ledelse

Af: Jan Tønnesvang, Lotte Bøgh Andersen, Cecilie Lindgaard Petersen og Sanne Schou

Forlag: Djøf Forlag

Sprog: Dansk

Sideantal: 232

Pris: 275 kr.

ISBN13: 9788757451399

Stjerner: 4 af 6

Anmeldt af Olav Vorup, head of leadership & culture, Maersk Training

Men vi er ikke i 1500-tallet længere. Og religionen har ikke længere monopol på meningen med livet og kan derfor ikke længere være både forklaringen på og skaberen af motivation på arbejdspladsen. Måske derfor har vi siden starten af det 20. århundrede i stigende grad interesseret os for, hvad der reelt får mennesker til at gå på arbejde. Er det pengene, karrieren eller samværet med kollegerne?

Seneste danske bud på en seriøs afdækning af, hvad der motiverer mennesker i deres arbejdsliv, er bogen ’Mening & motivation i organisation og ledelse’ af forfatterteamet Jan Tønnesvang, Lotte Bøgh Andersen, Cecilie Lindgaard Petersen og Sanne Schou. Umiddelbart mange forfattere til en bog. Men den skønne blanding af psykologer og politologer har forfattet en seriøs og sammenhængende bog.

En videnskabelig bog

Som et fundament starter bogen med på grundig vis at indføre læserne i, hvad mening og motivation er. Ingen tvivl om, at forfatterne er rundet af den videnskabelige skole, for her er mange introduktioner til forskellige relevante teorier og tilsvarende henvisninger til publikationer.

Efterfølgende introduceres Vitaliseringsmodellen, som er en videreudvikling af Deci og Ryans Selvbestemmelsesteori (SDT), som oprindelig har mestring, tilhør og autonomi som de forklarende elementer på motivation. Hertil lægger forfatterne begrebet ’mening’ og skaber dermed deres egen motivationsmodel.

Modellen udgør sammen med forskningsresultater fra projektet ’Værdiskabende Udvikling af Organisatorisk Samspil’ (VUOS) fra Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse hjørnestenene i bogen. Det giver bogen en stram struktur og styring, men fastholder også bogens videnskabelige præg.

Som læser kan man næsten komme i tvivl om, hvorvidt det er en bog henvendt til ledere på alle niveauer – som officielt er bogens målgruppe – eller en videnskabelig publikation henvendt til forskere inden for området.

Bogen afsætter også dedikerede kapitler til at undersøge mening og motivation i forbindelse med forandringer, forskellige former for ledelsesadfærd og organisatoriske udviklingsforløb. Igen koblet til Vitaliseringsmodellen og resultater fra VUOS-projektet.

Tung tale

Samlet set en grundig og meget seriøs behandling af emnet. Men på den måde bliver bogens styrke også dens egen svaghed. Bogens meget høje faglige niveau og evidensbaserede tilsnit gør, at bogen til tilder føles lidt tung og på sin vis i distanceret fra de organisationer og mennesker, som bogen eller gerne vil forstå.

Bogens styrke overskygger dog svaghederne, hvorfor den klart kan anbefales til dem, der ønsker grundig forståelse for, hvilken rolle mening spiller i skabelsen af motivation og inspiration til, hvordan det ledelsesmæssigt kan anvendes.

Læs mere

Vismændene har tabt pusten. De må til Århus eller København

Strategi og ejerskab hænger sammen

Hvad vil det sige at være menneske i en tidsalder med kunstig intelligens?

Indsigtsfuld udgivelse om implementering

Sæt kunden i fokus – og ikke kun med ord

Kvinder! Lær at sige nej til ‘lorteopgaver’ for at vælge de ‘karrierefremmende’

Martin Thorborgs nye ledelsesbog scorer fem stjerner

Ny bog om nomadeledelse skuffer

Kom helt tæt på velfærdsstatens problemer

Vejledning til virksomhedsledelse i en global verden får seks stjerner

Hvad er faldgruberne ved hjemmearbejde?

Den uundgåelige bog om klargøring til seniorlivet

Grethes plan virkede ikke og giver en ledelsesmæssig mavepuster

Hvad er sandheden om Morten Albæk?

 

Anmeldt af Olav Vorup, head of leadership & culture, Maersk Training