gretheseventyr

Kultur

Grethes plan virkede ikke og giver en ledelsesmæssig mavepuster

Ny og læseværdig ledelsesbog tager casebrugen til den ekstremer. Den er nemlig en jeg-fortælling fra Grethes perspektiv, basereret på reelle cases, som bogens to forskere og praktikere har arbejdet med. Fortællestilen og sproget gør bogen inspirerende at læse, og man fyldes af en fornemmelse undervejs af, at Grethe lige så godt kunne være en selv. Man kan let forstå hendes frustration og modløshed, når både chefer og medarbejdere beklager sig.

Det er en del af leder dna’et at kunne mestre forandringer. Nogle gange er det strukturelle forandringer, andre gange mere gennemgribende kulturelle eller samarbejdsmæssige forandringer. Man skal som leder slet og ret kunne udvise rettidig omhu og skabe nødvendige forandringer i nødvendigt tempo.

Og tempoet er sat op! Uanset hvor godt forandringer er tænkt, planlagt og kommunikeret, så støder lederen ofte på klippeskær undervejs og må huske på citatet fra den kendte ledelsesforsker Peter F. Drucker ”Organizational culture eats strategy for breakfast, lunch and dinner”.

Boganmeldelse

Grethe lagde en plan, men så skete der noget helt andet. Bevidsthedens brugsværdi i forandringsledelse

Af: Signe Groth-Brodersen & Søren Willert

Forlag: Content Publishing

Sprog: Dansk

Sideantal: 136

Pris: 131 kr.

ISBN: 978-87-94205-26-9

Stjerner: 5 af 6

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør og HR-direktør i ATP og direktør i Udbetaling Danmark

Den rammer også bogens hovedperson, Grethe. Hun er nytiltrådt HR-chef i en international finanskoncern, hvor hun er leder for seks mellemledere. Tilsammen har de ansvar for en medarbejdergruppe på 72 personer, en blanding mellem specialister og generalister.

Grethe er ansat til at drive topledelsens ønske om en gennemgribende forandring af HR, som gennem flere år er kritiseret for at lukke sig om sig selv. HR forstår ikke forretningens behov, hvorfor deres værktøjer er teoretiske og meget lidt anvendelige. Grethe skal forandre og effektivisere HR.

Grethes plan bliver ramt af en ledelsesmæssig mavepuster

Bogen er en jegfortælling fra Grethes perspektiv basereret på reelle cases, som bogens to forskere og praktikere har arbejdet med. Fortællestilen og sproget gør bogen inspirerende at læse, og man fyldes af en fornemmelse undervejs af, at Grethe lige så godt kunne være en selv. Som leder kan man nemlig let sætte sig i Grethes sted, kan forstå hendes frustration og modløshed, når både chefer og medarbejdere beklager sig. ”Det hele er en stor skinproces”, ”ledelsen lytter ikke”, ledelsen bliver ved med at øge presset”.

I bogen følger man Grethes tanker og handlinger. Hvad stiller hun op med deres kritik? Hvad gør hun, hvis de har ret? Det er ofte lettere at have ret end at få ret? Hvilke chefer kan hun regne med, og hvilke skal hun lytte til? Hvad gør hun, når hun ikke aner, hvad hun skal gøre?

Grethe havde en plan, men den virkede ikke, hun fik en mavepuster. Hun havde begået den fejl, som så mange andre ledere: Op på ølkassen, gennemgang af planen, og så er den plan gennemført, for ”det har jeg jo sagt”.

Gennem bogen følger man Grethes refleksioner og handlinger, og bogen er så godt skrevet, så man både genkender og lærer nyt, mens man læser. Bogen er svær at lægge fra sig igen. For man skal lige have næste kapitel med for at se, hvad Grethes næste træk er for at få planen på sporet igen.

Bevidsthedspsykologi koblet med hverdagens krav om forandringer

Bogen har en ny finesse. Undervejs søger Grethe hjælp hos en ledelsessparringpartner, Charlotte. Hun er velbevandret i teorier og sender en artikel til Grethe, som de to taler om undervejs. Artiklen bygger på en bevidsthedsforståelse, der går tilbage til den amerikanske filosof og socialpsykologi Georg Herbert Mead, som anvender en teoretisk model, der ser arbejdspladsen som en ”organisatorisk krop”, der er udstyret med ”organisatorisk bevidsthed”.

Charlotte og Grethe taler i løbet af bogen modellen igennem, og samtalerne og modelforståelsen giver Grethe mulighed for at handle. Hun ser pludselig, at hun har overset den kulturelle bagage, hun forstår beslutningsmodeller bedre, hun får kastet nyt lys over beretninger i organisationen, og at uenighedskulturen er gemt under gulvbrædderne.

Grethe forstår via modellen, at hun har været for optaget af at producere et smukt landkort, som viser, hvor organisationen skal hen og hvorfor, men hun har overset fortiden og koblingen til landskabet. Derfor skulle planen justeres.

Ny ledelsesserie, ’Ledelseshverdage’, giver let læst inspiration

Bogen er en blanding af teori og praksis og kan bringe ny viden til alle ledere, der ønsker at forstå forandringsprocesser bedre.

Bogen er let at læse og giver nyttig inspiration til både nye og mere erfarne ledere. En læring er, at god ledelse ikke kommer af sig selv, og at man ikke kan planlægge sig til det. Den viser også, at ledere og medarbejdere ofte kan ende i hver deres ekkokammer, hvor de bruger meget tid på at tale om hinanden, men mangler evnen og lysten til at tale sammen.

Eneste malurt i bægeret er, at den psykologiske model fra Mead til tider er lidt tung og kringlet skrevet. Her kunne forfatterne godt have hjulpet læserne bedre. Men de sider bringer dybde i bogen. Min varmeste anbefaling til at læse bogen og få ny inspiration til de ledelsesmæssige hverdage, hvor det ofte er nyttigt at skifte retning, selv om man har en plan.

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør og HR-direktør i ATP og direktør i Udbetaling Danmark.

Læs mere

Hvad er sandheden om Morten Albæk?

Få afmystificeret AI med suveræn lærebog

Sådan skærper du dit fokus

Sådan lærer du selv at leve bæredygtigt

Stærk bog om innovation i den offentlige sektor

Selvhjælpsbog om ligestilling tog næsten pippet fra anmelderen

Hvordan skaber man en karriere efter de 50

Hvordan er hverdagssadisten eller den machiavellistiske leder på jobbet?

Henry Mintzbergs løsning på et verdenssamfund i ubalance

Få styr på arbejdsmiljøet med udadvendt ledelse

Sådan skal fremtidens arbejdsplads være

Solid bog om EU og klimaet fra Morten Helveg

Lær at håndtere de ni svære arketyper på jobbet

Sådan samler du din ledelse og får dem til at spille sammen som et orkester