denhybride

Kultur

Sådan skal fremtidens arbejdsplads være

Måden at arbejde på før, under og efter coronapandemien har ændret sig markant, og det giver mange virksomheder mulighed for til at redesigne arbejdet i organisationer.

Pandemien har ført til mere hjemmearbejde og diskussion om, hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud. Samtidig kommer der mange bud på og bøger om fremtidens arbejdsplads, der alle berører begrebet en hybrid arbejdsplads.

Forfatteren Lynda Gratton giver i bogen ’Den hybride arbejdsplads’ sit bud på, hvordan man kan redesigne arbejdet i organisationer. Hun er en forfatter, der i mange år har arbejdet inden for feltet, blandt andet som professor ved London Business School, hvor hun etablerede et valgfag med titlen, the future of work, og via sit forsknings- og rådgivningsfirma HSM Advisory, der arbejder med virksomheder i deres rejse med reorganisering.

Fællesskabet på arbejdspladsen er under pres

Coronapandemien ændrede den måde, vi arbejder på. Fra at arbejde fra 8 til16 med lidt mulighed for hjemmearbejde, blev det en nødvendighed at arbejde hjemmefra.

Samtidig viser undersøgelser fra Dansk Industri, at otte af ti virksomheder har åbnet for mere hjemmearbejde efter corona, med håbet om fastholdelse og bedre work-life-balance.

Boganmeldelse

Den hybride arbejdsplads

Af: Lynda Gratton

Forlag: Djøf forlag

Sprog: Danske

Sideantal: 260

Pris: 370 kr.

ISBN13:

Stjerner: 4 af 6

Anmeldt af Daniel Omann Gru

Hjemmearbejde giver også en række udfordringer, da den manglende sociale kontakt med kolleger, vidensdeling og kaffemaskinesnakken bliver udfordret. Samtidig oplever mange, hvordan arbejdet og livet i hjemmet smelter sammen og giver en følelse af altid at være på.

Det kræver en gentænkning af organisationen for at få det bedste af begge verdener: At sikre fastholdelse af medarbejderne, og at de har en god work-life-balance, uden at videndeling og netværk går tabt.

Coronakrisen som kickstarter

Bogen bruger coronakrisen som opfordring til virksomheder om at kigge på deres organisering, så den er klar til fremtiden, og er bygget op omkring en forholdsvis simpel firetrinsmodel:

  1. Forstå, hvad der er vigtigt
  2. Gentænk fremtiden
  3. Skitsér og test ideer
  4. Agér ud fra dit arbejdsdesign, og skab nye måder at arbejde på

Herefter er bogen inddelt i kapitler med ovenstående temaer, og hvert kapitel lukker de enkelte trin op. For hvert trin bliver en række forskellige handlinger præsenteret, som giver indblik i og bud på, hvordan man kan løse nogle af problemstillingerne. Af eksempler på handlinger er ”gentænk arbejdssted: Hjemmet som kilde til energi” og ”gentænk kontoret som knudepunkt”.

For hvert kapitel og handling bliver der givet en række eksempler på virksomheder, som det er lykkedes, eller som har arbejdet med det, hvilket gør bogen praktisk. De mange eksempler virker rigtig godt, men man sidder stadig med en fornemmelse af, at bogen kan virke lidt teoretisk. Mange af elementerne kan virke som en tung proces at iværksætte for den enkelte virksomhed, især hvis det skal udbredes i store virksomheder og gøres på den måde, som er beskrevet i bogen.

Et af bogens bedste afsnit handler om, hvordan en reorganisering kan understøtte et liv med flere faser, hvor vi lever længere, hvor man kan uddanne sig igen som 50-årig eller tage orlov i midtfyrrerne. Det er en anden måde at anskue (arbejds)livet på end de klassiske tre faser med uddannelse, arbejde og pensionering.

Og med fremtidens arbejdsliv bliver vi nødt til at gentænke det for at sikre, at alle er en del af fremtidens arbejdsmarked.

Anmeldt af Daniel Omann Gru

 

Læs mere

Solid bog om EU og klimaet fra Morten Helveg

Lær at håndtere de ni svære arketyper på jobbet

Sådan samler du din ledelse og får dem til at spille sammen som et orkester

It-sikkerhed for en bred kreds af erhvervsfolk

Sådan sælger du til det grå guld

Bogen om Britta

En mustread ledelsesbog

Topkarakter til vigtig bog om rigtig værdiskabelse for samfundet

Kom tæt på historiens største hedgefondspekulant i ny bog

Lærerig og udfordrende bog om menneske og teknologi

Skærmtække for journalister imponerer ikke

Bogen om, hvordan verdens rigdom blev fordelt

Sådan skaber du smart vækst

Stærk bog om at tænke på nye måder

Genudgivet ledelsesbog fortjener en genlæsning