i bruxelles

Kultur

Solid bog om EU og klimaet fra Morten Helveg

Morten Helveg har skrevet en bog, der på fornem vis forklarer, hvordan beslutningsprocesserne hænger sammen i EU, og hvordan man agerer i et minefelt, hvor der både er fælles og modsatrettede interesser.

Det er blevet sagt, at EU-Parlamentet ikke er noget rigtigt parlament. Man har ingen initiativret, for det er EU-Kommissionen, der fremsætter lovgivning i form af EU-direktiverne. Mickey Mouse-parlamentet er det nedsættende blevet kaldt, men med Lissabon-traktaten fik man omsider reel indflydelse, eksempelvis på EU-budgettet, og man kan også gennemføre høringer og vedtage resolutioner. Der er komiteer på en række fagområder, og de kan have ganske stor indflydelse.

Morten Helveg har viet en stor del af sit politiske liv til denne Pandoras æske, og derigennem har han opbygget en pænt stor indflydelse som næstformand for komiteen for industri, forskning og energi – en af parlamentets tungeste.

Boganmeldelse

I Bruxelles kan ingen høre dig skrige
Af:
Morten Helveg Petersen

Forlag: Pressto

Sprog: Dansk

Sideantal: 250

Pris: 59 kr. i porto og forsendelse for trykt udgave; gratis ved download her

Stjerner: 5 af 6

Nu har han så skrevet bogen ’I Bruxelles kan ingen høre dig skrige’. Titlen er i sig selv udtryk for afmagt. Det er teknisk kompliceret stof, og selv om EU-beslutninger kan få enorm indflydelse på mange menneskers liv, er det kun de færreste medier, der skriver om det, fordi det er for kompliceret og fjernt fra danske dagsordener.

Hvilke danske journalister skriver eksempelvis om mulighederne for at skabe et indre marked for el, om etablering af et system for klimatold eller europæiske strategier for havvind? Det er ellers spørgsmål, som er afgørende for, at vi kan få løst klimakrisen.

Der savnes ganske enkelt en europæisk offentlighed – den findes ikke, måske fordi sprog og kultur inden for EU trods alt er for divers.

Værd at lytte til
Bogen er derfor et opråb til den danske offentlighed: Begynd nu at interessere jer for, hvad der foregår i Bruxelles, for det er ofte vigtigere, end hvad der sker i den danske andedam.

Lige nu er energipolitik måske det vigtigste område, man overhovedet kan beskæftige sig med – derfor er Morten Helvegs indsigter mere værd at lytte til end nogensinde før. De stigende energipriser har skabt fattigdom, og nu truer også massefyringer, fordi det er for dyrt at producere.

Morten Helveg har foretaget et nedslag i tre store EU-lande for at tydeliggøre, hvor langt vi er fra hinanden, hvad angår en fælles tilgang til energipolitik, eller – med andre ord – hvor stort potentialet er for mere samarbejde.

I Polen fyrer man med kul og taler om at etablere masser af atomkraft. Spørgsmålet om billig energi er vigtigere end grøn energi.

I Frankrig er i dag det land i verden, hvor atomkraft fylder mest i det samlede energimiks, men lige nu skal så mange værker fornys, at de nærmest kun kører på halv kraft.

Og så er er der Tyskland. Ak ja, de troede, de kunne importere billig russisk gas, så de kunne lave el i deres store gasturbiner. Nu skal de plastre deres land til med solceller og vindmøller, og det kommer til at medføre store slagsmål med naturretsgrupper.

Klima og miljø kan fra tid til anden støde sammen. Humlen er, at vi har et gigantisk energiunderskud i Europa, og at det er blevet til både et sikkerhedspolitisk og økonomisk problem.

Naturligvis kan den grønne omstilling bidrage til at løse problemerne, men udfordringen er, at vi har brug for mere samarbejde for at sikre, at den grønne omstilling ikke går for langsomt.

Morten Helveg har skrevet en bog, der på fornem vis forklarer, hvordan beslutningsprocesserne hænger sammen i EU, hvordan man agerer i et minefelt, hvor der både er fælles og modsatrettede interesser.

Det tjener ham også til ære, at han går op imod det absurde danske dogme om at være imod atomkraft. Morten Helveg er udmærket klar over, at vi ikke skal have atomkraft i Danmark, men understreger, at vi aldrig når Paris-målsætningen uden atomkraft i andre lande, herunder vores tætte naboer Tyskland og Sverige. Det ville klæde den kommende klimaminister at give udtryk for det samme.

Eneste skønhedsplet er bogens afsluttende kapitel, som er én lang og rodet ønskeliste over, hvad Morten Helveg godt kunne tænke sig ændret her og nu. Det ligner noget, der er klistret på i sidste øjeblik, uden at Helveg har fået ghostwriter Jeppe Matzen til at skrive det om.

Læs mere

Lær at håndtere de ni svære arketyper på jobbet

Sådan samler du din ledelse og får dem til at spille sammen som et orkester

It-sikkerhed for en bred kreds af erhvervsfolk

Sådan sælger du til det grå guld

Bogen om Britta

En mustread ledelsesbog

Topkarakter til vigtig bog om rigtig værdiskabelse for samfundet

Kom tæt på historiens største hedgefondspekulant i ny bog

Lærerig og udfordrende bog om menneske og teknologi

Skærmtække for journalister imponerer ikke

Bogen om, hvordan verdens rigdom blev fordelt

Sådan skaber du smart vækst

Stærk bog om at tænke på nye måder

Genudgivet ledelsesbog fortjener en genlæsning