itsikker

Kultur

It-sikkerhed for en bred kreds af erhvervsfolk

Bogen 'It-sikkerhed i praksis – en introduktion' er også relevant for f.eks. lederen uden specielle it-kompetencer, men som gerne vil vide, hvorledes it-systemerne beskyttes.

På fotografier af 1970’ernes kontorer vil de fleste i dag straks bemærke fraværet af elektroniske hjælpemidler – måske bortset fra en telefon, der dog ikke havde megen lighed med det, vi i dag forbinder med et sådant apparat. Sagt på en anden måde er udviklingen og anvendelsen af informationsteknologi (it) i de sidste 50 år gået fra at være et supplement til arbejdspladsen til simpelthen at være arbejdspladsen, hvilket vi især oplevede under covid-19-epidemien.

På samme måde er det gået med udfordringen med at beskytte denne infrastruktur. Bankers og større virksomheders nedbrud er breaking news i nyhedsmedierne. Alligevel er it-sikkerhed underprioriteret og alene understreget ved de millionbeløb, der forsvinder sammen med kundetillid og prestige, når det går galt.

Nu har András Ács Pedersen og Karsten Dahl Vandrup begået en større bog om emnet. Begge er engagerede undervisere i deres job som lektorer på Zealand – Sjællands Erhvervsakademi.

Derfor er det heller ikke overraskende, at bogen har sigte på undervisningen i de kortere it-relaterede uddannelser. Men det lykkes også forfatterne at åbne så meget for emnet, at andre end computernørder kan følge med.

Boganmeldelse

It-Sikkerhed i Praksis – en introduktion

Af: András Ács Pedersen & Karsten Dahl Vandrup

Forlag: Samfundslitteratur

Sprog: Dansk

ISBN13: 9788759339299

Stjerner: 5 af 6

Anmeldt af T. Vorup-Jensen

Også relevant udenfor it-kredse

Bogen er derfor også relevant for eksempelvis lederen uden specielle it-kompetencer, men som gerne vil vide, hvorledes it-systemerne beskyttes.

Fine illustrationer hjælper pænt med til at forklare stoffet, og tabellerne over koncepter eller klassificeringer af sikkerhedsproblemer vil utvivlsomt også bringe læseren hen til at overskue det ret store begrebsapparat.

Undervejs i teksten er der små opgaver, som skal få den studerende til nærmere at overveje situationer, der realistisk ligner en it-jobfunktion.

Virksomhederne presses af et stærkt stigende antal metoder til at skaffe sig adgang til fortrolige data, udnytte datakraft eller udføre regulær afpresning. The internet of things, dvs. ikke bare mobiltelefoner, men alle mulige elektroniske dimser, er blevet et yndet target for at trænge ind i de tilknyttede it-systemer. End ikke vaskemaskinen er i sikkerhed.

Kompleksiteten i it-kriminalitet er både voksende og har efterhånden karakter af organiseret kriminalitet. Med crime as a service kan it-angreb bestilles hos professionelle, der omhyggeligt aflurer virksomhedens ledelsesstruktur for at finde de rette menneskelige mål. Dermed bliver en bred awareness om it-sikkerhed et vigtigt element.

Men dette rejser selvfølgelig spørgsmålet, hvordan instruktioner i it-sikkerhed skal tilpasses virksomhedens organisation, f.eks. i forhold til ledelsesniveauer, hvilket forfatterne ikke er særlig udførlige omkring.

Det er også nemmere skrevet end gjort at identificere alle en virksomheds informationsaktiver. Netop fordi it nu er alle steder i og uden for kontoret bliver sådan en manøvre umådelig kompliceret og måske uoverskuelig uden et betydeligt forudgående analysearbejde.

Der findes selvfølgelig meget engelsksproget litteratur om it og it-sikkerhed. Men det er godt med en bog, der er skrevet på dansk og i høj grad kommenterer danske forhold. Dette bliver f.eks. tydeligt i forhold til de institutioner, som i praksis udfører it-overvågning.

I afsnittet om persondataforordningen (GDPR) bliver det også klart, at Danmark med registrering af borgere adskiller sig en del fra vores store nabolande som Tyskland og Storbritannien.

Sammenlagt er jeg meget positiv over for ’It-sikkerhed i praksis’. Med lidt tålmodighed over for it-verdenens jargon kan mange herfra sikkert få en nyttig indsigt.

Anmeldt af T. Vorup-Jensen

Læs mere

Sådan sælger du til det grå guld

Bogen om Britta

En mustread ledelsesbog

Topkarakter til vigtig bog om rigtig værdiskabelse for samfundet

Kom tæt på historiens største hedgefondspekulant i ny bog

Lærerig og udfordrende bog om menneske og teknologi

Skærmtække for journalister imponerer ikke

Bogen om, hvordan verdens rigdom blev fordelt

Sådan skaber du smart vækst

Stærk bog om at tænke på nye måder

Genudgivet ledelsesbog fortjener en genlæsning

Ny bibel om succesformlen for M&A