bogm&a

Kultur

Ny bibel om succesformlen for M&A

Få andre handlinger har lige så stor betydning for værdien af en virksomhed – og dens fremtid – som et opkøb af en anden virksomhed. I en dansk kontekst er DSV et eksempel på en virksomhed, der har gjort opkøb og integration til en kernekompetence. Bliv klogere på M&A i ny bog.

’The Synergy Solution’ er udgivet på Harvard Business Review Press, og forfatterne bag er to globale sværvægtere, når det kommer til en af de helt tunge business discipliner, køb og integration af virksomheder. Mark Sirower leder Deloittes amerikanske M&A practice, og Jeff Weirens leder Deloittes Global Financial Advisory Business.

Fra første side oser værket på 370 sider af dyb indsigt i komponenterne i et succesfuldt virksomhedskøb.

Boganmeldelse

The Synergy Solution

Af: Mark Sirower & Jeff Weirens

Forlag: Harvard Business Review Press

Sprog: Engelsk

Sideantal: 370 sider

Pris: 318 kr.

ISBN13:9781647820428

Stjerner: 4 af 6

Bogen er anmeldt af Kasper Wittrup, H&B | Hildebrandt & Brandi

Bogens budskab er klart: M&A er en proces. Hvis du som virksomhed mestrer denne proces, har du en klar strategisk fordel i forhold til dine konkurrenter.

En god M&A-proces er afgørende for, om den merpris, som ofte betales ved en virksomhedshandel, indhentes, og der skabes en langsigtet gevinst for ejerne.

A-Z – fra opkøbsstrategi til succesfuld integration

Indholdsmæssigt kommer vi forbi store emner som opkøbsstrategi, due diligence, værdiansættelse, pre-close-planlægning, kommunikation, post-close-planlægning, post-close-integration og synergirealisering. Bogen rundes af med et kapitel om bestyrelsens rolle.

Det brede scope for bogen har fordele og ulemper. Som læser får man et fuldt overblik over de vigtigste aktiviteter og de vigtigste spørgsmål, men man kommer ikke i dybden med alle emner. Men bogen bringer ny viden til bordet.

En analyse af 1.267 virksomhedshandler underbygger argumentet, at den indledende markedsreaktion er en særdeles stærk indikator for, om opkøbet bliver en succes eller ej.

Stærk kommunikation af strategisk rationale, tydelighed om, hvor synergieffekterne findes, og detaljerede planer fra announcement day er blevet en forventning. Den går ikke med vi har købt virksomheden og nu må vi se, hvad vi gør.’

Flere af kapitlerne er taltunge. Eksempelvis underbygningen af brugen af EVA (economic value added) til at kommunikere timingen af synergirealisering. Men det fungerer.

Bogen kommer forholdsvist detaljeret omkring koncepter som ’clean teams’ og ’integration management office’. Især intelligent brug af et integrationskontor i integrationsfasen er afgørende for succesen med en succesfuld integration af opkøbet.

Bogen kommer med eksempler på organisering af integrationskontoret, beslutningsgovernance og måling af beslutningsfremdrift og synergirealisering.

Gode cases, men med tydelig amerikansk afsæt

Bogen har mange gode cases, herunder blandt andre Amazon, Pepsi Co og Norwegian. Der er også gennemgående fiktive cases med tal på. Den henvender sig til virksomhedsledere, og de mange forskellige rådgivere, der er i gang med og omkring en virksomhedshandel. Bogen vil give en god forståelse for den samlede M&A-proces.

Bogen er mest en praktisk bog, men har også lærebogselementer i sig. De amerikanske cases giver bogen en meget amerikansk kontekst (lovgivning, kultur etc.). Som dansk læser savner man mere fokus på emner, som fylder meget i danske virksomhedsopkøb, herunder eksempelvis den succesfulde kulturelle integration.

Bogen er anmeldt af Kasper Wittrup, H&B | Hildebrandt & Brandi

 

Læs mere

Cepos’ visioner for Danmark har passeret sidste salgsdato

Et godt indspark om den falske iscenesættelse af den perfekte leder

Mindful ledelse – et værktøj til personlig udvikling også for stærke ledere

Et indblik i generationsledelse gør os ikke klogere 

Bliv klogere med kunstig intelligens

Hvordan kan medarbejdere disrupte for at få bedre muligheder?

At gøre kunderne lykkeligere

Avanceret guide til kontorjobbet efter covid-19

Essensen af lederskabet

Kedelig bog om spændende emne

Lær storytelling fra bunden i ny bog

68 gode råd om hjemmearbejdet er 60 råd for mange

Ledelse i det offentlige har brug for flere redskaber

Hvordan balancerer lederen mellem kaos og kontrol?

Absolut Strategi er en eksplosion af viden og visioner for det strategiske arbejde

Lær at sige det hårde på en blød måde

Gennemresearchet bog om LEGO læser nærmest sig selv

Sådan genstarter man fællesskabet