ceposbog

Kultur

Cepos’ visioner for Danmark har passeret sidste salgsdato

InsideBusiness' anmelder Joachim Sperling går hårdt til ny Cepos-finansieret bog, som skuffer og kun opnår 2 stjerner. Den breder sig over intet mindre end 654 sider fordelt på 24 bidrag fra 18 forfattere af meget ujævn beskaffenhed. Nogle bidrag er helt overflødige, skriver han.

Da Pelle Dragsted udgav sin bog ’Nordisk socialisme’ for godt et år siden, var det en samlet fortælling om moderne socialisme tilsat en god portion selvransagelse og et påtrængende opgør med de dogmatiske principper fra Enhedslistens principprogram. Efter nogens opfattelse var det ikke længere socialisme, men ikke desto mindre blev bogen modtaget med åbne arme, for hvordan bekender man kulør som socialist, hvis man ikke længere er revolutionær? Anerkender man så ikke det bestående – næsten som en socialdemokrat?

Jeg anmeldte selv bogen her i spalterne og konstaterede, at det var lykkedes Pelle Dragsted at formulere en samfundsvision, som i den grå teori godt kunne hænge sammen. Fortsat markedsøkonomi, men mindre storkapitalisme, flere fællesskaber og mere internationalt samarbejde, som nu også har vundet indpas i Enhedslistens valgte organer.

Jeg er uenig i meget af det, for jeg tror faktisk, at ’storkapitalisme’ kan være til gavn for samfundet, men jeg kan godt lide Pelle Dragsted for hans åbenhed over for andres synspunkter – i modsætning til den dogmatiske yderfløj i Enhedslisten.

Bogen er finansieret af Cepos’ bagland

Boganmeldelse

Borger og stat – en dansk indføring i liberale og konservative ideer

Af: Brian Degn Mårtensson & Stefan Kirkegaard Sløk-Madsen

Forlag: Klim, 2021

Sprog: Dansk

Sideantal: 654

Pris: 330 kr.

ISBN13: 9788772047416

Stjerner: 2 af 6

Hvordan står det så til på den anden side af det politiske spektrum? Et svar finder vi i det velproducerede og omfangsrige værk ’Borger & stat’, der kalder sig selv for en ”en dansk indføring i liberale og konservative ideer”.

Man skal bladre en del for at finde ud af, at det er Cepos, der står bag, men det er deres medarbejdere (bortset fra en, hvis tilknytning til arbejdsmarkedet står hen i det uvisse), der har redigeret den.

Den er også finansieret af Cepos’ bagland, nemlig en fond kontrolleret af Johan Schrøders efterkommere, hvor Cepos’ direktør, Martin Ågerup, er den ene af tre medlemmer i bestyrelsen – et forhold, der dog er tydeligt varedeklareret i bogen.

Hvorfor udkommer værket ’Borger og stat’ så nu? Svaret leverer Martin Ågerup selv i et debatinterview i Berlingske i 2019: »Man må bare sige, at der er en kæmpemæssig borgerlig idékrise. Der er mere end nogensinde brug for at holde fast i helt grundlæggende ting som det frie valg, frie markeder og fri konkurrence, for det borgerlige projekt er skubbet langt tilbage.”

Egentlig underligt, at Martin Ågerup prygler sig selv så hårdt, for Cepos har jo i den grad sat en dagsorden i disse år, og medierne labber deres analyser og udsagn i sig. Man skulle da være et utaknemmeligt skarn, hvis man klager over mængden af Cepos-baseret tankegods i den offentlige debat.

Nogle bidrag er helt overflødige

Bogen breder sig over intet mindre end 654 sider fordelt på 24 bidrag fra 18 forfattere af meget ujævn beskaffenhed.

Nogle bidrag er helt overflødige, fordi de blot gengiver stof fra politstudiets første del. Andet er historiske og filosofiske redegørelser, som ikke relaterer sig til det moderne samfund.

Når der endelig bliver stillet skarpt på den danske samfundsorden, er det eksempelvis i form af Jonas Herbys klagesange om antallet af regler, som har været fremme utallige gange før. Bevares, Otto Brøns, Martin Ågerup, Lars Christensen og Christian Bjørnskov er blændende, men fremstår ikke desto mindre fragmenterede frem for som en del af en sammenhængende kritik eller vision.

Jeg tænker tilbage på manufakturhandler Albert Arnesen fra Matador, der kunne diske op med alverdens klæder fra Paris, når damerne skulle ekviperes. Der var ingen ende på de fine stoffer og de mange farver, men alligevel endte kunderne på den anden side af gaden hos Mads Skjern, der drev en rationel og moderne forretning i tidens ånd. Det er for vidtgående at sidestille Pelle Dragsted med Mads Skjern i den idepolitiske debat, men når jeg alligevel bringer det på banen, er det for at gøre opmærksom på, at mange af Cepos’ budskaber for længst har passeret sidste salgsdato.

Cepos skylder en forklaring på, hvorfor det danske samfund trods alle dets fejl hører til blandt de bedste i verden. Når jeg rejser ud, glæder jeg mig altid til at komme hjem til et trygt, rigt og veluddannet samfund, og jeg er uenig i, at vi ikke har frie valg, som ellers er en af Cepos’ hovedpointer.

Vi lever i et samfund, hvor de fleste borgere har mulighed for at realisere deres drømme. Vi kunne håndtere en coronakrise bedre end de fleste, vi er gennemdigitaliseret, og der er styr på retssikkerheden og økonomisk tryghed – alt sammen fordi vores institutioner kan samarbejde på tværs af interessemodsætninger baseret på tillid til hinanden. Cepos’ ønsker om drastisk at reducere skatter og afskaffe regler kunne hurtigt afmontere det samfund.

Lad os skrue tiden tilbage til 1950’erne

Af de 18 forfattere er 2 kvinder, men deres bidrag er intet mindre end bizarre.

Jeg måbede, da Anne Kirstine Sørensen konstaterede, at man skal have to indkomster i familien for at opretholde et ordentligt liv. En rigtig liberalist ville anbefale hende at finde en mere produktiv mand, der kunne understøtte hendes præferencer, men hendes budskab er, at hvis blot skatterne var lavere, som da farfar var dreng, kunne hun alligevel passe børnene derhjemme, så de ikke skulle i institution. På den måde sammenfatter hun bogens implicitte budskab: Lad os skrue tiden tilbage til 1950’erne, så skal det nok gå alt sammen.

Det andet kvindelige bidrag kommer fra den forhenværende lektor ved KU Marianne Stidsen og handler om kulturkamp. Jeg orkede ikke at læse det.

Bogens to redaktører har i et interview i det borgerlige netmedie Indblik udtalt, at deres største ønske er, at Pelle Dragsted læser bogen og forholder sig vredt til den. Det ønske kan ikke gå i opfyldelse med dette skrift. Måske vil Pelle bladre lidt i bogen, hvis nogen sender den til ham, men han vil så ånde lettet op. Var det virkelig, hvad de havde at komme med?

Bogen er anmeldt af Joachim Sperling, js@axcel.dk

 

Læs mere

Et godt indspark om den falske iscenesættelse af den perfekte leder

Mindful ledelse – et værktøj til personlig udvikling også for stærke ledere

Et indblik i generationsledelse gør os ikke klogere 

Bliv klogere med kunstig intelligens

Hvordan kan medarbejdere disrupte for at få bedre muligheder?

At gøre kunderne lykkeligere

Avanceret guide til kontorjobbet efter covid-19

Essensen af lederskabet

Kedelig bog om spændende emne

Lær storytelling fra bunden i ny bog

68 gode råd om hjemmearbejdet er 60 råd for mange

Ledelse i det offentlige har brug for flere redskaber

Hvordan balancerer lederen mellem kaos og kontrol?

Absolut Strategi er en eksplosion af viden og visioner for det strategiske arbejde

Lær at sige det hårde på en blød måde

Gennemresearchet bog om LEGO læser nærmest sig selv

Sådan genstarter man fællesskabet