Vi er tilsyneladende nu kommet til, at generation YZ (genYZ) er nået så langt i karrieren, at de nu står med ledelsesansvaret. Bogen ’Okay boomer – GenYZ er din nye chef’ forsøger at beskrive de dilemmaer, der kan opstå, når de såkaldte nye generationer af Y´ere og Z´ere skal lede den ældre generation af X´ere og babyboomere.
Ud over at bogen vender dilemmaet på hovedet, og det her ikke handler om, hvordan virksomheder tiltrækker og fastholder de nye generationer, men at de nye generationer skal lede de tidligere generationer, er der ikke meget nyt. Bogen er én lang beskrivelse af, hvad der karakteriserer de forskellige generationer, og vi har hørt det før.
Her kan du for eksempel læse, at hvis du er født mellem 1946 og 1965, tilhører du den såkaldte babyboomergeneration. Du vil højst sandsynlig være nøjsom, disciplineret og hårdtarbejdende, og så vil du ikke stille så mange spørgsmål til, hvorfor du skal bidrage til fællesskabet, men mere hvordan du kan bidrage.
Boganmeldelse
Okay boomer – Gen YZ er din nye chef
Af: Betina Liliendal
Forlag: Liliendal. Human Capital Management
Sprog: Dansk
Sideantal: 178
Pris: 299 kr.
ISBN13: 9788797352908
Stjerner: 2 af 6
Bogen er anmeldt af Gry Egstrup
I kontrast til babyboomerne står generation Y (født mellem 1981 og 1995) og generation Z (født mellem 1996 og 2010). De har henholdsvis frihed og fleksibilitet som kerneværdier og høje krav til job, hvor mening med arbejdet skal være på plads.
Fordi generationerne er så forskellige, er der, ifølge bogens forfatter, brug for guidelines for at kunne navigere i den smeltedigel af forskelligheder, som arbejdspladsen er.
Derfor er flere kapitler i bogen også dedikeret til en beskrivelse af, hvordan genYZ er en leder, og hvordan babyboomere og generation X fungerer som medarbejdere.
Endelig er der råd til, hvordan man kan opnå succesfuld generationsledelse ved blandt andet at tilpasse og gentænke personalepolitikken, kommunikationen og læringsstilen, så det passer til alle generationer.
Generationskløften – vås eller virkelighed?
Men har vi i virkeligheden brug for flere generationsbøger, der stereotypt kategoriserer mennesker i forhold til, hvornår de tilfældigvis er født? I en tid, hvor diversitet og mangfoldighed står højt på dagsordenen i mange virksomheder, er det så ikke direkte diskriminerende at sætte en hel gruppe medarbejdere i samme bås?
Og samtidig kan det måske virke ekskluderende for dem, der tilfældigvis tilhører en anden generation og dermed ikke kan påkalde sig samme behov – altså eksempelvis at det er forbeholdt de yngre generationer at ville have et meningsfyldt arbejde?
Bør vi ikke i stedet tage udgangspunkt i, at mennesker er forskellige og kan være lige så diverse inden for en generation som mellem generationer?
Jeg mener det sidste, og jeg har vanskeligt ved at købe ind på præmissen om, at din generation er definerende for, hvordan du er som medarbejder eller leder. Jeg mener ikke, som bogens forfatter gør, at generationssnakken nedbryder barrierer og kløfter mellem generationer på arbejdspladsen. Derimod er de med til at skabe et ’dem og os-mindset’, som vi ikke har brug for.
Derfor bliver vi desværre ikke klogere af endnu en bog om generationer – og ’Okay boomer’ er ingen undtagelse.
Bogen er anmeldt af Gry Egstrup.
Læs mere
Bliv klogere med kunstig intelligens
Hvordan kan medarbejdere disrupte for at få bedre muligheder?
Avanceret guide til kontorjobbet efter covid-19
Lær storytelling fra bunden i ny bog
68 gode råd om hjemmearbejdet er 60 råd for mange
Ledelse i det offentlige har brug for flere redskaber
Hvordan balancerer lederen mellem kaos og kontrol?
Absolut Strategi er en eksplosion af viden og visioner for det strategiske arbejde
Lær at sige det hårde på en blød måde