bogen

Kultur

Essensen af lederskabet

Der findes og skrives mange bøger indenfor ledelsesfeltet med dertilhørende forskellige ledelsessyn. Bogen ’lederskabets essens’ er en ny ledelsesbog med fokus på ledelse af det hele menneske, og hvordan du selv bliver en god leder

Henrik Juul har skrevet bogen ’Lederskabets essens’, der har til formål at inspirere og hjælpe med at gøre ledere bedre. Forfatteren har egen konsulentvirksomhed og arbejder som erhvervspsykologisk konsulent for ledere og medarbejdere. Med andre ord en forfatter, der arbejder med ledelse til daglig, og som har en masse på hjerte.

Bogen er delt op i en lang række emner, og vi starter i det psykologiske univers med essensen at være et menneske samt tabet af essensen til egoet og overjeget. Allerede her er bogen en øjenåbner, da man virkelig kan spejle sig i bogen. Der bliver lukket op for, at for at kunne blive en god leder skal der et godt menneske til, hvilket blandt andet indebærer sårbarhed og følelser.

Ledelse af det hele menneske

Efter en indledning med en introduktion til den menneskelige kerne er resten af bogen et rent festfyrværkeri i forskellige ledelsesstile og konkrete redskaber. Vi kommer blandt andet forbi, hvad der kendetegner en god leder, bevidsthedsbaseret lederskab, Gentlemanagement og feminine og maskuline kræfter i organisationen.

Boganmeldelse

Lederskabets essens

Af: Henrik Juul

Forlag: Akademisk forlag

Sprog: Dansk

Sideantal: 344

Pris: 330 kr.

ISBN13: 9788750057291

Stjerner: 6 af 6

Bogen blev anmeldt af Daniel Omann Gru

Med meget lidt kendskab til ledelse i hverdagen, men med et ønske om at få det på sigt er denne bog en gave. Undervejs i de forskellige emner er der en blanding af eksempler fra en lang række interviewpersoner, der deler ud af deres erfaring med at arbejde med ledelse – med fokus på successer og udvikling. Disse interview bliver løbende suppleret med teori og praktiske refleksionsspørgsmål og dilemmaer, der kan være med til at starte en refleksion og udvikling af ens eget lederskab.

Især øvelserne er gode til at starte en refleksion over sit liv og det at være leder. Eksempler på spørgsmål går fra ’hvor og hvordan ønsker du at være i dit liv om 10 år’ til ’hvordan kan du styrke din selvindsigt og kontakten til din menneskelige kerne’. Det er spørgsmål, der i sidste ende kan gøre os til ’bedre’ mennesker med en tættere kontakt til vores essens/kerne.

Menneskelig forståelse og udvikling

Bogen fungerer som en guide eller mentor ind i det autentiske og humane lederskab. Det er samtidig en bevægelse væk fra den maskuline tænkning og lederskab, der har præget arbejdspladser, uddannelsesstederne og kulturen de sidste mange år, og en bevægelse hen imod en større accept af forskellighederne i sameksistensen mellem de feminine og maskuline kvaliteter. For i sidste ende består organisationer og vores samfund af mennesker, og det handler om at skabe en balance mellem vores forskelligheder.

Et favoriteksempel på ovenstående i bogen omhandler militæret, som nok af mange anses for et ’machosted’. I bogen beskriver en jægersoldat, at de ofte bruger ordet ’føle’ og ’følelser’, og hvis en soldat er svækket eller belastet psykisk, så skal vedkommende ikke have opgaver i første linje, da det kan kompromittere kollegaerne. Pointen er, at vi som ledere skal give plads og rum til at afsløre vores følelser, da det skaber en bedre arbejdsplads og i ekstreme tilfælde kan betyde forskellen på liv og død.

Det har været en fornøjelse at læse denne bog, og den kan anbefales til alle ledere eller personer, der har ambitioner om at blive leder en dag, eller hvis man blot vil have inspiration til at finde ind til sin menneskelige essens. Derfor giver jeg bogen 6 af 6 stjerner.

Bogen blev anmeldt af Daniel Omann Gru

Læs mere

Kedelig bog om spændende emne

Lær storytelling fra bunden i ny bog

68 gode råd om hjemmearbejdet er 60 råd for mange

Ledelse i det offentlige har brug for flere redskaber

Hvordan balancerer lederen mellem kaos og kontrol?

Absolut Strategi er en eksplosion af viden og visioner for det strategiske arbejde

Lær at sige det hårde på en blød måde

Gennemresearchet bog om LEGO læser nærmest sig selv

Sådan genstarter man fællesskabet

Intet slår passionen, den gode idé og en vodkatonic

Bedrevidende bog om den finansielle sektor vil irritere målgruppen

Brug din fantasi som arbejdsredskab – hvis du kan

God ledelse: Stadig ikke noget klart svar!

Er din organisation klar til ‘new normal’? Ny bog er den bedste strategibog længe

Livet er for kort til et ulykkeligt arbejdsliv

Manglende mod koster