biogen

Kultur

Manglende mod koster

Vi kender det vist alle. I afgørende øjeblikke svigter modet, risikoen bliver for stor ved at handle. Vi har ikke modet til at gå planken ud, måske koster det for meget at sige sin ærlige mening. Og måske har vi en indre stemme, der konstant siger: ”Don’t rock the boat”. Temaet om mod på arbejdspladsen har fået sin egen ledelsesbog, som i den grad er læseværdig for ledere, der vil gå foran og vise mod.

Har du haft lyst til at være uenig med din chef og valgt ikke at sige det? Fordi du tænkte, at det var uklogt i forhold til de karrieremæssige konsekvenser? Har du savnet ligeløn, lige vilkår for mænd og kvinder i din virksomhed? Men har ikke gjort opmærksom på det, når lejlighed bød sig, fordi du blev usikker på ledelsens reaktioner. Har du været utilfreds med fordeling af arbejdsopgaver i din afdeling, men har valgt at bide det i dig for måske at undgå en konflikt med din chef? Har du som leder truffet en beslutning, som du vidste ville blive upopulær og måske udskudt offentliggørelsen af beslutningen for lang tid?

Vi kender det vist alle. I afgørende øjeblikke svigter modet, risikoen bliver for stor ved at handle. Vi har ikke modet til at gå planken ud, måske koster det for meget at sige sin ærlige mening. Og måske har vi en indre stemme, der konstant siger: Don’t rock the boat.

Boganmeldelse

Choosing Courage. The Everyday Guide to Being Brave at Work
Af: Jim Detert
Forlag: Harvard Business Review Press
Sprog: Engelsk

Sideantal: 256
Pris: 275 kr.

ISBN13: 9781647820084

4 af 6 stjerner

Men det manglende mod koster også. Vi bebrejder os selv, hvorfor vi ikke får det sagt eller gjort. Den dårlige samvittighed nager. Vi føler os handlingslammede, fortryder, at vi ikke får skabt en tiltrængt ændring.

Forfatteren til denne bog, Jim Detert, er en af verdens førende eksperter og forsker inden for mod på arbejdspladsen. Bogen er fyldt med en kombination af forskning og praktiske eksempler og ingen grund til at tabe modet på forhånd: Mod er nemlig ikke et medfødt karaktertræk, som kun få har fået i vuggegave. Vi kan alle lære det.

Læs bogen og bliv klogere på hvordan. Bogen er en kombination af forskning og en lang række praktiske eksempler.

Ærlighedens pris

Bogen indeholder mange inspirerende kapitler, især er der mange gode værktøjer til, hvordan man selv opbygger sit mod via erfaringer. Der er et helt afsnit i bogen om, hvordan man udvikler kompetent mod. Hvordan skaber man de bedste betingelser, hvilke kampe skal man tage, hvornår og hvordan kan man bedst udvise mod? Hvordan giver man bedst udtryk for sine synspunkter, når man har taget mod til sig? Hvordan håndterer man følelser undervejs, så man undgår, at de forstyrrer budskabet? Og hvordan tager man læring, så man er mere kompetent næste gang?

Bogen er et overflødighedshorn af gode eksempler og skrevet på en underholdende måde. Bogen er let at gå til, siderne bladrer af sig selv.

I starten af bogen er der et meget interessant kapitel, som i særlig grad fængede mig. Det handler om, hvordan man udviser mod i forhold til autoriteter, eksempelvis nærmeste chef og cheferne længere oppe i hierarkiet. Hvordan får man afdækket risikoen ved at tage mod til sig og ’rejse en sag’, fortælle sandheden til chefen eller til chefen ovenover?

Selv om man har konkrete eksempler, der underbygger, så kan modet og ærlighedens pris måske være for stor. Og kapitlet slutter med sætningen: ”Only you can choose courage for yourself”.

Kolleger kan opfordre til at udvise mod, men det er kun én selv, der kan afgøre, hvorvidt det er rigtigt at gøre. Og om man kan leve bedre med at lade være. At det er vigtigt at følge egne værdier, så du bevarer din egen integritet.

Her er noget at lære og tænke over for alle. Ikke mindst, at det godt kan lade sig gøre at være uenig med chefen, uden at prisen bliver for høj.

Lederne skal gå forrest som rollemodel

Bogens forfatter har en særlig opfordring til lederne. Gå forrest som rollemodel. Vis mod. Fortæl om succes og fiasko, kæmp de vigtige kampe, også opad. Skab en frygtløs kultur i virksomheden, hvor mod er en bærende værdi.

En kultur, hvor alle risikofrit kan sige sandheden ved blot at tage lidt mere mod til sig, og ikke en kultur, hvor man bliver straffet for at udvise mod. En frygtløs kultur, hvor det også er ok at fejle uden at miste modet til at prøve endnu en gang. En kultur, hvor alle har modet til at give og modtage feedback, hvor man bygger på hinandens ideer, hvor der skabes en innovativ kultur med højt til loftet, og ikke en kultur præget af frygt, hvor alle vogter på alle, og hvor de med rundsave på albuerne kommer først frem ved måske at pynte på sandheden.

Bogen giver mod og opfordrer til handling

Bogens forfatter har meget stor indsigt, og det kommer os klart til gode som læsere. Lidt amerikansk i sin stil, og ikke alt kan oversættes til danske arbejdspladser, men det meste.

Der er et utal af praktiske eksempler, som er lige til at anvende, så man kan udvikle sit mod ved at starte i det små med mere overskuelige forsøg på at udvise mere mod. Tage læring og så tage endnu mere mod til sig.

Og forfatteren er ikke i tvivl, og det er jeg heller ikke: Hvis man ser på de mest succesfulde ledere, så rangerer mod som en af højeste egenskaber og kompetencer, som man skal kunne udvise. Så det handler om at komme i gang med at få det lært. Bogen giver mod, opfordrer til handling, og den kan uden tvivl være en inspirationskilde til din læringsrejse.

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark

Læs mere

Et kærligt ledelsesspark bagi

Strategi er enkelt – sådan da

Forstå regeringens fokus på aktieskatter og Udkantsdanmark

Et skridt opad på lederstigen giver nye udfordringer

Et ‘mulighedsspring’ i den offentlige sektor

Sådan stopper du det ligegyldige arbejde

Sig noget sjovt – og kom bedre igennem med dine budskaber

Bliv boligspekulant – hvis du orker

Kapitalisme – med at andet formål end bare profit

Guf eller gisp – værktøjer til alt fra cykelsmeden til strategikonsulenten

En praktisk guide til fremadsynede indkøbere

Sådan bliver du langt bedre til digitale forberinger i virksomheden

Entreprenørstaten: Blændende analyse, men løsningerne ligger ikke ligefor

En håndsrækning til de hårdtprøvede mellemledere

Anbefalelsesværdig selvhjælpsbog til det ambitiøse menneske

Brug de uskrevne regler til at fremme din karriere