boganm

Kultur

Sådan bliver du langt bedre til digitale forberinger i virksomheden

Smid slipset, vær lidt mere rebelsk, sæt kræfterne fri og lad alle være med til at skabe fremtidens digitale arbejdsplads og virksomhed. Bogen NO-CODE viser, hvordan vi bliver bedre til små digitale forbedringer, som rykker it-udviklingen tættere på brugerne. En fremragende bog, som får seks af seks stjerner.

Den digitale udvikling går stærkt. Vi hører det igen og igen. Men handler vi?

Covid-19 satte gang i handlingerne, men vi er langtfra i mål. Og når vi for alvor vil sætte skub i de digitale visioner og handlinger, så får man en mail fra it-chefen om, at der desværre først er plads på næste års roadmap, og det koster minimum en million kroner af det sparsomme budget.

Og når du langt om længe får udviklet et system, så opdager du, at verden har flyttet sig, systemet er forældet, nye behov har vist sig.

Store digitale transformationer er vanskelige, de sander til – men det gør de små, inkrementelle forbedringer også, og det er dem, der ofte holder virksomheden konkurrencedygtig.

Langt de fleste virksomheder har en ambition om at være digitale helt ind i kernen. Det kræver store it-satsninger, men også at vi bliver bedre til de små digitale forbedringer. Og her viser bogen ’No-Code’ en mulig vej at gå. Bogens forfatter argumenterer for, at der er brug for en ny tilgang.

<strong>Boganmeldelse</strong>

NO-CODE

Af: Jacob Bøtter

Forlag: Fat Cat Press ApS

Sprog: Dansk
Sideantal: 335

Pris: 399 kr.
ISBN: 978-87-970834-9-9

6 af 6 stjerner

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver inden for ledelse og digitalisering, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

Smid slipset, vær lidt mere rebelsk, sæt kræfterne fri, og lad alle være med til at skabe fremtidens digitale arbejdsplads og virksomhed.

Bogen viser, hvordan alle med enkle midler kan være med. Med ’No-Code’ bliver det nemmere at eksperimentere. Via design thinking og en agil tilgang rykker it-udvikling tæt på brugerne, og der skabes løsninger, som brugerne kan anvende med det samme.

Få mere it for mindre – sæt alle kræfter i organisationen i spil

If you can’t beat them, join them! Bogens hovedbudskab er, at det ikke nytter at forbyde små no-code-løsninger i at poppe op rundt i organisationen. Toget kører, om du vil med eller ej.

Omfavn løsningerne i stedet, vær nysgerrig. Der er klart flere fordele end ulemper ved no-code. Sæt alle innovative kræfter i spil i organisationen. It-organisationen har ikke længere eneret på at udvikle it – måske de store forretningskritiske driftssystemer, men der er også behov for små simple løsninger til en billig pris.

Stil spørgsmålet: Hvad kan vi selv gøre i den digitale transformation i dag, i morgen og om et år, vel at mærke uden at ringe til it. Brug tid på at få alle med, få lavet klare udmeldinger om, hvad man kan lave via no-code, og hvad man ikke kan. Lav sunde og sikre politikker for udveksling af data, styring af brugerrettigheder og håndtering af de dilemmaer, der helt klart vil opstå.

No code betyder ikke ’ingen kode’

Bogens forfatter slår fast med syvtommer søm: No-code-bevægelsen er ikke et spørgsmål om slet ikke at have forstand på at kode og have kompetencen til at skrive kildekode og udvikle it-løsninger i organisationen, som vi altid har gjort.

No-code-løsninger vil tværtimod skabe behov for dygtige softwareudviklere til at skabe og vedligeholde de platforme, der bliver brug for. Og hertil kommer, at jo flere no-code løsninger, som ikke it-eksperter får skabt i forretningens mange specialafdelinger, desto større bliver behovet for at overføre disse no-code-løsninger til skalerbare kodede løsninger.

Bogen viser, hvordan man på enkel vis kan vise data med et dashboard, hvordan man kan bygge en chatbot, et intranet, et projektstyringssystem, udsende en kundeundersøgelse, hente data via API’er, lave en prototype og blive klar på funktionaliteter via en demo.

Der er noget for enhver at hente i bogen, både for den nysgerrige, nybegynderen og dem med mod på det mere avancerede – og man slipper ikke for at lære lidt om HTML, CSS og JSON.

Men fortvivl ikke. Forfatteren holder dig i hånden hele vejen og lover i forordet ikke at sende nogen ud på dybt vand. Vi går kun ud til navlen for lige at fornemme, hvordan vandet føles – og så skynder vi os op igen. Og det løfte holdes gennem hele bogen.

En fremragende bog til alle, der er eksperter i alt andet end it

’No-Code’ springer du måske over, fordi titlen antyder, at det kun er for it-nørder eller som minimum nogle, der gerne ville være med på beatet og kunne tale med i teknologikredse.

Men her tager man fejl. Det er en fremragende bog ikke blot for praktikere, som gerne selv vil eksperimentere med at udvikle løsninger, men også for strategiske beslutningstagere i direktion og bestyrelser, som gerne vil blive klogere på, hvordan virksomhedens digitale kultur kan og skal udvikle sig. Bogen giver et indblik i mulighederne og ikke mindst i de digitale kræfter, der er på spil.

Bogens forfatter er ikke i tvivl: Verden omkring os bliver mere og mere digital og en analyse på det amerikanske marked fra analysebureauet Forrester anslog i 2017, at der i 2024 vil mangle mere end en halv million softwareudviklere – alene på det amerikanske arbejdsmarked.

Og vi står i samme situation herhjemme. Så det handler om at få kræfter i spil – bogen viser mulige veje at gå, og hvordan man via no code kan få løst mange digitale opgaver på en meget enkel måde af ikke-it-eksperter.

Bogen er yderst velskrevet med en humoristisk pen, letlæst og sætter mange tanker i gang – og også handlinger, hvor man selv sætter sig til tastaturet og prøver sig frem. God fornøjelse med at se, hvor langt dine evner og interesse rækker. Muligheder er der nok af.

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver inden for ledelse og digitalisering, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

Læs mere

Entreprenørstaten: Blændende analyse, men løsningerne ligger ikke ligefor

En håndsrækning til de hårdtprøvede mellemledere

Anbefalelsesværdig selvhjælpsbog til det ambitiøse menneske

Brug de uskrevne regler til at fremme din karriere

Kan vi bruge filosofien til noget?

Fremragende bog om at sikre et meningsfyldt arbejdsliv

Bogen ‘Ledelse på afveje’ viser, at der er noget galt på ledelsesgangen

Forstå Pelle Dragsted inden han rammer din forretning

Fremragende bog om det krævende topchefjob, der kan være ensomt

Dybdegående salgsbog drukner i detaljer

Digitale penge med sjæl

Tag med på en håbefuld rejse mod vores bæredygtige fremtid

Lars Tvedes nye bog er irriterende, men lærerig  

Syv salgsdyder til optimering af salg