;
boganmeldse

Kultur

Fremragende bog om at sikre et meningsfyldt arbejdsliv

InsideBusiness' anmelder er vild med budskaberne i ”The Heart of Business,” der fokuserer på mere meningsfyldt forretningsdrift for både virksomhed og medarbejdere. Heldigvis følger kvaliteten og læsbarheden med.

Bogen ’The Heart of Business’ af Hubert Joly er en selvreflekterende bog skrevet af en mand på en mission. Hubert Joly er tidligere CEO i elektronikkæden Best Buy. Han gennemførte i denne virksomhed en succesfuld turnaround. En opgave, som han også tidligere havde gennemført i andre virksomheder.

Hubert Joly er bl.a. tidligere Mckinsey-konsulent, så han kan sin Milton Friedmann (økonomen bag tænkningen om økonomisk liberalisme) og dennes budskab, at det eneste vigtige for en virksomhed er profit til aktionærerne. Men man fristes til at sige, at han er blevet en del klogere med alderen og har i dag et meget mere nuanceret og langsigtet perspektiv. Profit er kun en delmængde af det, vi som virksomhed skal levere samfundet.

The Heart of Business – Leadership Principles for the Next Era and Capitalism

Af: Hubert Joly

Forlag: Harvard Business Review Press

Sprog: Engelsk

Sideantal: 256

Pris: 270 kroner

ISBN13: 9781647820381

Score: 5 af 6 stjerner

Jeg fløj som læser gennem bogen. Letlæst og med masser af eksempler og henvisninger. Og efter hvert afsnit den klassiske HBR-opsamling med en række spørgsmål til læseren.

8 af 10 har ingen passion for det, de arbejder med

Hubert Joly starter med lidt fakta, herunder ovenstående. Ret tankevækkende. Tænk, hvis vi kunne få vendt det om, så det var 8 af 10, der i dag gik på arbejde med passion og formål. Tænk, hvilken indflydelse det ville have for den enkelte, for virksomhederne og for samfundet.

Dette er afsættet til resten af bogen, herunder en skøn indflyvning over en julemiddag med Jolys børn. Hvad betyder noget for dem? Og hvad betyder noget for deres generation? Skønt og befriende, at forfatteren bruger sine børn som vinkel på sin egen selvrefleksion.

En omkalfatring af tænkningen om virksomhed og kapitalisme

Hubert Joly bruger bogen til at dels at argumentere for og dels at eksemplificere det, som han ser som nødvendigt for at sikre kloden, vores samfund og de enkelte individer. Tanken om fuldstændig at omkalfatre den måde, vi tænker forretning, forretningssystemer og kapitalisme på, er nødvendig for at sikre robusthed i samfundet. Hvorfor arbejder vi? Og hvordan kan vi sikre det meningsfulde arbejde?

Bogen er opdelt i fire afsnit. Første afsnit kommer ind på ’det meningsfulde arbejde’. Andet afsnit handler om den formålsdrevne virksomhed, hvor især kapitlerne ’The Tyranny of Shareholder Value’ og ’How to Turn around a Business without Everyone Hating You’ er fremragende, indsigtsfulde og til tider morsomme.

Tredje afsnit, ’Unleashing Human Magic’, hvor især kapitlet om irrationelle målinger (moving past carrots and sticks) burde få mange danske ledere til at synke en ekstra gang.

Afsnit fire, ’The Case for Purposeful Leadership’ afrunder Hubert Jolys tanker og erfaringer om, hvor vigtig ledelse og lederen er i forhold til at sikre den formålsdrevne virksomhed.

Jeg giver bogen 5 store stjerner af 6 mulige. Det er ikke en fuldstændig playbook – ikke en ’sådan gør du’. Det er ikke en biografi. Det er ikke traditionel managementbog. Derimod er det en meget fin formulering af tanker og principper for den kommende generation af formålsdrevne ledere, for den næste og nødvendige æra af kapitalisme på en anden måde.

Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com

Læs mere

Bogen ‘Ledelse på afveje’ viser, at der er noget galt på ledelsesgangen

Forstå Pelle Dragsted inden han rammer din forretning

Fremragende bog om det krævende topchefjob, der kan være ensomt

Dybdegående salgsbog drukner i detaljer

Digitale penge med sjæl

Tag med på en håbefuld rejse mod vores bæredygtige fremtid

Lars Tvedes nye bog er irriterende, men lærerig  

Syv salgsdyder til optimering af salg

Sådan skaber man en effektiv interesseorganisation

Roadtrip på første klasse

Hvad kan vi lære af Europas bedste offentlige arbejdsplads?

Sæt den rigtige pris og bliv konkurrencedygtig

En mesterlig guide til Porters bedste modeller

Knivskarp bog om ledelse skrevet af selfmade milliardær

Ny bog om Amazon rydder bordet. Bedste læseoplevelse i 2021

Sådan forstår du de økonomiske sammenhænge

Mellemledernes Jytte er tilbage