Du er leder ikke coach

Kultur

Knivskarp bog om ledelse skrevet af selfmade milliardær

’Du er leder, ikke coach’ har et råt og forfriskende budskab, der står klokkeklart og næsten skærende skarpt. Lederne skal indtage lederrollen i klassisk forstand og lægge coachrollen på hylden.

Bogen er skrevet af Henrik Lind og Dion Sørensen. Henrik Lind har opbygget, og nu solgt succesvirksomheden Danske Commodities. Dion Sørensen har i flere af årene været HR-direktør samme sted.

Bogen er udgivet af forfatterne selv. Det er altid lidt ekstra spændende, når et forfatterhold står alene uden et af de velkendte forlag i ryggen. For var bogen for dårlig til at komme ind hos et forlag, eller ville forfatterne mon mest af alt bevare deres eget udtryk uden indblanding?

Det er en fornøjelse at læse ’Du er leder, ikke coach’. Bogen har et råt udtryk, der er forfriskende. Budskaberne står klokkeklart og næsten skærende skarpt – det er tydeligt, at de ikke er rundet af.

Hovedbudskabet er ikke til at tage fejl af: Lederne skal indtage lederrollen i den klassiske forstand og ikke gemme sig og agere coach. Ifølge forfatterne er der dog ikke tale om et angreb på coaching, men om en præcisering af, hvad der er en leders opgave, og hvad der ikke er.

Boganmeldelse

Titel: Du er leder, ikke coach
Af: Henrik Lind & Dion Sørensen
Forlag: Lind Family Invest
Sprog: Dansk
Sideantal 190 sider
Pris: 299 kroner
ISBN: 9788794055000
5 af 6 stjerner

De rå sandheder

Som læser får man de rå sandheder. Man hører om en CEO, der benyttede en for coachende toplederstil. Man hører om den ambitiøse leder, der ikke evner at uddelegere eller fokusere på andet end resultaterne. Man hører også om lederen, der ikke for alvor lykkes i lederrollen.

”Vores ærinde med denne bog er at dele, hvad vi har lært og set virke efter 15 år i det ledelsesmæssige maskinrum i en række forskellige sammenhænge og virksomheder, herunder hvad vi mener, ledere skal kunne og gøre for at skabe den bedst tænkelige performance og de bedst mulige resultater … Derudover ønsker vi at eksemplificere konsekvenserne af en ansvarsfraskrivende og coachende ledelsesstil.”

Bogen indledes med en indføring i ledelseshistorien, og det gøres klart, hvordan ledelsesrollen over tid er blevet mere kompleks. Det vises også, hvordan coachingstilen for mange ledere er kommet til at skjule den uforanderlige kerne af ledelse. Den del, der handler om at tage ansvaret på sig, kommunikere og lykkes sammen med andre.

Helt konkret fremviser forfatterne, hvad de selv kalder, en banal fremstilling af de syv discipliner, der sikrer god ledelse. Principperne danner en fin ramme for bogens syv indholdskapitler. Særlig stærkt fremstår blandt andet kapitlet om faglighedens rolle i ledelse.

Stærkt miks af en bærende case og gode teoretiske vinkler

Bogen minder stilmæssigt om de klassiske ledelsesbøger fra Havard Business Review. Der er styr på den akademiske argumentation. Der er kapitelopsummering og skarpe, relativt korte kapitler. Dermed sidder man som læser med fornemmelsen af et godt læseflow og en hurtig fremdrift.

En god ledelsesbog skal gerne bringe noget nyt til ledelsesfaget. ’Du er leder, ikke coach’ bringer et ægte indblik i en helstøbt formel. Bogen vil helt naturligt være et godt bekendtskab for ledere, men den er i lige så høj grad meget relevant for interne strategiafdelinger og HR.

Bogen serverer en fuld værktøjskasse, som mange virksomheder vil have gavn af. Systematikken i værktøjer og tilgange viser med tydelighed, at de har været anvendt i én organisation, og at det ikke er brudstykker fra flere organisationer. Dermed kommer man for alvor med i maskinrummet på, hvordan virksomheder bedst udvikler deres ledere.

Det er værd at have for øje at Danske Commodities er en tradingvirksomhed, som er naturligt båret af en kapitalistisk logik. Det afspejles en smule i vinklingen, blandt andet i kapitlet om, hvordan man arbejder med meningsskabelse. Det er tydeligt, at forfatterne er bevidste om denne dimension. Dermed kan bogen bidrage med god inspiration for rigtig mange ledere.

Af Kasper Wittrup, H&B | Hildebrandt & Brandi

LÆS OGSÅ

Ny bog om Amazon rydder bordet. Bedste læseoplevelse i 2021

Sådan forstår du de økonomiske sammenhænge

Mellemledernes Jytte er tilbage

Ny bog guider til at styrke innovationen i din virksomhed