fotobog

Kultur

Fremragende bog om det krævende topchefjob, der kan være ensomt

Bogen ’The CEO Test’ er fyldt med autentiske beretninger fra topdirektører, som øser af deres erfaringer. Hvad har de lært undervejs? Hvad er vigtigst? Hvordan har de selv navigeret gennem hajfyldt farvand?

Der er skrevet mange bøger om ledelse. På forskellige ledelsesniveauer, forskellige aspekter af ledelse og om topledelse. Og med god grund. Ledelsesopgaven forandres løbende, og der er svingdør på direktionsgangen. Mange topledere holder ikke i jobbet mere end fem år.

Derfor skal der toppræsteres, mens man har privilegiet at sidde i hjørnekontoret med havudsigt. Mange af bøgerne har kredset om, hvad det kræver at være en dygtig og effektiv topleder, der toppræsterer hele tiden.

’The CEO Test’ er endnu en i rækken. Bestemt en af de mere læseværdige af slagsen.

<strong>Boganmeldelse</strong>

The CEO Test. Master the challenges that make or break all leaders.

Af: Adam Bryant & Kevin Sharer
Forlag: Harvard Business Review Press

Sprog: Engelsk

Sideantal: 198

ISBN: 978-1-63369-951-9

Pris: 275 kr.

Stjerner: 5 af 6

De to forfattere udstiller her et sandt overflødighedshorn af erfaringer fra en række topdirektører i verdens største virksomheder – Disney, Yahoo, McKinsey, Amazon, Microsoft – og de krydrer med egne erfaringer som henholdsvis ledelsescoach og topdirektør i en af verdens største biotekvirksomheder, Amgen.

Fokus i bogen er topdirektørens mange ledelsesudfordringer. Hvordan håndteres ansvaret, ensomheden, den retfærdige og den uretfærdige kritik, de svære beslutninger, som altid efterlader tvivl, belastning 24/7, som ofte stiller umenneskelige krav?

Bogen er fyldt med autentiske beretninger fra topdirektører, som øser af deres erfaringer. Hvad har de lært undervejs? Hvad er vigtigst? Hvordan har de selv navigeret gennem hajfyldt farvand?

Enkel strategi, et godt ledelsesteam og en stærk kultur kan gøre forskellen

Bogen er let at gå til, og den giver enkle svar på meget komplekse udfordringer fra toplederens hverdag. Det er ikke en teoribog, men en praktikerbog, hvor topdirektører øser af egne erfaringer og ideer til, hvad man kan gøre og ikke gøre.

Der er ikke så meget nyt i bogen, men det serveres på en meget enkel og spændende måde, som gør, at man ikke lægger bogen fra sig igen, når man først er begyndt.

Både for den helt nyudnævnte topdirektør og for den mere erfarne er der masser af guldkorn i bogen. Det, der er så svært i virkelighedens verden, bliver fremstillet på en legende let og eftertænksom måde, hvor man får lyst til at gå i gang med det samme.

Det er også en nyttig bog for bestyrelsesformænd, som har til opgave at sparre med topdirektører. Bogen stiller syv test op: Kan du lave en enkel strategi og en simpel plan for at gennemføre den? Kan du skabe en stærk kultur? Kan du sammensætte et high performance-team? Kan du lede en transformation? Kan du lytte? Kan du håndtere en krise? Kan du håndtere de centrale ledelsesdilemmaer, der er i topledelse?

Alle test er meget relevante og bliver gennemgået med masser af gode og brugbare eksempler fra topledere på, hvad man kan gøre i praksis. Bravo!

Læseren efterlades ikke med nogen tvivl: Hvis direktøren har en klar vision, en enkel strategi, klare mål og enkel opfølgningsmetode med must win-battles undervejs, så kan man skabe følgeskab. Hvis man tilmed evner at sætte et stærkt ledelsesteam og skabe en stærk kultur, så er man godt på vej til at være en succesfuld direktør.

Troværdighed, respekt for andre, evnen til at lytte og selvindsigt er afgørende for en topleder

Som topdirektør møder man mange ledelsesdilemmaer, som skal håndteres. Ledelse er balancepunkternes paradis, hvor der ikke er klare svar, men valg, der skal træffes. For at stå solidt i de svære valg, er det afgørende at kende sig selv for at være en autentisk og troværdig leder.

Bogen er fyldt med gode eksempler på, hvordan topledere bruger mange år på at finde egne værdier, på at lære at respektere egne grænser, egne styrker og svagheder som menneske. Og det er en forudsætning for at respektere andre.

En af de vigtige test i bogen er, hvordan man håndterer ”de indre dynamikker i ledelse” og får skabt følgeskab. En anden test er, om man virkelig er i stand til at lytte og til at læse, hvad der sker mellem linjerne i en organisation.

En indsigtsfuld bog, som alle topledere kan lære af

’The CEO Test’ er en autentisk bog, hvor man via de mange toplederfortællinger fornemmer udfordringerne på direktionsgangen. Bogens forfattere giver et indblik i de syv opstillede testområder via opsamlede guldkorn fra utallige topledere. Vi får deres bedste råd, som er lige til at gå om bord i.

Bogen er yderst velskrevet, og man fornemmer klart gennem bogen, at de to forfattere er yderst indsigtsfulde, i forhold til hvilke udfordringer topledere møder på hjørnekontorerne.

Jeg kan varmt anbefale alle topledere og også andre ledere at læse bogen. Der er meget klogskab at hente ved at læse om topledernes erfaringer.

Og som der står i bogens sidste kapitel, så er det værd at huske på, at uanset hvad, så er det et stort ansvar at lede andre, og det er dine valg og ikke andres valg, der har stor betydning for andre. Vær klar på egne værdier, der ikke skal gives køb på, fold andres talent ud, tag dit ansvar, og giv ikke andre skylden, når det bliver svært. Og den ultimative test: Hvis medarbejderne selv kunne vælge deres chef, ville de så vælge dig?

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver inden for ledelse og digitalisering, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

Læs mere

Dybdegående salgsbog drukner i detaljer

Digitale penge med sjæl

Tag med på en håbefuld rejse mod vores bæredygtige fremtid

Lars Tvedes nye bog er irriterende, men lærerig  

Syv salgsdyder til optimering af salg

Sådan skaber man en effektiv interesseorganisation

Roadtrip på første klasse

Hvad kan vi lære af Europas bedste offentlige arbejdsplads?

Sæt den rigtige pris og bliv konkurrencedygtig

En mesterlig guide til Porters bedste modeller

Knivskarp bog om ledelse skrevet af selfmade milliardær

Ny bog om Amazon rydder bordet. Bedste læseoplevelse i 2021

Sådan forstår du de økonomiske sammenhænge

Mellemledernes Jytte er tilbage