Der er ikke skrevet mange bøger om dette emne, måske fordi det er svært at beskrive netop det anderledes i at være leder for ledere. Jeg gik glad i gang med bogen fuld af forventninger om at lære nyt om et niveauskifte i ledelse, og hvad det kræver.
Bogen er velskrevet, den er fyldt med stærke teoretiske henvisninger, gode og konkrete øvelser, der er inspirerende interviews med ledere (primært fra store virksomheder), og man mærker klart, at forfatterne har mangeårig erfaring med ledelsesrådgivning. Første halvdel af bogen indfriede delvis min forventning, her er der fokus på niveauskifte og de særlige udfordringer.
Senere i bogen er det mere udvisket og handler mere glimtvis om ledelse af ledere og mere generelt om ledelse. Jeg savner et bud på væsentlige opgaver på et bestemt ledelsesniveau, nemlig lederens aktive rolle på virksomhedsniveau til at skabe bæredygtig ledelse, øge virksomhedens konkurrencekraft, tiltrækningskraft, ageren i fremtidens arbejdsmarked for blot at nævne særlige udfordringer, hvor lederen på det niveau skal bidrage med nye vinkler og ikke blot være tilskuer og formidler af topledelsens arbejde.
Strategi og retning bliver afgørende
Do not go where the path may lead; go instead where there is no path and leave a trail.
– Ralph Waldo Emerson, amerikansk forfatter
<strong>Boganmeldelse</strong>
Ledelse af ledere. Kunsten at finde og træde nye stier
Af: Lene Flensborg og Mette Lohse
Forlag: Dansk Psykologisk Forlag
Sideantal: 154
Sprog: Dansk
Pris: 280 kr.
ISBN: 9788771588606
3 af 6 stjerner
Bogens første halvdel bidrager med værdifuld indsigt i, hvordan man som leder af ledere forventes selv at kunne bidrage til at skabe strategier, sætte ny retning, være innovativ, nytænke og videreudvikle virksomhedens kultur, struktur og processer.
Der er flere spørgsmål end svar på og inspiration til, hvad man kan gøre, når der skal udvikles og implementeres nye strategier, hvordan man skaber innovation sammen med kunderne, hvordan man bidrager til teknologistrategi og skaber nødvendig teknologisk transformation for at bevare virksomhedens konkurrencekraft, eventuelt på helt nye markeder.
Kulturtransformation nævnes også som en vigtig opgave, men modeller, værktøjer og veje at gå finder man ikke. Blot relevante spørgsmål, man kan stille sig. Svarene skal man selv finde.
At lede et lederteam med psykologisk tryghed og high performance
Mine løbende møder med mit eget lederteam, det er mit frirum, min honningkrukke, min comfort zone. Det er mit hold. Det er møder, jeg altid glæder mig til, og hvor jeg henter ny energi.
– Sanne Kjær, kundedirektør, KAB
Hvordan gør man det, når man står i spidsen for et hold ambitiøse ledere, der gerne vil vise resultater og måske også kæmper lidt internt? Der skal sikkert helt andre værktøjer og metoder til, nu hvor man er flyttet et niveau op?
Læser man videre, kommer der relevante konkrete fortællinger fra ledere med mange relevante værktøjer, men det er svært at finde fokus og trække guldkorn ud, som er rettet særligt mod ledelse af ledere.
Bogen giver en glimrende beskrivelse af, hvordan man skaber et team med tryghed og giver gode øvelser, men man sidder tilbage med mange ubesvarede spørgsmål om, hvad der er særligt som leder af ledere. Man kan kun komme til konklusionen: Man skal gøre det samme på det næste niveau, som man gør som leder af medarbejdere, hvis man vil skabe et godt team.
Jeg mangler en dimension ekstra, for man skal i min optik gøre noget mere og andet, selv om meget kan genbruges.
Bogen giver glimtvis inspiration. Dybde og fokus mangler
Bogens forfattere har fat i det helt rigtige. At skifte ledelsesniveau kræver aflæring af gammel adfærd og evnen til at tillære sig ny adfærd. Noget kan bestemt også genbruges fra den første ledelsespost. Ledelse af ledere er i min optik et særlig vanskeligt skridt, da man kommer mere ud af det operationelle og kommer ind i et andet strategisk skabende rum sammen med topledelse og måske også bestyrelsen.
Det kræver helt nye ledelsesevner, som er vanskelige at tillære og slide sig til. Her skal man have et særligt ledelsestalent. Man skal kunne bidrage på et andet niveau fagligt, strategisk, ledelsesmæssigt.
Bogen starter med gode intentioner om netop at beskrive de særlige vilkår for ledere af ledere, men forfalder løbende til at beskrive det generelle i at være leder – at skabe tryghed i en gruppe, at skabe topresultater, at netværke, at forny sig selv og sit lederskab – og mister dybde og fokus på de særlige problemstillinger, der er som leder af ledere.
De ledelsesmæssige dilemmaer beskrives mere generelt, og undervejs i læsning af bogen tænkte jeg rigtig mange gange: Gælder det ikke også for ledere af medarbejdere? Hvor bliver det særlige af, som man skal mestre på næste ledelsesniveau. Det kom i glimt, men for sjældent. Men det gode ved bogen er, at den er relevant for ledere på flere niveauer.
Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.
Læs mere
Et ‘mulighedsspring’ i den offentlige sektor
Sådan stopper du det ligegyldige arbejde
Sig noget sjovt – og kom bedre igennem med dine budskaber
Bliv boligspekulant – hvis du orker
Kapitalisme – med at andet formål end bare profit
Guf eller gisp – værktøjer til alt fra cykelsmeden til strategikonsulenten
En praktisk guide til fremadsynede indkøbere
Sådan bliver du langt bedre til digitale forberinger i virksomheden
Entreprenørstaten: Blændende analyse, men løsningerne ligger ikke ligefor
En håndsrækning til de hårdtprøvede mellemledere
Anbefalelsesværdig selvhjælpsbog til det ambitiøse menneske
Brug de uskrevne regler til at fremme din karriere
Kan vi bruge filosofien til noget?
Fremragende bog om at sikre et meningsfyldt arbejdsliv
Bogen ‘Ledelse på afveje’ viser, at der er noget galt på ledelsesgangen
Forstå Pelle Dragsted inden han rammer din forretning
Fremragende bog om det krævende topchefjob, der kan være ensomt
Dybdegående salgsbog drukner i detaljer