bogenamdel

Kultur

Et ‘mulighedsspring’ i den offentlige sektor

Kan principperne fra designtænkning sikre fremdrift og kreativitet i den offentlige sektor? En ny bog forklarer, at det faktisk er muligt for den offentlige forvaltning at tænke nyt.

Bogen ’We the possibility’ af Mitchell Weiss er skrevet på læringer fra den tragiske hændelse i forbindelse med bombesprængningen ved Boston Marathon i 2013. Her opstod der et behov i den offentlige administration – både på den helt korte bane på selve dagen, i selve timerne efter bombesprængningen og på det længere seje træk i tiden og årene bagefter – for at tænke nyt og at sikre en tæt involvering med den enkelte borger og grupper af borgere. At gøre, som vi plejer i offentlig administration, var i denne situation ikke en mulighed.

Mitchell Weiss er i dag professor ved Harvard, men var tidligere tilknyttet borgermesterkontoret i Boston. Han har herigennem været fortaler for at teste og eksperimentere med nye former for udvikling og design af borgeroplevelsen og ikke mindst sikring af en mere konstruktiv snitflade mellem forvaltning og borger.

Weiss kalder det selv possibility government som kontrast til den udbredte probabilty government. En helt anden tilgangsvinkel til at løse en masse af de store problemer og udfordringer, som vi som samfund står med.

En anden måde at sikre tilliden mellem det offentlige og borgeren

Weiss er fortaler for, at der skal ske noget nyt i den offentlige administration. Den stadig stigende mistillid mellem forvaltning og borgere bringer ingen løsninger frem. Han bruger store dele af bogen på at adressere metoder og vise cases, der fremhæver dette.

På bedste HBR-vis er dette god, sjov, inspirerende og ikke mindst ’let’ læsning.

Boganmeldelse

We the Possibility

Af: Mitchell Weiss

Forlag: Harvard Business Review

Sprog: Engelsk

Sideantal: 256

Pris: 275 kr.

ISBN13: 9781633699199

4 af 6 stjerner

Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com

Nærværende anmelder vover pelsen og påstår, at possibility government kunne være en anden vej end den NPM-vej, som mange af os borgere og offentligt ansatte har lidt under.

En langt mere eksperimenterende tilgang med borgerinvolverende løsninger kunne løse nogle af de udfordringer, som forvaltningen står overfor, frem for en forvaltning låst af målinger og best practise. Wiess bruger begrebet ”afvis bedste praksis, når bedst ikke er godt nok”. Det burde der være en del, der lyttede til.

Vær utålmodig med gamle ideer og tålmodig med nye

Hele Weiss tænking minder meget om de klassiske dyder såsom design thinking. Budskaber i og inspirerende metoder til at arbejde med dette kommer fint ud i bogen.

I bedste HBR-stil er der i bogen tjeklister, som er lige til at gå til for såvel den utålmodige læser som den særlig omhyggelige læser.

Bogen emmer på alle sider af tanken, at status quo er lig tilbagegang i alle henseender.

Der, hvor jeg synes, det er rigtig interessent, er i sidste halvdel af bogen, hvor han går ind på snitflader og vinkler i forhold til udvikling. Det er OGSÅ os som borgere, der har et ansvar for at udvikle og sikre vores offentlige forvaltning. Vi må ikke tage for givet, at det eksisterende system tager hånd om det.

Muligheder kontra vrangforestillinger

Et af det allermest inspirerende og umiddelbar lærerige afsnit i bogen er i sidste halvdel, hvor Weiss beskriver de klassiske vrangforestillinger, som mange mennesker, organisationer, forvaltninger har deres tilgang til udvikling. Arbejder du, og kommunikerer du reelt muligheder? Eller er du havnet i en klassisk kommunikation af vrangforestillinger. Pyha, der er nok en del ledere fra både offentlige og private virksomheder, der får røde ører.

Jeg giver bogen 4 stjerner af 6 mulige. Jeg mangler for at trække den op til 5 stjerner, at der kommer nogle skarpere konklusioner.

Som læser er man godt underholdt, men jeg er i tvivl om, hvorvidt bogen kun er relevant for en amerikansk læser. På den anden side er det en bog med et herligt flow og høj læsbarhed. Mange gode kilder, referencer, historier og tjeklister. Klassisk HBR.

Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com

Læs mere

Sådan stopper du det ligegyldige arbejde

Sig noget sjovt – og kom bedre igennem med dine budskaber

Bliv boligspekulant – hvis du orker

Kapitalisme – med at andet formål end bare profit

Guf eller gisp – værktøjer til alt fra cykelsmeden til strategikonsulenten

En praktisk guide til fremadsynede indkøbere

Sådan bliver du langt bedre til digitale forberinger i virksomheden

Entreprenørstaten: Blændende analyse, men løsningerne ligger ikke ligefor

En håndsrækning til de hårdtprøvede mellemledere

Anbefalelsesværdig selvhjælpsbog til det ambitiøse menneske

Brug de uskrevne regler til at fremme din karriere

Kan vi bruge filosofien til noget?

Fremragende bog om at sikre et meningsfyldt arbejdsliv

Bogen ‘Ledelse på afveje’ viser, at der er noget galt på ledelsesgangen

Forstå Pelle Dragsted inden han rammer din forretning

Fremragende bog om det krævende topchefjob, der kan være ensomt

Dybdegående salgsbog drukner i detaljer