udlejning

Kultur

Bliv boligspekulant – hvis du orker

Der er penge at tjene for den, der kan og vil være boligspekulant. De rigtige ejendomme er steget betragteligt i værdi gennem de seneste mange år, og samtidig er der gode penge at hente på den løbende drift. Hvordan man får en god forretning i gang, får man ret klar besked om i denne letforståelige manual til at blive 'boligspekulant'.

Selv om jeg sammen med min kone ejer både et hus, et sommerhus og et forældrekøb, opfatter jeg ikke mig selv som ejendomsspekulant. Jeg bor selv i to af husene, og vi har sikret vores datter den lavest mulige husleje inden for lovens rammer i den sidste bolig – forældrekøb er blevet en folkesport.

Ikke desto mindre kan jeg godt se, at jeg sagtens kunne give den mere gas efter at have læst bogen med den korte, men også ret kedsommelige titel ’Udlejningsejendom’.

Men så tænker jeg videre – hvad vil det egentlig sige at være ’landlord’? Det er ret anderledes end at investere i aktier og obligationer, for der følger en række praktiske opgaver med, som jeg nok ikke orker. Det gælder eksempelvis renovering af grimme ejendomme på Roskildevej, udskiftning af vinduer og rensning af nedløbsrør, samt indkradsning af penge hos genstridige lejere – for blot at nævne et par eksempler.

<strong>Boganmeldelse</strong>

Udlejningsejendom – succesfuld investering

Af: Preben Jul Larsen, Jesper Poulsen

Udgivet af: Udlejningsejendom.dk

Sprog: Dansk

Sideantal: 222

Pris: 549 kr.

5 af 6 stjerner

Omvendt er der altså penge at tjene for den, der kan og vil. De rigtige ejendomme er steget betragteligt i værdi gennem de seneste mange år, og samtidig er der gode penge at hente på den løbende drift. Hvordan man får en god forretning i gang, får man ret klar besked om i denne letforståelige manual til at blive boligspekulant.

En af bogens hemmeligheder, tror jeg, er samarbejdet mellem den gamle ræv Preben Jul Larsen og den unge vårhare Jesper Poulsen. Preben Jul Larsen kan markedet for- og bagfra efter et langt liv med ejendomme, og så gætter jeg på, at den noget yngre Jesper Poulsen kommer med hele systematikken og den pædagogiske tilgang.

For bogen er altså flot tilrettelagt. Den kan bruges som opslagsværk og kan også læses i sin helhed, hvilket er stærkt anbefalelsesværdigt, hvis man vitterlig godt kunne tænke sig at kaste ud i ejendomsinvesteringer.

Hvordan øger du værdien af din ejendom?

Først får vi en letforståelig forklaring på, hvordan man værdiansætter en ejendom. Det er ikke nok at kende det løbende afkast, man er også nødt til at se på afkastkravet.

Og hvad er så det? Det er begreb, som vi også kender fra finansieringsteorien, for det handler ganske enkelt om at vurdere risikoen ved ejendommen – altså den risikofrie rentefod plus en risikopræmie, der afhænger af usikkerheden ved investeringen.

Det kan godt være, at ejendommen nu og her er fuldt udlejet og ikke koster det store at vedligeholde, men hvis den ligger et sted, hvor man må forvente at færre vil bo og opholde sig på sigt – eller hvis ejendommen er særlig vedligeholdelseskrævende, ja, så stiger risikoen og dermed også afkastkravet.

Vi får også en god indsigt i, hvordan man kan øge værdien af sin ejendom. Det kan eksempelvis være ved at udnytte loftsrum eller potentielle byggeretter mv.

Det er også meget interessant at læse om købsstrategien i forhold til at investere i den helt rigtige ejendom. Hvor er faldgruberne, og hvordan finder man den ejendom, der passer til ens eget temperament og økonomi? Der er masser af gode eksempler at støtte sig til, og ved endt læsning har man faktisk tilstrækkelig med viden til at prøve sig selv af i det små.

Bogens sidste kapitel handler om det, som altid nager mig ved den slags – hvad nu, hvis det går galt?

Også her har forfatterne gode råd og dåd, for naturligvis er der en risiko – også ved denne type investeringer. Men på den lange bane afhænger risikoen kun af ens egen evne til at finde de rigtige investeringsejendomme og så håndtere dem rigtigt derefter.

Det er der masser af pensionskasser, udviklingsselskaber og andre professionelle, der har sat i system, men for den private investor kan der også være penge at tjene – navnlig på de ejendomme, som de professionelle finder for små og uinteressante. Jeg vil nok holde mig til aktierne, men kan godt se, at ejendomme sagtens kan være interessant at kaste sig over. Og med denne bog er man hjulpet godt i gang.

Bogen blev anmeldt af Joachim Sperling.

Læs mere

Kapitalisme – med at andet formål end bare profit

Guf eller gisp – værktøjer til alt fra cykelsmeden til strategikonsulenten

En praktisk guide til fremadsynede indkøbere

Sådan bliver du langt bedre til digitale forberinger i virksomheden

Entreprenørstaten: Blændende analyse, men løsningerne ligger ikke ligefor

En håndsrækning til de hårdtprøvede mellemledere

Anbefalelsesværdig selvhjælpsbog til det ambitiøse menneske

Brug de uskrevne regler til at fremme din karriere

Kan vi bruge filosofien til noget?

Fremragende bog om at sikre et meningsfyldt arbejdsliv

Bogen ‘Ledelse på afveje’ viser, at der er noget galt på ledelsesgangen

Forstå Pelle Dragsted inden han rammer din forretning

Fremragende bog om det krævende topchefjob, der kan være ensomt

Dybdegående salgsbog drukner i detaljer