bogen2021

Kultur

Kapitalisme – med at andet formål end bare profit

Tænk, hvis vi kunne få vendt det om, så det var 8 af 10, der i dag gik på arbejde med passion og formål. Tænk, hvilken indflydelse det ville have for den enkelte, for virksomhederne og for samfundet, spørger InsideBusiness anmelder efter at have læst bogen 'The Heart of Business – leadership principles for the next era og capitalism'.

Bogen ‘The Heart of Business’ af Hubert Joly er en selvreflekterende bog skrevet af en mand på en mission. Hubert Joly er tidligere CEO i elektronikkæden Best Buy, hvor han gennemførte en succesfuld turnround. En opgave, som han også tidligere havde i gjort i andre virksomheder.

Hubert Joly er bl.a. tidligere Mckinsey-konsulent, så han kan sin Milton Friedmann (økonomen bag tænkningen om økonomisk liberalisme) og dennes budskab, at det eneste vigtige for en virksomhed er profit til aktionærerne. Men man fristes til at sige, at han er blevet en del klogere med alderen og i dag har et meget mere nuanceret og langsigtet perspektiv. Profit er kun en delmængde af det, vi som virksomhed skal levere til samfundet.

Boganmeldelse

The Heart of Business – leadership principles for the next era og capitalism

Forlag: Harvard Business Review Press

Af: Hubert Joly

Sprog: Engelsk

Sideantal: 256

Pris: 275 kr.

ISBN13: 9781647820381

5 af 6 stjerner

Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com

Som læser fløj jeg gennem bogen. Letlæst og med masser af eksempler og henvisninger. Og efter hvert afsnit den klassiske Harvard Business Review-opsamling med en række spørgsmål til læseren.

8 af 10, der går på arbejde, har ingen passion for det, de arbejder med

Hubert Joly starter med lidt med fakta, herunder ovenstående. Ret tankevækkende. Tænk, hvis vi kunne få vendt det om, så det var 8 af 10, der i dag gik på arbejde med passion og formål. Tænk, hvilken indflydelse det ville have for den enkelte, for virksomhederne og for samfundet. Dette er afsættet til resten af bogen, herunder en skøn indflyvning over en julemiddag med Jolys børn. Hvad betyder noget for dem? Og hvad betyder noget for deres generation? Skønt og befriende, at forfatteren bruger sine børn som vinkel på sin egen selvrefleksion.

En omkalfatring af tænkningen om virksomhed og kapitalisme

Hubert Joly bruger bogen til at dels at argumentere for og dels at eksemplificere det, han ser som nødvendigt for at sikre kloden, vores samfund og de enkelte individer. Tanken om fuldstændig at omkalfatre den måde, vi tænker forretning, forretningssystemer og kapitalisme på, er nødvendig for at sikre robusthed i samfundet. Hvorfor arbejder vi? Og hvordan sikrer vi det meningsfulde arbejde?

Bogen er opdelt i fire afsnit. Første afsnit kommer ind på ‘det meningsfulde arbejde’. Andet afsnit, ‘Den formålsdrevne virksomhed’, hvor især kapitlerne om ‘The Tyranny of Shareholder Value’ og ‘How to Turn Around a Business Without Everyone Hating You’ er fremragende, indsigtsfulde og til tider morsomme.

Tredje afsnit, ‘Unleashing Human Magic’, hvor især kapitlet om irrationelle målinger (Moving Past Carrots and Sticks) burde få mange danske ledere til at synke en ekstra gang. Afsnit fire, ‘The Case for Purposeful Leadership’ afrunder Hubert Jolys tanker og erfaringer om, hvor vigtig ledelse og lederen er i forhold til at sikre den formålsdrevne virksomhed.

Jeg giver bogen 5 store stjerner af 6 mulige. Det er ikke en fuldstændig playbook – ikke en ‘sådan gør du’. Det er ikke en biografi. Det er ikke traditionel managementbog. Derimod er det en meget fin formulering af tanker og principper for den kommende generation af formålsdrevne ledere for den næste og nødvendige æra af kapitalisme på en anden måde.

Bogen blev anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com

Læs mere

Guf eller gisp – værktøjer til alt fra cykelsmeden til strategikonsulenten

En praktisk guide til fremadsynede indkøbere

Sådan bliver du langt bedre til digitale forberinger i virksomheden

Entreprenørstaten: Blændende analyse, men løsningerne ligger ikke ligefor

En håndsrækning til de hårdtprøvede mellemledere

Anbefalelsesværdig selvhjælpsbog til det ambitiøse menneske

Brug de uskrevne regler til at fremme din karriere

Kan vi bruge filosofien til noget?

Fremragende bog om at sikre et meningsfyldt arbejdsliv

Bogen ‘Ledelse på afveje’ viser, at der er noget galt på ledelsesgangen

Forstå Pelle Dragsted inden han rammer din forretning

Fremragende bog om det krævende topchefjob, der kan være ensomt

Dybdegående salgsbog drukner i detaljer

Digitale penge med sjæl