levbæredygtigt

Kultur

Sådan lærer du selv at leve bæredygtigt

Præmissen for bogen Lev bæredygtigt – Kom nu. Du kan godt! er, at bæredygtighed kun opnås gennem den enkeltes adfærd og handling. Og ifølge undersøgelser vil rigtig mange mennesker gerne leve mere bæredygtigt. Bogen hjælper med det også.

For ganske nylig var der en vældig debat i forskellige medier med kronikør Marcus Rubin fra Politiken og Alternativets klimaordfører, Theresa Scavenius, i hovedrollerne.

Det var kommet frem, at Scavenius i en periode over fem år havde fløjet mere end 24 gange. Rubin mente, at Scavenius burde skamme sig over dette forbrug, samtidig med at hun som klimaordfører for Alternativet ønskede, at danskerne skulle flyve mindre. Theresa Scavenius forsvarede sig med, at hun aldrig havde sagt eller ment, at det var en privat opgave at leve klimavenligt. Hendes opgave som politiker var at arbejde for politiske løsninger.

Debatten er umådelig klassisk og forholder sig til den enkeltes pligt, når man samtidig er en lille brik i et stort system.

Boganmeldelse

Lev bæredygtigt – Kom nu. Du kan godt!

Af: Jesper Dalgaard Pøhler & Connie Svabo

Forlag: Content Publishing, 2022

Sideantal: 240

Pris: 290 kr.

ISBN13: 9788793607972

Stjerner: 4 af 6

Anmeldt af Olav Vorup, head of people skills, Maersk Training Denmark A/S

Jeg er dog sikker på, at havde vi spurgt forfatterne til bogen ’Lev bæredygtigt’ med den coachende undertitel ’Kom nu. Du kan godt!’, om den enkelte borger med sin adfærd kan og skal gøre en forskel for bæredygtigheden, ville der lyde et rungede ja!

Faktisk er det hele præmissen for bogen, at bæredygtighed kun opnås gennem den enkeltes adfærd og handling. Og ifølge undersøgelser vil rigtig mange mennesker gerne leve mere bæredygtigt. De ved bare ikke hvordan.

Kørekort til bæredygtighed

Det vil Jesper Dalgaard Pøhler og Connie Svabo med denne bog gerne råde bod på. Begge forfattere er drevne kommunikatører, der har arbejdet med at gøre de store spørgsmål inden for etik og videnskab relevante, forståelige og omsættelige i hverdagen.

Retorisk har de grebet opgaven an med et meget frisk og ligetil sprog på et sjældent set niveau. De undgår at tale ned til de læsere, som måske endnu ikke har forstået hvorfor og hvordan, men skaber indsigt og motivation for at leve bæredygtigt. Omfattende slutnoter og referencer giver et indtryk af et grundigt arbejde trods bogens joviale tone.

Bogens klare styrke ligger dog i det, forfatterne kalder adfærdsdesign og life hack: Konkrete anvisninger til, hvordan man kan analysere og ændre sin adfærd med små og store skridt til bæredygtighedens bedre.

Bogens anden del består således af seks kapitler: ’Arbejde’, ’Penge’, ’Bolig’, ’Transport’, ’Tøj’. ’Sport’.

De er alle skrevet over samme læst, hvor først den adfærd, der skaber problemer for bæredygtigheden klarlægges. Herefter deles eksempler på danske rollemodeller, efterfulgt af hvad den enkelte kan gøre. Hvert kapitel summeres med tre ting, man har lært, og tre ting, som man kan gøre.

Det bliver til tider lidt for meget af det gode, men som læser kan man ikke efterfølgende påstå, at man ikke ved, hvad man skal gøre for at bidrage til forbedring af verdens sande tilstand. Det er, som om forfatterne har haft det for øje at gøre læseren til bonus pater i bæredygtighed.

Rejse eller odyssé?

Men bogens styrker er også dens svagheder. Det katalyserende og meget aktive sprog balancerer til tider på en knivsæg i forhold til at blive for kækt. I værste fald kan det være med til at støde læsere fra sig.

Det grundige fundament og den videnskabelige tilgang udfordres, når forfatterne med et pennestrøg konkluderer på mangt og meget, eksempelvis kapitalismens fremtid. I særdeleshed udfordres bogen af, at den vil rigtig meget – og måske lidt for meget. Forfatterne har holdninger og anvisninger til alt fra dyreetik til knallertkørekort.

Jeg har kun den største sympati og forståelse for bogens ambition om at fritage det enkelte menneske dets magtesløshed i forhold til en verdensomspændende klimakrise: At gøre ubevidste valg til bevidste handlinger; Og, at målet nås ved, at alle bidrager og løfter i fælles flok.

Bogen kan blive en god parlør for mange på den rejse, men den taler nok bedst til dem, der allerede er taget af sted.

Anmeldt af Olav Vorup, head of people skills, Maersk Training Denmark A/S

 

Læs mere

Stærk bog om innovation i den offentlige sektor

Selvhjælpsbog om ligestilling tog næsten pippet fra anmelderen

Hvordan skaber man en karriere efter de 50

Hvordan er hverdagssadisten eller den machiavellistiske leder på jobbet?

Henry Mintzbergs løsning på et verdenssamfund i ubalance

Få styr på arbejdsmiljøet med udadvendt ledelse

Sådan skal fremtidens arbejdsplads være

Solid bog om EU og klimaet fra Morten Helveg

Lær at håndtere de ni svære arketyper på jobbet

Sådan samler du din ledelse og får dem til at spille sammen som et orkester

It-sikkerhed for en bred kreds af erhvervsfolk