mintzberg

Kultur

Henry Mintzbergs løsning på et verdenssamfund i ubalance

Har man i sit uddannelsesliv berørt emnerne organisation eller ledelse, vil det være en stor bedrift ikke at kende til Henry Mintzberg. I en menneskealder har Mintzberg været en kendt forsker, forfatter og formidler – og nu bruger han den opbyggede viden til at adressere og anvise løsninger på nogle af samfundets største problemer.

’Rebalancering af samfundet – radikal fornyelse, der sprænger rammerne for venstre, højre og midten’ er en lille, kort bog, der adresserer den politiske og økonomiske krise, som samfundet befinder sig i.

Mintzberg rammer her hovedet på sømmet i en kort redegørelse for de globale ubalancer, der leder til forkerte beslutninger på miljøets, demokratiets og individets vegne. Løsningen er tilsvarende enkel, men kunne dog godt fortjene en lidt dybere forklaring, end vi tilbydes på bogens 193 sider.

Det velbalancerede samfund står på tre søjler

Mintzberg bruger meget plads i en ellers kort bog på at opridse problemstillingen og dens udgangspunkt. Vær også opmærksom på, at udgangspunktet for analysen er det amerikanske samfund. Det gør dog ikke problemet irrelevant i en dansk kontekst. Som med så meget andet rammer amerikanske udviklinger også Danmark, bare med forsinket effekt.

Boganmeldelse

Rebalancering af samfundet – Radikal fornyelse, der sprænger rammerne for venstre, højre og midten
Af: Henry Mintzberg
Forlag: Content Publishing

Sprog: Dansk
Sideantal: 193
Pris: 260 kr.

ISBN13: 9788793607811

Stjerner: 4 af 6
Anmeldt af Sofie Teilmann Gildsig, senior manager, H&B | Hildebrandt & Brandi

Ud over at italesætte et svært, men vigtigt problem kaster bogen en række værdifulde konklusioner af sig, der følger som en logisk beslutningsrække og giver stof til eftertanke.

  • Vi skal anerkende og styrke civilsamfundets rolle. Civilsamfundet, kaldet den pluralistiske sektor, tager sig af kollektivets behov. Det består af sammenslutninger af personer, der ikke er ’ejet’ af hverken den private eller offentlige sektor, og spiller den afgørende rolle i at balancere polerne samfundsmæssigt og politisk.
  • Den radikale fornyelse skabes i civilsamfundet. Fællesskabet, som er drivkraften i civilsamfundet, er der, hvor der er potentiale for at starte en reel forandring. Vi har derfor brug for civilsamfundet for at skabe den fornyelse, der skal tackle samfundets (største) problemer.
  • Civilsamfundet består af dig og mig.Det fællesskab, der eksisterer i civilsamfundet, starter med dig og mig. Vi har derfor som individer og fællesskab et ansvar for at gøre noget anderledes i dag, hvis vi skal løse de udfordringer, vores samfund står overfor. ”’De andre’ kan ikke ændre forholdene alene. Vi – du og jeg – bliver nødt til at gøre det, hver enkelt af os og os alle sammen – ikke som passive ’menneskelige ressourcer’, men som ressourcestærke mennesker.

Lige så skarp en dissekering problemet får, lige så meget mangler anmelderen her en tydeligere holdning til, hvordan løsningen gribes an. At pege på individets handling som løsningen er efter min mening at slippe lidt let af sted, og skulle bogen helt i top, skulle Mintzberg også pege på de gode eksempler på, hvordan vi løser problemerne.

Den radikale fornyelse starter i civilsamfundet

’Rebalancering af samfundet’ vil med sine skarpe observationer vække genklang hos mange. Også danske læsere, selv om Mintzberg selv pointerer i forordet, at vi i Danmark er foregangsland for den omtalte balance.

Bogen sætter nemlig ord på en følelse af, at der er noget strukturelt galt i samfundet, som der ikke er nogen lette løsninger på. Den tydelige adressering af, at forandringen starter med os selv, efterlader læseren med stof til eftertanke – men desværre også uden mere konkrete værktøjer til at lede forandringen.

’Rebalancering af samfundet’ er en kort og kontant bog til forståelsen af en af samfundets største udfordringer på lang sigt, og derfor bør den også læses af flere. Men forvent ikke en værktøjskasse til slut, som hjælper dig videre fra forståelsen af problemet.

Anmeldt af Sofie Teilmann Gildsig, Senior Manager, H&B | Hildebrandt & Brandi

Læs mere

Få styr på arbejdsmiljøet med udadvendt ledelse

Sådan skal fremtidens arbejdsplads være

Solid bog om EU og klimaet fra Morten Helveg

Lær at håndtere de ni svære arketyper på jobbet

Sådan samler du din ledelse og får dem til at spille sammen som et orkester

It-sikkerhed for en bred kreds af erhvervsfolk

Sådan sælger du til det grå guld

Bogen om Britta

En mustread ledelsesbog

Topkarakter til vigtig bog om rigtig værdiskabelse for samfundet

Kom tæt på historiens største hedgefondspekulant i ny bog

Lærerig og udfordrende bog om menneske og teknologi

Skærmtække for journalister imponerer ikke

Bogen om, hvordan verdens rigdom blev fordelt

Sådan skaber du smart vækst

Stærk bog om at tænke på nye måder

Genudgivet ledelsesbog fortjener en genlæsning