De fleste af os har prøvet, at en hel dag er gået med overspringshandlinger, hvor vi enten bliver forstyrret af telefonen eller går i zombietilstand på de sociale medier. De digitale og sociale medier er designet til at belønne vores hjerne for at skabe omsætning, og vi ender med at blive junkies uden at være os det bevidst.
Samtidig har studier vist, at de, der er mest på Instagram, er kede af den tid, de bruger på det, mens de, der brugte mindst, var gladest. Studiet konkluderer, at man godt kan have et sundt forhold til sociale medier, så længe man ikke kommer dertil, hvor man blot spilder sin tid på de sociale medier og gør sig selv ulykkelig.
Boganmeldelse
Fokus – Sådan skaber du gode arbejdsbetingelser for din hjerne
Af: Trine Kolding
Forlag: Gyldendal
Sprog: Dansk
Sideantal: 216
Pris: 225 kr.
ISBN13: 9788702332018
Stjerner: 4 af 6
Anmeldt af Daniel Omann Gru
Bogen ’Fokus’ fokuserer ikke kun på de sociale medier, men mere bredt på hvordan vi kan skabe gode arbejdsbetingelser for vores hjerne for derigennem at skærpe vores fokus, selv om der er mange fristelser.
Keep it simple
Tidligere bøger inden for emnet beskriver, hvordan brugen af en telefon kan give fantomsmerter, hvor man tager sig til lommen, selv om telefonen ikke er der. Det kan derfor virke som en svær opgave at ændre vaner. Forskerne siger sågar, at det tager 30-60 dage at ændre en vane.
Bogen ’Fokus’ er dog et godt redskab til at forsøge at ændre sine vaner. Bogen starter lidt teoretisk om, hvordan vores opmærksomhed fungerer, og hvilke former for hukommelse vi har.
Herefter kommer vi over emner som ’giv slip på tankemylderet’, ’drop multitasking, og gør én ting ad gangen’ og ’drop overspringshandlingerne’. Når man læser overskrifterne på kapitlerne, kan man frygte, at det blot er beskrivelser af, at man skal se at gøre noget andet.
Det er dog langt mere end som så, for i løbet af kapitlerne og i hver slutning er der en ’selvhjælpssektion’, hvor der kommer nogle gode råd og refleksionsøvelser, som man kan udfylde. Det kan virke meget banalt, når man bliver bedt om at sige højt, at man ikke kan multitaske, men ofte er det de mest simple redskaber, der er de mest effektive.
De gode råd lægger ikke op til livsstilsændrende adfærd, men mere små ting, man kan gøre i hverdagen, og det fungerer rigtig godt.
Ingen raketvidenskab
Bogen er meget jordnær og ligetil med simple råd til at skabe mere fokus i hverdagen og dermed mere overskud og nærvær. Der er en god blanding af forståelse af, hvorfor man gør det, og herefter nogle gode værktøjer, der gør, at man kan øve sig i hverdagen.
Det er ikke raketvidenskab, men bogen er et meget vigtigt og fint indspark i en tid, hvor der kommer større fokus på nærværet mellem mennesker og større kritisk stillingtagen til, hvordan vi bruger teknologien.
’Fokus’ er derfor en bog lige i tidsånden og til dig, der søger højere effektivitet og større nærvær i hverdagen og i relationerne. Derfor giver jeg bogen 4 af 6 stjerner.
Anmeldt af Daniel Omann Gru
Læs mere
Sådan lærer du selv at leve bæredygtigt
Stærk bog om innovation i den offentlige sektor
Selvhjælpsbog om ligestilling tog næsten pippet fra anmelderen
Hvordan skaber man en karriere efter de 50
Hvordan er hverdagssadisten eller den machiavellistiske leder på jobbet?
Henry Mintzbergs løsning på et verdenssamfund i ubalance
Få styr på arbejdsmiljøet med udadvendt ledelse
Sådan skal fremtidens arbejdsplads være
Solid bog om EU og klimaet fra Morten Helveg
Lær at håndtere de ni svære arketyper på jobbet
Sådan samler du din ledelse og får dem til at spille sammen som et orkester
It-sikkerhed for en bred kreds af erhvervsfolk