hybridarbejde

Kultur

Hvad er faldgruberne ved hjemmearbejde?

Sammensmeltningen af hjemmearbejde og at være fysisk til stede på arbejdspladsen er kommet for at blive, men hvad betyder det, og hvilke faldgruber skal man være opmærksom på?

I forbindelse med corona blev det øgede omfang af hjemmearbejde kaldt et stort eksperiment i forhold til produktivitet og mental sundhed, men to år efter konkluderer en ny undersøgelse fra Center for Ledelse, at hybridarbejde er kommet for at blive. 75 procent af de adspurgte ønsker minimum to hjemmearbejdsdage om ugen.

Samtidig viser det sig, at under halvdelen af virksomhederne har klare rammer for, hvilke dage man skal møde på kontoret eller arbejde hjemmefra. Men den vigtigste konklusion er, at hybridarbejde er blevet et succesfuldt element i hverdagen.

Hvordan skal virksomhederne og de ansatte forholde sig til det for fortsat at få de positive effekter?

Hybridarbejde er øget frihed for den enkelte

Peter Holdt Christensen har med bogen ’Hybridarbejde’ gjort et forsøg på at gøre os klogere på, hvad vi ved om hybridarbejde, så det gør os i stand til at navigere i den ’nye normal’ på arbejdspladsen. Bogen er derfor et vigtigt indspark i debatten om hybridarbejde.

Boganmeldelse

Hybridarbejde

Af: Peter Holdt Christensen

Forlag: Samfundslitteratur

Sprog: Dansk

Sideantal: 300

Pris: 295 kr.

ISBN-13: 9788759341209

Stjerner: 4 af 6

Anmeldt af Daniel Omann Gru

Hybridarbejde har gjort hensynet til at balancere mellem den ansatte, fællesskabet og arbejdsopgaven sværere, for med mere frihed har den enkelte også mulighed for at vælge noget, der er godt for en selv, men hvor er grænsen?

For at gøre arbejdet bedst muligt er det vigtigt at være opmærksom på alle berørte parter.

Bogen berører disse problematikker og præsenterer det på en objektiv måde, både med fordele og ulemper, og det fungerer rigtigt godt. Mange af elementerne er en øjenåbner, og når man perspektiverer det til ens eget arbejdsliv, opstår der en række åbenbaringer, der giver anledning til refleksion.

Risikere at forsvinde med hybridarbejde

En af de udfordringer, der er med hybridarbejde, er, at det bliver mere op til den enkelte at vurdere balancen mellem blandt andet at arbejde hjemme og være på kontoret. I bogen beskrives det, hvordan der er et trade-off mellem at arbejde hjemme med mere ro og færre forstyrrelser, men med risikoen for at blive mere usynlig og undgå de sjove opgaver.

Hybridarbejde er kommet for at blive, og der kommer til at være mere fokus på, hvordan vi finder den rette balance.

Bogen ’Hybridarbejde’ er en mere teoretisk bog, der fortæller meget om de dilemmaer og problemstillinger, der kan være ved hybridarbejde og mindre, hvordan man løser problemet. Det giver en god balance, da det meste er bundet op på empiri, og man får et nuanceret blik på såvel de gode som mindre gode ting ved hybridarbejde.

Bogen berører hybridarbejde med forskellige nuancer og vinkler, hvilket virker ret godt. En af bogens svage sider er dog, at nogle kapitler kan tendere gentagelser, hvor man føler, at man har forstået pointen fra de tidligere sider eller kapitler. Med 300 sider kunne bogen med fordel gøres lidt skarpere i forhold til hovedpointer, men det er ikke det største problem, da bogen er letlæselig.

Bogen kan med fordel læses, hvis du som leder har brug for inspiration til eller viden om hybridarbejde og dertilhørende dilemmaer.

Jeg giver bogen 4 af 6 stjerner for et godt nedslag om et af tidens største emner på arbejdspladsen, hybridarbejde.

Anmeldt af Daniel Omann Gru

Læs mere

Den uundgåelige bog om klargøring til seniorlivet

Grethes plan virkede ikke og giver en ledelsesmæssig mavepuster

Hvad er sandheden om Morten Albæk?

Få afmystificeret AI med suveræn lærebog

Sådan skærper du dit fokus

Sådan lærer du selv at leve bæredygtigt

Stærk bog om innovation i den offentlige sektor

Selvhjælpsbog om ligestilling tog næsten pippet fra anmelderen

Hvordan skaber man en karriere efter de 50

Hvordan er hverdagssadisten eller den machiavellistiske leder på jobbet?

Henry Mintzbergs løsning på et verdenssamfund i ubalance

Få styr på arbejdsmiljøet med udadvendt ledelse

Sådan skal fremtidens arbejdsplads være

Solid bog om EU og klimaet fra Morten Helveg

Lær at håndtere de ni svære arketyper på jobbet

Sådan samler du din ledelse og får dem til at spille sammen som et orkester