bogenledelse

Kultur

En modpol til den traditionelle rationelle opfattelse af virksomheder, ledelse og systemer

Bogen 'Regenerativ ledelse – dna’et i fremtidens livgivende organisationer og samfund' får fire stjerner. En god redaktør kunne have skabt mere fokus i bogen, som næsten gaber over for meget.

Undertegnede anmelder ser sig selv som et rationelt, måske lidt kedeligt lineært, tænkende menneske. Opdraget ud fra traditionelle mål og hertilhørende indsatser og sammenhænge. Denne udgivelse er præcis det modsatte, en bog om det irrationelle og så alligevel ikke. Måske er udgivelsen det perfekte svar på at være og agere rationelt og fornuftigt i en 2023 kontekst.

Bogen ’Regenerativ ledelse – dna’et i fremtidens livgivende organisationer og samfund’ er en omhyggelig og detaljeret bog om at tage naturens balance til sig i alle henseender.

Forfatterne Giles Hutchins og Laura Storm er henholdsvis seniorrådgiver, forfatter og grundlægger af et regenerativt tænkende ledelsescenter. Laura Storm er udråbt til at være en af verdens førende stemmer inden for bæredygtighed og driver en lang række velrenommerede ledelsesforløb om regenerativ ledelse og tænkning.

Den faglige indsigt er så absolut i orden. Denne anmeldte udgivelse er oversat til dansk af Annette Rosenberg. Bogen giver en god indsigt i, hvordan man opbygger regenerative organisationer baseret på den visdom og balance, der er i den frie natur. Allerede her bliver nærværende rationelle anmelder behørigt udfordret!

Boganmeldelse

Regenerativ ledelse – dna’et i fremtidens livgivende organisationer og samfund
Af
: Giles Hutchins & Laura Storm
Forlag: Content Publishing

Sprog: Dansk ved Annette Rosenberg
Sideantal: 450

ISBN13: 9788794205207

Pris: 380 kr.

Stjerner: 4 af 6
Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com

Men jeg synes, at bogens udgangspunkt i, at den regenerative tilgang tilfører liv og vitalitet frem for at dræne og udpine, er sindssygt interessant og relevant. Hvordan skaber vi ledelse, virksomheder og kulturer baseret på livgivende principper? I naturen skaber liv betingelser for mere liv, og det design er vi nødt til at lære af i ledelsen af vores organisationer og samfund.

Bogen vil næsten for meget og er et omfattende, men et relativt letlæst værk. Masser af god information, herunder informative cases og små geniale ’dyk dybere-afsnit’, hvor den interesserede læser henvises til steder, hvor der kan hentes yderligere viden om de beskrevne emner.

Der, hvor bogen vil for meget, er mængden af emner, som den interesserede læser skal ’udsættes’ for. Alt lige fra livets logik, klimakrise, masseudryddelse og grundprincipperne i kerneshamaisme etc. Alt er sikkert rigtigt, alt er spændende at læse, men jeg savner dog den gode redaktør, der får den klare røde tråd frem i alle disse begreber.

Som én engang sagde til mig: ”Jeg har prøvet at give dem lidt af det hele, men der var ikke noget, der helt virkede”.

Ingen tvivl om, at bogen har fat i noget rigtigt. Der, hvor bogen virkelig fanger mig, er i de afsnit, hvor det er de simple råd og argumenter, der står stærkt. For eksempel ’naturens positive effekt på mennesker’.

Især afsnittet og den dertilhørende selvevaluering om organisationens nuværende performance i et dna-hjul er superinteressant og faktisk også sjovt at gennemføre. Dog skal den gennemsnitlige danske virksomhed ikke forvente at score sindssygt højt. Især ikke på kategorierne  ’levende systemers væren’ (nærvær, overensstemmelse, tålmodighed, overflod, stilhed og dans).

En anderledes bog

Da mit rationelle jeg lige var kommet sig over de første chok, begyndte jeg faktisk at se bogen i et andet lys. Ja, man kan være enig eller uenig i bogens detaljerede budskaber, men det overordnede budskab om at tænke mere sammenhængende og holistisk er vel ikke til debat i 2023. Vi skal agere mere regenerativt, ellers tager vi mere af alt her på kloden, end der er til stede.

Bogens absolutte styrker er de mange eksempler. Bogens absolutte udfordring er de utrolig mange begreber, der flyver rundt på de 450 sider. Smag og behag er naturligvis forskellig. Jeg synes, at man skal give bogen et forsøg og tage det med sig, som man selv kan bruge. Selv kommer jeg aldrig til at bruge ’grundprincipperne i kerneshamanisme’ i mit virke, hvorimod jeg sagtens ville kunne anvende tænkningen i skiftet fra ’gårsdagens logik’ til ’livets logik’. Skiftet omtales for øvrigt som en metamorfose.

Jeg giver bogen 4 stjerner af 6 mulige. Bogen er til tider interessant læsning. Flere steder er vi på de helt høje naturteoretiske nagler. En stærk redaktør kunne have gjort læsningen mere sammenhængende. Ingen tvivl om, at forfatterne er passioneret i forhold til deres stof. Passion er som altid et tveægget sværd.

Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com

 

Læs mere

Ny bog om lederskab får fem stjerner

Lær at forstå de satans kunder

Gode budskaber om driftsledelse kommer ikke ud over rampen

Nedsmeltning på flere niveauer i danske mediehuse

Afdansningsbal for topøkonomen John Smidt

Et indblik i strategi og ledelse under coronakrisen

Rammer stod i vejen for en bæredygtig organisation

Ny bog om Novo Nordisk får seks stjerner

Kan kommunikationsledelse ændre verden?

En ultraløbers læringer om ledelse

Få inspiration fra kvindelig topchef i verdensligaen

Sådan skaber man en porteføljekarriere

Sjældent nyskabende og konkret bog om stress

En stærk ramme som en hjælp til at kunne svare på de svære spørgsmål