energetisk-ledelse

Kultur

Ledelsesbog med højt energiniveau

Ledelsesbegrebet er mangefacetteret, kompleks og uhåndgribeligt. Går du ind på Amazon, tilbyder de mere end 60.000 publikationer, der forholder sig til emnet. Du går bare i gang! Tydeligvis forhindrer det ikke nye forfattere i at kaste sig ud i opgaven med at definere, hvad god ledelse er. Vi mangler åbenbart stadig at blive endeligt oplyst. Ny bog gør forsøget med blandet succes.

Oftest besidder forfatterne begrænsningens kunst og udvælger kun en flig af ledelsesbegrebet for derefter at dykke ned i substansen. Der findes selvfølgelig også forfattere, der tager den holistiske tilgang til ledelsesbegrebet og forsøger at forklare, at god ledelse må forholde sig til det hele menneske i det store system – lige fra hvordan man opfatter verden omkring sig, til hvordan man forholder sig til sit eget inderste.

Personligt finder jeg sidstnævnte tilgang inspirerende. Og, den har sandelig også fået medvind de senere år.

Men det siger sig selv, at den holistiske tilgang til ledelsesbegrebet i bogformat kræver en balancegang i flere dimensioner. Ellers risikerer forfatteren hurtigt enten at skrive et værk i telefonbogsstørrelse eller svæve ukonkret over vandene.

Boganmeldelse

Energetisk ledelse

Af: Gitte Madelaire

Forlag: Bronte Forlag

Sprog: Dansk

Sideantal:260

Pris: 280 kr.

ISBN13: 788797454800

Stjerner: 3 af 6

Anmeldt af Olav Vorup Jensen, head of leadership & culture, Maersk Training People & Performance

Efter at have læst bogen ’Energetisk ledelse ’af Gitte Madelaire frygter jeg at være havnet i sidstnævnte kategori. Og, det er faktisk rigtig ærgerligt.

Gitte Madelaire tilhører en new age/spirituelt inspireret strømning, der – måske lidt karikeret – taler for, at alt er energi og masse og i sidste ende integreret i et samlet hele. Dermed bliver opgaven for den enkelte – og især den, der befinder sig i en ledelsesrolle, om det bare er ledelse af sig selv – at forholde sig bevidst til de energistrømninger, man indgår i, udvikle sine egne positive energier i krop og sjæl og dele dem med andre.

Sænk paraderne

Hvis man lige sænker paraderne og åbner en sprække i sit sind, er der inspiration at hente i Madelaires bog. Men det kræver også, at man blandt andet kan håndtere en bog, der a) er meget bred i sit valg af emner, der sættes til diskussion, b) har en radikal anderledes end vanlig og langtfra akademisk tilgang til, hvilket kan siges at være rigtigt og forkert (jeg kunne også skrive, at bogen er fuld af udokumenterede postulater), og c) skrevet i en overbevist tone; ikke nødvendigvis det samme som overbevisende.

Det kan umiddelbart opfattes som kras kritik. Men bogen giver fra start udtryk for, at den er og skal opfattes anderledes end det gængse. Derfor har forfatteren givetvis heller ikke ønsket at skabe en udgivelse, der skal vurderes på samme vis som de uendelige udgivelser fra Harvard Business Review Press.

Fuld fart frem

Bogen starter med at skabe en baggrund for, hvorfor der er behov for en ny tænkning om ledelse, for hurtigt derefter at gå ind i en selvforfattet (!) case, der synliggør værdien af den energetiske tilgang til ledelse.

Herefter springer vi videre til ni globale trends, der kendetegner den tid, vi er hurtigt på vej ind i.

Herefter igen videre til at forstå, hvad energetiske ledelse betyder for a) det enkelte menneske – fra intelligens til madindtag – og b) grundlæggende virksomhedsdrift, herunder produkt, it og HR.

Så følger kapitler om, hvordan man opbygger energetisk adfærd, udvikler kundeoplevelsen med samme og skaber balance med meditation og lydhealing. Følgende et Simon Sinek inspireret kapitel om, hvordan formål skaber retning og energi i organisationen.

Dernæst kommer et kapitel baseret på en række interviews med virksomhedsledere med fokus på deres indignation mod den etablerede og konservative ledelsestilgang versus en mere moderne og regenerativ måde at lede og arbejde på.

Bogen indeholder løbende en række meget konkrete øvelser og spørgsmål til både den samlede ledelse og den enkelte, der afslutningsvis samles i det sidste kapitel. Beklager, hvis gennemgangen af bogen struktur fremstår en anelse forhastet og rodet. Men det afspejler oplevelsen ganske godt.

Sproget er friskt, frejdigt og til tider provokerende. Givetvis er der behov for sidstnævnte for at skabe behørig opmærksomhed for en ledelsestilgang, der hurtigt kan skydes til hjørne af mange. Sproget og stilen bliver dog nogle gange lidt for missionerende, og det virker bedrevidende på den ufede måde, når man som læser får at vide, at hvis man ikke har fattet det endnu – hvilket ellers alle omkring én har – så kan man bare læse bogen forfra.

En anderledes bogoplevelse

Samlet set er bogen meget splittet mellem at være både klassisk og alternativ. Men der er mere puslespil end byggevejledning over læseoplevelsen: Man får en oplevelse af, at man har fat i noget meget interessant. Men som læser mangler man, at forfatteren tager én i hånden for i fællesskab at drage ind i den energetiske ledelsesforståelse i et mere tilpasset tempo. Når det ikke sker, kommer bogen til at fremstå, som om den henvender sig primært til de allerede overbeviste. Derved får den næppe mange tvivlere omvendt. Det er synd. En erfaren redaktør ville have gjort en forskel her.

Så hvorfor skal du læse den? Bogen har en vigtig pointe i, at ledelse handler om, hvad der sker mellem mennesker med udgangspunkt i det enkelte menneske. Man kan som skeptiker godt trække på smilebåndet over tilstedeværelsen af vejrtrækningsøvelser i en ledelsesbog, men pointen, at der skal noget nyt til, hvis vi vil opnå noget andet, og at vi bør starte med os selv, holder vand.

Anmeldt af Olav Vorup Jensen, head of leadership & culture, Maersk Training People & Performance

 

Læs mere

En modpol til den traditionelle rationelle opfattelse af virksomheder, ledelse og systemer

Ny bog om lederskab får fem stjerner

Lær at forstå de satans kunder

Gode budskaber om driftsledelse kommer ikke ud over rampen

Nedsmeltning på flere niveauer i danske mediehuse

Afdansningsbal for topøkonomen John Smidt

Et indblik i strategi og ledelse under coronakrisen

Rammer stod i vejen for en bæredygtig organisation

Ny bog om Novo Nordisk får seks stjerner

Kan kommunikationsledelse ændre verden?

En ultraløbers læringer om ledelse

Få inspiration fra kvindelig topchef i verdensligaen

Sådan skaber man en porteføljekarriere

Sjældent nyskabende og konkret bog om stress