stilhed

Kultur

Stærk bog om stilheden, vi mistede

En fremragende bog om et vigtigt emne. Den gør indtryk. Overbevisende dokumenteret med fakta, cases og eksempler. Vi kommer vidt omkring. Fra Det Hvide Hus til San Quintins dødsgang, fra regnskoven til Verdenssundhedsorganisationen (WHO), fra hjerneforskning, psykologi og livet på jobbet til religion og meditation, som koreanerne i øvrigt kalder silent learning.

Stilhed er meget mere end blot fraværet af støj, men en selvstændig kilde til nærvær, energi, klarhed, harmoni og en dybere forbindelse til os selv, hinanden og naturen. Vi kan ikke tåle at miste den. Det gør os direkte syge, som bogen påviser.

Tre slags støj og et sundhedsproblem

Stilhedens modsætning er tre former for støj:

  1. Den lydmæssige. Et eksempel fra bogen er to skoleklasser, hvor de med lokale ud til en rolig fløj indlærte dobbelt så hurtigt som dem med lokale ud til trafikstøj. Tankevækkende i betragtning af den danske folkeskoles årelange klager over højt støjniveau i klasserne.
  2. Opmærksomhedsøkonomiens informationsstøj, som er femdoblet 1980’erne og f.eks. ses i vore 126 mail dagligt, nettets og de sociale mediers invasion af dagligdagen, de øvrige mediers nonstopnyheds- og underholdningsudsendelser og smartphones som det moderne menneskes forlængede arm.
  3. Støjen fra vor konstante indre dialog, der alene producerer 4.000 ord i minuttet, svarende til 320 amerikanske præsidenttaler om dagen. Forstærket af konstant fomo ( fear of missing-out), der kløgtigt pirres af notifikationernes lille ding, clickbaits mv. Som ryger i vor indre gryde med alt det, vi skal, må, bør overveje, undersøge, beslutte, besvare, dele, ignorere, slette etc.

Tilsammen en konstant ydre og indre støj, der er eksploderet gennem tre årtier og har gjort stilhed til en sjælden og for nogle ukendt luksus. Vi kan ikke tåle det. Forekomsten af angst, stress og depression er gået samme vej i perioden, og ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er støj i dag verdens næststørste sundhedsproblem.

Boganmeldelse

Stilhed er guld – i en verden af støj

Af: Justin Zorn og Leigh Marz

Forlag: Gads Forlag

Sprog: Dansk

Sideantal: 278

Pris: 300 kr.

ISBN: 978-87-12-06779-5

Stjerner: 5 af 6

Anmeldt af Kim Buch-Madsen, konsulent, foredragsholder, forfatter og beskikket censor for Uddannelses- og Forskningsministeriet, kim@kimbuchmadsen.dk

Store styrker og få svagheder

Forfatterne vil meget, måske for meget. For eksempel afsnittet om stilhedens moralske dimensioner. Der savnes noget visuelt, fraværet af illustrationer, tabeller og grafikker er systematisk. Desuden er der passager med irriterende undertoner af politisk korrekthed. For eksempel er det unfair og irrelevant for emnet at nedgøre en for længst afdød præsident Nixon, der ikke kan forsvare sig. Den slags misklæder en ellers stærk bog og støjer helt unødigt for nu at blive i forfatternes egen terminologi.

Men man tilgiver bogen dens få svagheder, fordi den er så engageret, velfunderet og overbevisende. Den fanger sin læser, tager os vidt omkring og er stærkt dokumenteret. Vi efterlades ikke i magtesløs fortvivlelse over støjens invasion af vores hverdag, men giver håb og handlekraft med mange nyttige og konkrete forslag til, hvordan vi får stilheden tilbage i liv, arbejde og samfund.

Logisk struktur og et flydende sprog gør bogen letlæselig, selv om den vil så meget og dokumenterer så dybt. Man slutter med noget for både de brugsorienterede og de videnskabeligt orienterede: 1. En samlet og meget operationel guide med bogens 33 vigtigste forslag til, hvordan vi tager stilheden tilbage i stort og småt. 2. En overskuelig og grundig litteraturliste for dem, der vil vide mere. Det er smart, at forfatterne efterlader et stærkt sidste indtryk med noget for både den praktiske og den akademiske læser.

Samlet giver jeg bogen fem stjerner og tøver ikke med at anbefale den til gode, eftertænksomme læsestunder. Helst i stilhed. Det fortjener den.

Bogen er anmeldt af: Kim Buch-Madsen, konsulent, foredragsholder, forfatter og beskikket censor for Uddannelses- og Forskningsministeriet. kim@kimbuchmadsen.dk

 

Læs mere

Bureaukratiet er slemt – men ikke så slemt, som forfatteren hævder

Studiebooster – det handler ikke kun om karakterer

Mellemlederne holder nøglen til fremtidens virksomhed

Resonans i organisationer

Heltekvad om Lars Rohde kommer kun halvt i mål

Ledelsesbog med højt energiniveau

En modpol til den traditionelle rationelle opfattelse af virksomheder, ledelse og systemer

Ny bog om lederskab får fem stjerner

Lær at forstå de satans kunder

Gode budskaber om driftsledelse kommer ikke ud over rampen

Nedsmeltning på flere niveauer i danske mediehuse

Afdansningsbal for topøkonomen John Smidt

Et indblik i strategi og ledelse under coronakrisen

Rammer stod i vejen for en bæredygtig organisation